Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Fartyget stoppades – ligger kvar i Göteborg

LIGGER KVAR. Kryssningsfartyget M/S Funchal stoppades på tisdagskvällen från att lämna Göteborgs hamn. På onsdagen ligger det fortfarande kvar. Foto: Robin Aron

På tisdagen dömde fartygsinspektionen ut säkerheten ombord på kryssningsfartyget M/S Funchal, som förbjöds att lämna Göteborgs hamn.

Ingen verkar i nuläget veta när fartyget kan komma att få lämna hamnen.

Vid en rutinmässig inspektion på tisdagen stoppades kryssningsfartyget M/S Funchal från att lämna Göteborgs hamn. Det portugisiska fartyget är nyrenoverat, men under inspektionen upptäcktes bland annat livräddningsutrustning som inte är godkänd, brandskydd som inte fungerade fullt ut och en bristande säkerhetskultur hos besättningen.

– Det är allvarliga fel, att man finner så låg standard ombord är ovanligt, sa Mårten Dahl, förste fartygsinspektör vid transportstyrelsens sjöfartsavdelning till GT på tisdagskvällen.

Kan dröja innan fartyget lämnar

Inspektionen avbröts och på onsdagen har inget nytt hänt.

– Jag har inga nya uppgifter. Vi bröt vår inspektion i går. Vi kommer inte att återkomma dit förrän vi blir kallade, efter det att flaggstaten har certifierat fartyget fullt ut. Inspektionen är inte på något sätt avslutad, den kommer att fortsätta när de påtalade avvikelserna är avslutade, säger Mårten Dahl till GT på onsdagen.

Hur lång tid kan det ta innan fartyget får lämna Göteborg?

– Jag har ingen aning. I den här branschen kan det gå väldigt fort, men det kan också ta väldigt lång tid. Man kan bara spekulera. De kan ha 100 man ombord som åtgärdar det här, eller så blir fartyget liggande, säger Mårten Dahl.

"Svårt att spekulera"

Thomas Åström, chef för fartygs- och luftfartygsenheten, vet inte heller vad det är för tidsperspektiv på ärendet.

– Men jag tror inte att de kommer att kunna lämna i dag, klockan är ju ganska mycket nu och när de åtgärdat problemen så ska ju vi åka dit och fortsätta vår inspektion, det tar också några timmar. Men det är svårt att spekulera, säger han.

Johan Helmer, som anlitats av rederiet när Funchal ligger i Göteborg, vet inte heller när fartyget ska kunna lämna hamnen.

– Jag vet inte så mycket, de håller väl på att åtgärda det. Det är möjligt att de hinner åtgärda allt till i dag, men sen ska ju det besiktigas och klassas, så det tar lite längre tid. Men jag har faktiskt ingen uppfattning eller information om vilken tid det här kan ta, säger han på onsdagseftermiddagen.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!