Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Farligt gods i havet – kan vara på väg mot Västkusten

Containrarna blåste i havet från ett av världens största fartyg och kan nu vara på väg till Sverige. Foto: HANDOUT / REUTERS TT NYHETSBYRÅN
Carl-Ian Bissmark, Förbundsdirektör vid Södra Bohusläns Räddningstjänstförbund. Foto: MIKAEL BERGLUND

Hårt väder gjorde att ett fartyg tappade nära 281 containrar i Nordsjön. 

Nu kan containrarna – varav några har giftigt innehåll – vara på väg mot den svenska västkusten. 

– Det är stora grejer som flyter omkring och det är rätt mörkt på vintern, så vi försöker eliminera riskerna så ingen kör på dem, säger Carl-Ian Bissmark vid Södra Bohusläns Räddningstjänstförbund.

Ett av världens största fartyg, MSC Zoe, tappade på grund av blåst 281 containrar i havet i Nordsjön förra veckan. 

Fartyget är nästan 400 meter långt och kan lasta totalt 19 000 containrar av standardstorlek. Båten var på väg till Bremerhaven i norra Tyskland när stormen slog till.

Flera av containrarna har spolats i land i Nederländerna och Tyskland. Nu befaras att containrar också flyter mot den svenska västkusten.

– Containrarna driver omkring och de har inte hittat alla, och då är det möjligt att de kommer hit på grund av strömmarna. Det kan ta 2-3 veckor innan de kommer hit, så vi får vara uppmärksamma, säger Carl-Ian Bissmark, förbundsdirektör vid Södra Bohusläns Räddningstjänstförbund.

Kan orsaka skador

Om containrar flyter i land på Västkusten blir det en kommunal fråga, och ett uppdrag för lokal räddningstjänst eller myndighet, säger Bissmark. 

Han säger att plåtcontainrarna är 8-10 meter långa och ungefär två meter höga, vilket kan innebära stora säkerhetsrisker på sjön eftersom det går mycket båttrafik och sjöfart utanför Skagen och vid inloppet till Östersjön. 

– De flyter lite vid ytan, men större delen ligger under vatten. Om en plastbåt skulle köra på den så går hela båten sönder. Är det en större fiskebåt det uppstå revor i skrovet, vilket kan orsaka vatteninträngingar eller oljeläckage. Det är fruktansvärt vad som kan hända. Till och med ett större kryssningsfartyg kan få skador. Så det kan vara lite vasst läge, säger Carl-Ian Bissmark.

Allmänheten uppmanas slå larm

Dessutom kan det finnas containrar som är fyllda med farligt gods.

– Det finns några sådana också, så det kan vara direkt olämpligt att öppna dem. Om vi påträffar en container så ska vi kontakta fartygets försäkringsbolag, så tar de hand om det så vi slipper ha fula containrar liggandes på stränderna, säger Bissmark.

Han uppmanar också allmänheten att kontakta närmaste myndighet, kustbevakning eller räddningstjänst om containrar skulle påträffas.

– Det är stora grejer som flyter omkring och det är rätt mörkt på vintern, så vi försöker eliminera riskerna så ingen kör på dem.