Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Lastfartyg förlorade kontrollen i Göta älv

Lastfartyget Lady Ami förlorade under natten till tisdagen kontrollen i Göta älv.

Fartyget hade upprepade problem med styrningen och körde in i en dykdalb, rapporterar Ttela.

Det slutade med att fartyget, som seglar under nederländsk flagg, fick lägga till i kajen i Lödöse – där hon nu ligger.

Det var vid 00.30-tiden natten mot tisdagen som det 88 meter långa lastfartyget Lady Ami förlorade kontrollen över styrningen efter att ha passerat Lilla Edet i riktning mot Göteborg i Göta älv.

Man lyckades återfå kontrollen, men förlorade den snart igen. Vid det tillfället körde man in i en dykdalb i älven, skriver Ttela. 

De upprepade problemen gjorde att fartyget tvingades lägga till i närmsta kaj – i det här fallet i Lödöse.

Ska inspekteras

Där ligger fartyget kvar under tisdagseftermiddagen, innan det kan segla vidare måste Lady Ami få godkännande av Transportstyrelsen. En inspektion ska genomföras så att felet kan klarläggas.

– Det är upp till antingen fartygets flagga eller klass att skicka en delegation som kan inspektera och ta reda på vad felet beror på. Vi behöver ett dokument från dem innan de kan åka vidare, säger Pekka Piivainen, tjänsteman i beredskap på Transportstyrelsen, till Ttela.

Enligt tidningen så tillhör Lady Ami klassen Lloyd's Register, vilka har kontaktats och ska inspektera fartyget.

Det är den andra incidenten på kort tid med lastfartyg i Göta älv. Så sent som i fredags skenade det cypriotflaggade fartyget Rix Emerald i älven, vilket fick till följd att broar nödöppnades. Det fartyget valde också att lämna Göteborgs skärgård utan lov, innan dess att en inspektion hunnit genomföras.