Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Fax och brev fasas ut ur sjukvården

Sahlgrenska universitetssjukhuset är en av de vårdinrättningar som ska införa det nya systemet. Foto: JAN WIRIDEN / JAN WIRIDEN GT/EXPRESSEN

40 olika informationssystem ska ersättas med ett enda inom sjukvården i Västra Götalandsregionen.

Syftet är att råda bot på de bortslarvade journaler och medicinska remisser som uppstår som ett resultat av brev eller fax skickas.

– Pappersflödet växer inom vården, eftersom våra system inte pratar med varandra, säger Niklas Claesson som är kommunikationschef i NU-sjukvården till P4 Göteborg. 

Sjuvården inom Västra Götalandsregionen skickar fax och brev mellan sina olika enheter för att föra över och dela information om sina patienter.

Men bara inom regionen finns närmare 40 olika system för information och tanken nu är att de ska ersätta med ett enda.

Anledningen till att så många fax och brev skickas är att de olika systemen inte klarar av att kommunicera varandra.

– Pappersflödet växer inom vården, eftersom våra system inte pratar med varandra, säger Niklas Claesson som är kommunikationschef i NU-sjukvården till P4 Göteborg.

Patienter far illa i dagsläget

Det innebär att patientjournaler och medicinska remisser ibland hamnar på villovägar och att patienter därför råkar illa ut.  Inspektionen för vård och omsorg, Ivo, har också fått in många anmälningar från just patienter som farit illa på grund av att information inte nått fram.

Tanken är att både regionens sjukvård, kommunens vård, elevhälsa och socialtjänst ska använda sig av det nya systemet och nu ska 53 000 medarbetare i regionen utbildas för att klara övergången.

Det nya systemet sjösätts 2021.