LIGGER KVAR. Kryssningsfartyget M/S Funchal stoppades på tisdagskvällen från att lämna Göteborgs hamn. På onsdagen ligger det fortfarande kvar. Foto: Robin Aron
LIGGER KVAR. Kryssningsfartyget M/S Funchal stoppades på tisdagskvällen från att lämna Göteborgs hamn. På onsdagen ligger det fortfarande kvar. Foto: Robin Aron

Fartyget stoppades – ligger kvar i Göteborg

Publicerad

På tisdagen dömde fartygsinspektionen ut säkerheten ombord på kryssningsfartyget M/S Funchal, som förbjöds att lämna Göteborgs hamn.

Ingen verkar i nuläget veta när fartyget kan komma att få lämna hamnen.

Vid en rutinmässig inspektion på tisdagen stoppades kryssningsfartyget M/S Funchal från att lämna Göteborgs hamn. Det portugisiska fartyget är nyrenoverat, men under inspektionen upptäcktes bland annat livräddningsutrustning som inte är godkänd, brandskydd som inte fungerade fullt ut och en bristande säkerhetskultur hos besättningen.

– Det är allvarliga fel, att man finner så låg standard ombord är ovanligt, sa Mårten Dahl, förste fartygsinspektör vid transportstyrelsens sjöfartsavdelning till GT på tisdagskvällen.

Kan dröja innan fartyget lämnar

Inspektionen avbröts och på onsdagen har inget nytt hänt.

– Jag har inga nya uppgifter. Vi bröt vår inspektion i går. Vi kommer inte att återkomma dit förrän vi blir kallade, efter det att flaggstaten har certifierat fartyget fullt ut. Inspektionen är inte på något sätt avslutad, den kommer att fortsätta när de påtalade avvikelserna är avslutade, säger Mårten Dahl till GT på onsdagen.

Hur lång tid kan det ta innan fartyget får lämna Göteborg?

– Jag har ingen aning. I den här branschen kan det gå väldigt fort, men det kan också ta väldigt lång tid. Man kan bara spekulera. De kan ha 100 man ombord som åtgärdar det här, eller så blir fartyget liggande, säger Mårten Dahl.

"Svårt att spekulera"

Thomas Åström, chef för fartygs- och luftfartygsenheten, vet inte heller vad det är för tidsperspektiv på ärendet.

– Men jag tror inte att de kommer att kunna lämna i dag, klockan är ju ganska mycket nu och när de åtgärdat problemen så ska ju vi åka dit och fortsätta vår inspektion, det tar också några timmar. Men det är svårt att spekulera, säger han.

Johan Helmer, som anlitats av rederiet när Funchal ligger i Göteborg, vet inte heller när fartyget ska kunna lämna hamnen.

– Jag vet inte så mycket, de håller väl på att åtgärda det. Det är möjligt att de hinner åtgärda allt till i dag, men sen ska ju det besiktigas och klassas, så det tar lite längre tid. Men jag har faktiskt ingen uppfattning eller information om vilken tid det här kan ta, säger han på onsdagseftermiddagen.

Adrianna Pavlica
Adrianna Pavlica

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i GT:s app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER