Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Fästning ska bli mer fängslande

Foto: Håkan Boström

Under sin 700-åriga historia har Bohus fästning i Kungälv belägrats flertalet gånger, men aldrig erövrats. 

Nu ska det ske.

Tanken är nu att turister verkligen ska hitta till den gamla ruinen.

 I dag har Bohus fästning cirka 60 000 besökare varje år. Målet är att fästningen om tio år minst har fördubblat antalet besökande. Statens fastighetsverk och Kungälvs kommun har ett långsiktigt samarbete på gång.

Mer levande

 Ett plats för utställningar kommer att skapas nära ruinen och med hjälp av ljusinstallationer ska man levandegöra platsen. Syftet bakom satsningen är att göra kulturarvet mer levande och lättillgängligt, men även att gynna tillväxten i regionen. Ett liknande projekt vid Kalmar slott har inspirerat.

 - Drömmen som vi har här är att vi ska kunna skapa ett besökscentrum på Fästningsholmen. Och det känns angeläget att vi tar hand om vår rika historia, säger Anders Holmensköld, Kungälvs kommunalråd, till TT.

Inga reparationer


 Det kommer dock inte göras några särskilda reparationer på själva ruinen.

 - Nej, det blir för kostsamt. Men vi tänker oss att vi längre fram ska skapa några inomhusutrymmen i fästningen. Sedan handlar det mycket om bekvämligheter, som vatten och avlopp, som är nödvändiga om det ska bli en bra besöksmål, säger han.

 Kungälvs kommun och Statens fastighetsverk ska satsa 3 miljoner årligen vardera under en 10 årsperiod om planen går igenom.

FAKTA

FAKTA: Bohus fästning
• Blev svenskt 1658.
• En rektangulär ringmursborg.
• Gav namn åt landskapet Bohuslän.
• Grundades 1308 av norske kungen Håkan Magnusson.
• Viktig dansk-norsk försvarsanläggning, 1500-tal och 1600-tal.
• Administrativt centrum.
• Fängelse.

Källa: Nationalencyklopedin, Kungälvs kommun. (TT)