Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Fejkat polisbudskap om tiggare sprids

På Facebook sprids just nu ett budskap som utger sig komma från polisen – där de uppmanar "folket i Göteborg" att inte skänka pengar till tiggare. Foto: Polisen
Polisen dementerar att meddelandet som sprids på Facebook kommer från polisen själva. Foto: Per Wissing

På Facebook sprids just nu ett budskap som utger sig komma från polisen – där de uppmanar "folket i Göteborg" att inte skänka pengar till tiggare.

Men meddelandet kommer inte från polisen själva.

– Vi uppmanar folk att inte sprida det här vidare, säger Jan Strannegård, polisens presstalesman.

Redan i våras började inlägget som utger sig komma från Rikspolisstyrelsen att spridas på sociala medier. Inlägget ska vara fotograferat från en lapp som hängt i matvaruaffärer innan det spridits vidare.

Nu har återigen den falska lappen börjat spridas. Bland annat står det:

"Polisen uppmanar allmänheten att inte skänka pengar till tiggare utanför butiker eller i centralstationen, nordstan etc. Anledningen till denna uppmaning är att du som individ stödjer organiserad brottslighet genom att skänka pengar, även om du som person tror att du ger en allmosa till en behövande individ".

"Vi dementerar"

Polisen går nu ut med att de inte har spridit budskapet.

– Det är en bild på ett meddelande som satt uppe i affären i våras och det är samma bild som cirkulerar igen – och vi dementerar det igen, säger Jan Strannegård, polisens presstalesman.

De har också gå gått ut på Facebook för att uppmärksamma människor om att meddelandena är falska och inte skickade av polisen.

– Vi har fått in frågor på e-post där folk undrar om vi verkligen står bakom detta och därmed uppmärksammar vi det hela och fann det för gott att gå ut med en dementi, säger Jan Strannegård.

Uppmanar till försiktighet

Han säger att de inte vet vem eller vilka som börjat sprida budskapet på nytt. Samtidigt uppmanar Strannegård till försiktighet när det gäller att dela vidare saker.

– Överhuvudtaget gäller det att vara försiktig med att dela saker och använda sitt sunda förnuft, säger Strannegård och tillägger:

– Vi uppmanar folk att inte sprida det vidare.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!