Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Fattigdomen har ökat under pandemin – Haakon vill hjälpa

Sedan 1991 är Harald V Norges kung.
Norges kronprins Haakon har varit goodwillambassadör i snart 20 år.
Foto: LISE ÅSERUD / NTB SCANPIX TT NYHETSBYRÅN
Prins Haakon och kronprinsessan Mette-Marit.
Foto: TOM HANSEN / SPA SPA | SWEDISH PRESS AGENCY

Kronprins Haakon av Norge har förlängt sitt avtal som goodwillambassadör för FN:s utvecklingsprogram UNDP.

Hans huvudsakliga mål kommer även fortsättningsvis att vara kampen mot den extrema fattigdomen, som har ökat kraftigt under pandemin.

Kronprinsen blev utnämnd till goodwillambassadör 2003, och på den posten har han blivit kvar. Det norska hovet skriver på sin hemsida att prinsen nu har kritat under ytterligare ett avtal, som sträcker sig till och med år 2023.

FN har satt upp 17 hållbarhetsmål, och Haakon är huvudsakligen engagerad i två av dem. Det sa han i en intervju med norska Biståndsaktuellt för ett drygt år sedan.

– Mina två mål är att få slut på extrem fattigdom, som är mål nummer 1 – och mål nummer 14, som är liv i havet. 

Och han har att göra. Fattigdomsmålet har fått sig en rejäl törn i och med coronakrisen.

Enligt hjälporganisationen Oxfam kommer det att ta över ett decennium innan världen är tillbaka på samma fattigdomsnivåer som före pandemin. 

Samtidigt tog det bara nio månader innan världens tusen rikaste personers förmögenheter var tillbaka på samma nivåer som innan pandemin.

Får halv miljard i apanage

– Ojämlikheten ökar mer än man någonsin tidigare uppmätt. Den stora klyftan mellan rika och fattiga visar sig nu vara lika dödlig som viruset, sa Johan Pettersson, generalsekreterare på Oxfam Sverige, när organisationen presenterade sin ojämlikhetsrapport i slutet av januari.

Pandemin har orsakat den värsta arbetslöshetskrisen på över 90 år och över 200 miljoner personer riskerar att hamna i fattigdom på grund av pandemins ekonomiska effekter, skriver Oxfam.

Kronprinsen har dock sitt på det torra. Året före pandemin fick det norska kungahuset 469 miljoner kronor i apanage, enligt siffror från SVD Näringsliv. Det är drygt 300 miljoner mer än det svenska hovets apanage.

Boken som brittiska kungahuset fruktar

Boken ”Finding freedom” djupdyker i Harrys och Meghans avståndstagande från det brittiska kungahuset.