Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Färre sökte till lärare än till Paradise Hotel

Paradise Hotel är minst sagt populärt bland ungdomar.
Foto: Johnny Wohlin
Frida Karlsson, 24, student, Lorensberg– Det är ju skandal om det stämmer. Jag tittar på det för att det är underhållande. Men jag är inte så insatt att jag hejar på någon.
Foto: Jonas Tobin
Linnea Adolfsson, 20, student, Göteborg och Cecilia Andersson, 24, student, Alingsås– Det är sorgligt. Hoppas det inte är samma personer som söker. Jag tror inte så många föräldrar hade uppskattat om man varit med i Paradise Hotel innan.
Foto: Jonas Tobin
Oskar Aronsson, 20, student, Vänersborg– Det är väl roligt. Jag har inte sett gårdagens avsnitt men annars brukar jag kolla. Min favorit är Christian för att jag tycker att han är skön. Jag hade inte kunnat tänka mig att söka. Det är ju på grund av min karriär.
Foto: Jonas Tobin
Henric Ramåker, 20, student, Kålltorp– Det är nog människor som hellre vill synas i tv än att föra landet vidare. Jag skulle inte vilja söka. Jag skulle inte vilja göra bort mig i tv.
Foto: Jonas Tobin
Tara Mahmoudi, 23, student, MajornaDet är ju lite speciellt. Lärarutbildningen har ju inte så bra status, men jag gillar det. Jag tycker inte att man ska döma. Man ska vara nöjd med sina val. Om man väljer Paradise Hotel är det helt okej.
Foto: Jonas Tobin
Malin Köpberg, 21, student, Guldheden– Det är ju helt sjukt. Vad händer med Sverige? Jag kollar inte på Paradise Hotel. Det är för mycket pakter och förnedrings-tv på så många sätt.
Foto: Jonas Tobin
Erik Olsson, 29, student, Gamlestaden– Det är ju lite tragiskt såklart, men jag vet inte om det är jämförbart. Det är ju två olika saker. Jag hade inte kunnat tänka mig att söka.
Foto: Jonas Tobin
1 / 9

Fler sökte till Paradise Hotel än till lärarprogrammet 2013.

På Pedagogen i Göteborg hånar lärarstudenterna dokusåpan.

Här kan man inte tänka sig att söka.

– Det är ju helt sjukt! Vad händer med Sverige? Säger lärarstudenten Malin Köpberg

Förkovra sig i pedagogik på hemmaplan eller dricka drinkar och gotta sig i intriger på andra sidan jorden - det verkar som att Sveriges ungdomar skulle välja det senare. Sajten nyhteter24 berättar att dokusåpan Paradise Hotel hade fler sökare än lärarprogrammet förra året.

Till årets säsong av Paradise kom det in över 11 000 ansökningar. Till lärarutbildningarna? Höstterminen 2013 kom det in 10 198 ansökningar, avsedda för utbildning mot gymnasiet eller grundskolan, enligt Universitetskanslersämbetet.

När GT besökte pedagogen i Göteborg tyckte studenterna att det stora intresset för att delta i dokusåpan var löjligt - men visst kastar man ett öga på tv:n klockan 22 på vardagskvällarna.

– Det är väl roligt. Jag tycker att Kristian är skön, säger Oskar Aronsson som pluggar till idrottslärare. Däremot hade han aldrig kunnat tänka sig att kombinera lärarstudierna med en medverkan i Paradise Hotel.

– Nej, det är ju på grund av min karriär, säger han.

"Det är helt okej"

Linnea Adolfsson och Cecilia Andersson tycker att det höga antalet sökare är sorgligt. De hoppas att det inte är samma personer som söker till lärarprogrammet som söker till TV3:s sensationsserie.

– Jag tror inte att så många föräldrar skulle uppskatta om man hade varit med i Paradise Hotel innan, säger Linnea Adolfsson.

Men alla tycker inte att intresset för Paradise Hotel är skandalöst. Tara Mahmoudi tycker det är viktigt att man följer sina drömmar, oavsett vad det är - och hon tror inte att ett medverkade i Paradise Hotel behöver utesluta att man byter bana och kanske väljer lärarprogrammet senare i livet.

– Man ska vara nöjd med det man väljer. Väljer man Paradise Hotel så är det helt okej, säger hon.

Det här är Paradise Hotel

Paradise Hotel är en dokusåpa som sänds klockan 22 på vardagskvällar i TV3. Konceptet är att ett antal tjejer och killar tävlar om vem som kan hålla sig kvar längst på en semesterort där alkoholen flödar och intrigerna tätnar hela tiden. Enda sättet att hålla sig kvar i programmet är att hitta en partner att dela rum med vid varje "parcermoni". Den som står utan partner vid "parcermonin" blir tvungen att åka hem.


Sveriges lärarutbildningar

Lärare kan man plugga till på många olika ställen i Sverige. Några exempel på skolor som har lärarutbildning är Umeå universitet, Göteborgs universitet, och Linnéuniversitetet. Sedan 2001 kan den som pluggar till lärare få fyra olika examina, förskollärare, grundlärare, ämneslärare och yrkeslärare. Utbildningen till grundlärare och ämneslärare har flera olika inriktningar beroende på om man vill arbeta på fritidshem, i förskoleklass, grundskolan eller gymnasieskolan.

Källa: studera.nu