Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Farliga trenden: Barn andas medvetet in bilars avgaser

Följ senaste nytt i Expressen TV – vi sänder direkt mellan 07 och 23 varje vardag och mellan 11 och 20 på helger.
Arkivbild. Polis vill informera om att det kan vara dödligt att andas in avgaser.
Foto: TOMAS LEPRINCE

När polis larmades ut till en skola fick de veta att ungdomar medvetet andats in avgaser från ett avgasrör.

Enligt andra ungdomar på plats är det en ny trend för att bli påverkade – något polisen nu vill varna för.

”Till alla er där ute. Var medvetna om att det kan räcka med ganska små doser av kolmonoxid för att man skall må dåligt eller få skador. I värsta fall kan man dö”, skriver polisen i ett Facebook-inlägg

Under fredagskvällen den 18 juni larmades polis ut till en fritidsgård i Tjörns kommun. 

Personal på skolan hade sett hur flera ungdomar var berusade och ville få hjälp att få kontroll. När polis kom till platsen märkte de att ambulanspersonal också var där och lastade med sig en ung kille, skriver polisen i ett Facebook-inlägg.

Polisen märkte hur killen var sotig i ansiktet och fick då veta att han druckit alkohol men även andats in avgaser från ett avgasrör. 

Vi står där lite förbluffade och tittar på varandra och jag tror vi bägge tänker andats in avgaser medvetet, varför då?”, skriver polisen i ett Facebook-inlägg. 

Arkivbild. Polis larmar om att ungdomar andas i avgaser medvetet.
Foto: MARCUS ENGSTRÖM

Polisen: ”Man kan dö”

Under samtal med flera ungdomar på plats fick de veta att det är en trend att placera sitt ansikte i närheten av ett avgasrör för att få sot och giftiga avgaser i ansiktet. 

Till er som uppmanas att göra liknande saker: tänk på att ni gör det för deras underhållning, de skrattar åt er inte med er. Var medvetna om att det kan räcka med ganska små doser av kolmonoxid för att man skall må dåligt eller få skador. I värsta fall kan man dö”, skriver polisen i ett Facebook-inlägg. 

Enligt polisen kallas fenomenet för sotning eller kölning. Det kan också klassas som misshandel om det går illa. 

Killen som blev avförd med ambulans har nu kommit hem från sjukhuset. En anhörig till honom låter hälsa att han efter omständigheterna mår bra. Läkaren har påtalat att han har haft tur och att det kunde gått mycket värre”, skriver polisen i ett Facebook-inlägg. 

SE FLER NYHETER: Kritik mot HVB-hemmet efter 5-åringens död

Boende i Hagfors sörjer: ”Jag dömer ingen”