På Facebook sprids just nu ett budskap som utger sig komma från polisen – där de uppmanar "folket i Göteborg" att inte skänka pengar till tiggare. Foto: PolisenPå Facebook sprids just nu ett budskap som utger sig komma från polisen – där de uppmanar "folket i Göteborg" att inte skänka pengar till tiggare. Foto: Polisen
På Facebook sprids just nu ett budskap som utger sig komma från polisen – där de uppmanar "folket i Göteborg" att inte skänka pengar till tiggare. Foto: Polisen
Polisen dementerar att meddelandet som sprids på Facebook kommer från polisen själva. Foto: Per WissingPolisen dementerar att meddelandet som sprids på Facebook kommer från polisen själva. Foto: Per Wissing
Polisen dementerar att meddelandet som sprids på Facebook kommer från polisen själva. Foto: Per Wissing

Fejkat polisbudskap om tiggare sprids

Publicerad

På Facebook sprids just nu ett budskap som utger sig komma från polisen – där de uppmanar "folket i Göteborg" att inte skänka pengar till tiggare.

Men meddelandet kommer inte från polisen själva.

– Vi uppmanar folk att inte sprida det här vidare, säger Jan Strannegård, polisens presstalesman.

Redan i våras började inlägget som utger sig komma från Rikspolisstyrelsen att spridas på sociala medier. Inlägget ska vara fotograferat från en lapp som hängt i matvaruaffärer innan det spridits vidare.

Nu har återigen den falska lappen börjat spridas. Bland annat står det:

"Polisen uppmanar allmänheten att inte skänka pengar till tiggare utanför butiker eller i centralstationen, nordstan etc. Anledningen till denna uppmaning är att du som individ stödjer organiserad brottslighet genom att skänka pengar, även om du som person tror att du ger en allmosa till en behövande individ".

"Vi dementerar"

Polisen går nu ut med att de inte har spridit budskapet.

– Det är en bild på ett meddelande som satt uppe i affären i våras och det är samma bild som cirkulerar igen – och vi dementerar det igen, säger Jan Strannegård, polisens presstalesman.

De har också gå gått ut på Facebook för att uppmärksamma människor om att meddelandena är falska och inte skickade av polisen.

– Vi har fått in frågor på e-post där folk undrar om vi verkligen står bakom detta och därmed uppmärksammar vi det hela och fann det för gott att gå ut med en dementi, säger Jan Strannegård.

Uppmanar till försiktighet

Han säger att de inte vet vem eller vilka som börjat sprida budskapet på nytt. Samtidigt uppmanar Strannegård till försiktighet när det gäller att dela vidare saker.

– Överhuvudtaget gäller det att vara försiktig med att dela saker och använda sitt sunda förnuft, säger Strannegård och tillägger:

– Vi uppmanar folk att inte sprida det vidare.

Johanna Rapp
Johanna Rapp

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i GT:s app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER