Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Färre inbrott anmäls i Göteborg

Det anmäls färre stölder i bostäder i Storgöteborg. Polisen ser grannsamverkan och att man lyckat häktat och dömt ett antal lokala brottsaktiva som bidragande faktorer, skriver GP.

– Vi har under de här åren även lyckats fånga in internationella nätverk som har varit väldigt aktiva, säger Olle Carlström vid brottssamordning i Storgöteborg till tidningen.

Enligt siffror från polisen har det anmälts betydligt färre anmälningar om inbrottsstölder under det första halvåret av 2019, om man jämför på samma period för två år sedan.

BRÅ:s preliminära nationella siffror bekräftar att landet ser en liknande utveckling som Storgöteborg, skriver GP

– Vi märker en tydlig nedgång i anmälda bostadsinbrott. Vi ser så klart jättepositivt på det. Varje inbrott är en drabbad brottsutsatt och det är integritetskränkande i högsta grad, när någon rotar i personliga saker och blir av med sådant som har affektionsvärde, säger Olle Carlström, gruppchef på brottssamordning i Storgöteborg till tidningen.

Fånga in internationella nätverk

Det är svårt att peka på exakt orsak till minskningen, men Carlström pekar på att man häktat och dömt ett antal lokala brottsaktiva.

– Vi har under de här åren även lyckats fånga in några internationella nätverk som har varit väldigt aktiva, säger han till tidningen.

Han poängterar också att han tror grannsamverkan spelar sin roll i vissa områden.