Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Färre hemlösa i Göteborg – minskat med en fjärdedel

Fler hemlösa har fått hjälp till lägenhet i Göteborg (arkivbild).Foto: SHUTTERSTOCK

Antalet hemlösa i Göteborg har minskat med en fjärdedel det senaste året, skriver GP.

– Den stora majoriteten av de här personerna är inte ute på gatan, säger Erik Gedeck, chef på boendeavdelningen på fastighetskontoret, till tidningen.

I Göteborg saknar 3 733 personer ett hem, visar en kartläggning från fastighetskontoret som GP har tagit del av. Samma siffra från förra året var 5 016 och hemlösheten har alltså minskat med nästan 26 procent.

– Det är en kraftig minskning, säger Erik Gedeck, säger han till tidningen.

Färre hemlösa i Göteborg

Han poängterar att det är Socialstyrelsens definition av hemlöshet som används. Där ingår utöver akut hemlöshet bland annat även att en person bor i ett boende ordnat av kommunen eller kontraktlöst hemma hos vänner eller bekanta.

– Man ska ha i åtanke att vi mäter en väldigt bred grupp. Den stora majoriteten av de här personerna är inte ute på gatan, utan många bor i vanliga lägenheter eller har kommunala kontrakt, säger han.

En av anledningarna till minskningen uppges vara färre nyanlända, antalet har minskat med 40 procent. Dessutom har bostadsbyggandet ökat och 4 400 nya bostäder blev färdiga förra året.

Nya insatser har gett effekt

Även om inte de nya bostäderna främst hjälpt hemlösa har kommunen lyckats förmedla fler lägenheter till dem än tidigare år. Dessutom har den nya rutinen för nödbistånd gjort att de hemlösa får boendecoachning, vilket ska ha gett got resultat.

– Vi kan se att totalt 95 hushåll har gått från placering i nödbistånd ut till eget boende. Vi jobbar väldigt mycket med boendecoachning och det stärker den enskildes kraft att hitta lösningar, säger Monica Sörensson, sektorchef individ- och familjeomsorgen på Västra Hisingen, till GP.