Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Fästmön Viveka sörjer saknade Volvochefen

Derek Jessiman, tidigare chef på Volvo i Göteborg, befaras ha drunknat. Foto: JOOST DE BOCK/PRESSBILD VOLVO
Viveka Feder och Derek Jessiman fick en kort men lycklig tid tillsammans. Foto: PRIVAT
Huvudstaden på Madeira, Funchal. Det var i utkanten av staden som olyckan inträffade. Foto: ROBBAN ANDERSSON

Den förre Volvochefen Derek Jessiman, 60, befaras ha drunknat sent i onsdags kväll.

Han har ännu inte påträffats.

– Det är en ofattbar sorg för mig. Hans familj och många, många vänner till Derek har hört av sig. Tårarna verkar aldrig ta slut, berättar svenska fästmön Viveka Feder.

Derek Jessiman var en stor och mycket omtyckt profil inom Volvo Cars. Han var chef för fabriken i Olofström mellan år 2003 och 2007 innan han tog över som fabrikschef i belgiska Gent för att slutligen bli ansvarig för Torslandafabriken i Göteborg år 2010.

De senaste åren levde 60-åringen ett gott pensionärsliv med portugisiska Lagos på Algarvekusten som bas. Havet och seglingen spelade en stor roll för skotten.

– Han älskade havet och genomförde en segling till Västindien i vinter, berättar Viveka Feder.

Träffades på en fest

Därefter firade Derek jul i Skottland tillsammans med sina barn. Sedan tillbringade Jessiman den mesta tiden tillsammans med Viveka på ön Madeira, säger hon.

Viveka och Derek träffades på en gemensam bekants fest i Lagos i höstas. Kärleken växte sig allt starkare och sedan i januari levde de tillsammans på Madeira där Viveka säsongsvis arbetar som reseledare.

– Jag älskar den här ön och har mina rötter här. Också Derek föll pladask för Madeira. Vi fantiserade att skaffa ett boende här. 

Viveka och Derek utforskade Madeira under deras tid tillsammans på ön i Atlanten. Foto: Privat

Först för tre veckor offentliggjorde de båda på Facebook att de var ett par. De hyrde en lägenhet på Madeira. När olyckan inträffade i onsdags rådde det oväder på ön sedan några dagar.

– Vi har fantastisk utsikt från vår balkong ut över havet. Efter middagen kände Derek att han ville ner och känna på havets krafter. Vi gick ner tillsammans.

Två ödesdigra steg

Viveka och Derek tar sig ner till en betongavsats intill vattnet. Vågorna dånar, saltet stänker i deras ansikten. Derek njuter.

– Jag stannade uppe på avsatsen, men Derek tog två två steg nedför en trappa. Då kommer en förfärlig våg som sveper med honom, säger Viveka Feder.

Hon springer på klipporna mot den andra sidan av den lilla bukten i hopp om att Derek ska spolas ditåt av vågorna. Några ögonvittnen som fanns i närheten larmar polis. Men Derek Jessiman återfinns inte.

– Det har varit väldigt stora sökpådrag men man har ännu inte hittat honom. Jag pendlar mellan att vara sammanbiten och fokuserad till att rasa ihop i gråtattacker hela tiden.

Känslosamt inlägg

Viveka Feder inser att egentligen ingenting talar för att Derek ska vara vid liv.

– Man slutar ju aldrig hoppas men det är klart att nu är det bara att inse att jag aldrig kommer att få se honom i livet igen.

– Vi fick en kort, men fantastisk tid tillsammans. Nu vill jag bara hem till min syster i Algarve, men ovädret gör att inga plan går härifrån. Jag hoppas kunna lämna ön på tisdag, säger hon.

 

GRATIS! Ladda ner GT:s nyhetsapp i Iphone & Android.

 

Viveka har skrivit ett känslosamt inlägg på Facebook:

”Det är svårt att samla mina tankar och dom blandas med tårarna som aldrig vill sluta rinna. De gångna dygnen har varit de svåraste i mitt liv. Derek, kom in i mitt liv som en frisk skotsk vind och nu är han borta. Jag fick uppleva en sån enorm kärlek och glädje i en kort period och så försvann han i en våg på Praia Formosa. Havet som Derek älskade var vilt och oberäkneligt och plötsligt tog det Derek, i en bråkdel av en sekund förvandlades vår lycka och framtid till en enorm sorg. Tårarna tycks aldrig ta slut”, skrev hon bland annat.

Saknad av många

Portugisiska lokaltidningen Diario de Noticias Madeira har rapporterat kontinuerligt om sökandet efter Jessiman. Under söndagen publicerades en artikel i vilken det går att läsa att sökandet, enligt ett uttalande från Funchals hamnmyndighet, koncentreras till områden dit havsströmmarna skulle kunna ha fört Jessiman. 

Derek Jessiman närmaste anhöriga är tre döttrar, två barnbarn och två systrar.

– Jag har kontakt med hans döttrar. De är givetvis förkrossade. Jag har också fått kontakt med många av hans vänner i Sverige från Volvotiden. Det är hundratals gamla kolleger och vänner som reagerat med bestörtning. Vi är många som saknar honom, säger Viveka Feder.

 

LÄS OCKSÅ: Förre Volvochefen befaras ha drunknat på Madeira