Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Fejkade assistansbehov – lurade till sig 43 miljoner

LIVE-TV: Senaste nyheterna med Expressen TV.
En av brukarna fångas på bild då hon rättar till brudens sjal vid ett bröllop.
En brukare som ska ha ”omfattande behov av omvårdnad” ses här handla på egen hand i en Willysbutik.
En av brukarna fångas på bild då han på egen hand går ut ur ett garage. När han konfronteras med bilden i förhör påstod han bland annat att det är ett fotomontage.
Foto: Polisen

Den 34-åriga kvinnan från Göteborg kunde tillsammans med sin familj lura till sig över 43 miljoner kronor.

Genom att simulera sjukdomar och assistansbehov under flera års tid betalades pengarna ut – och användes sedan till att bygga lyxhus på Balkan och dyra inköp på NK.

Familjen hävdar i sitt försvar att de har varit styrda av mormodern, som ska ha använt ”svart magi” och kastat förbannelser över dem.

18 personer dömdes i härvan i tingsrätten – nu har hovrätten prövat fallet och sänker fängelsestraffen för flera av de inblandade.

Tillsammans med anställda och brukare lyckades den i dag 34-åriga kvinnan, via sitt assistansbolag, få ut mångmiljonbelopp genom att brukare fejkade sjukdomar och assistansbehov.

Under en åttaårsperiod betalade Försäkringskassan och Göteborgs stad felaktigt ut drygt 43 miljoner kronor till assistansbolaget.

Pengarna gick, utöver till de inblandades levnadsomkostnader, bland annat till att bygga ett lyxbetonat sommarhus i Bosnien samt till dyra inköp på NK. Bland annat finns bevis för att 34-åringen handlat dyra märken som Hermès, Louis Vuitton, Burberry, Gucci och NK.

Polisutredningen kunde visa att samtidigt som vissa av brukarna påstods vara invalida så fanns det bilder från affärer, bröllop och begravningar där dessa personer kunde stå och gå utan att behöva hjälp. På plats i Bosnien ses de klappa och dansa på bröllop.

Bland annat har de misstänkta använt pengarna till att bygga på ett sommarhus i Bosnien
Foto: POLISEN

Överdrev sjukdomstillstånd

Bedrägeribrotten ska ha skett i ett kluster som kretsat kring fyra personer som beviljats personlig assistans – samtliga med anknytning till den 34-åriga kvinnan som äger bolaget och drev det tillsammans med sina föräldrar. Kvinnans pappa var en av de som beviljats assistans, han var även styrelsesuppleant i bolaget under hela den aktuella tiden.

I samtliga fall har brukarna kraftigt överdrivit allvarliga sjukdomstillstånd eller simulerat sjukdom för att lura myndigheterna, enligt utredningen.

Enligt åklagarna har brottsligheten som beskrivs som systematisk möjliggjorts genom utnyttjande av fattiga arbetskraftsinvandrare. Genom att locka anställda från utlandet med löften om uppehållstillstånd i Sverige har de i vissa fall jobbat för assistansbolaget till en oskälig lön.

Skyllde på svart magi

Familjen har i förundersökning skyllt sitt agerande på bland deras mormoder, som dog i slutet av 2020. Den 34-åriga kvinnans föräldrar berättar om en ”synnerligen ond kvinna som kastat förbannelser över dem” och att mormodern tillsammans med morfadern, som dog 2012, styrde assistansbolaget.

Familjen berättade vidare i rätten att den ”svarta magi” som mormodern ska ha orsakat bland annat lett till en bilolycka för mamman, ansiktsförlamning hos dotter samt barnlöshet hos föräldrarna. Enligt familjen ska det också framkallat parets skilsmässa.

Men i rätten har ingen annan utanför familjen beskrivit den bortgångna mormodern som ond. I rätten vittnas det i stället om en ”älskvärd gammal dam”.

Hela familjen nekade till brott under tingsrättsförhandlingarna. Tingsrätten fann dock den 34-åriga kvinnan skyldig till grovt bidragsbrott och grova bedrägerier tillsammans med sina föräldrar som ihop utgjorde kärnan i assistanshärvan. Totalt dömdes 18 personer i den omfattande härvän, varav 14 personer till fängelse.

Hovrätten sänker flera straff

Nu har fallet efter överklagan också prövats i hovrätten. Av de 18 personer som dömdes i tingsrätten blir 17 av dem fällda även i tingsrätten, 13 av dem döms till fängelse. Dock sänks straffen för flera av de inblandade i samband med att rubriceringen ändras från grovt bedrägeri till grovt bidragsbrott för samtliga.

Den 34-åriga kvinnan och hennes mamma får båda sina straff mildrade från sju och ett halvt års fängelse till fem år. Pappan, som dömdes till sex och ett halvt års fängelse i tingsrätten, döms i stället till fyra års fängelse i hovrätten.

Hovrätten skriver att brottsligheten inom familjens bolag skett ”systematiskt och ingått som ett led i en brottslighet som har varit noggrant planerad, pågått under lång tid och skett i större omfattning.”

– I de största delarna så har hovrätten gjort samma bedömning som tingsrätten, de döms till ansvar men det rubriceras ned något för vissa personer, säger Petter Lundgren, en av två åklagare i målet.

Han fortsätter:

– Den stora förändringen gäller ju påföljderna, som väl kan bero att man gör en annan rubricering med grova bidragsbrott i stället för grova bedrägerier. Men det är ju fortsatt höga belopp som de här personerna lurat sig till, att man får ett straff på fyra eller fem år när det handlar om tiotals miljoner kan tyckas något lite.

Liksom tingsrätten anser den högre instansen att brukarna har överdrivit eller saknat hjälpbehov samt att assistansen inte genomförts i den utsträckning som det påståtts. 

Ytterligare två personer som anses ha haft en mer framträdande roll i härvan får fängelse i tre år, medan ett flertal av assistenternas straff sänks till ett år. Alla de dömda ska även betala stora belopp i skadestånd till Försäkringskassan och Göteborgs stad.

För en kvinna som dömdes till villkorlig dom i tingsrätten så ogillas åtalet helt i hovrätten.




Så dömdes de i tingsrätten:

I tingsrätten dömdes 18 personer i härvan.