Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Farliga Ikea-bluffen på väg till Sverige

<p>Daniela Rogosic, pressansvarig på Ikea Sverige, uppmanar alla som får bluffmejlet att höra av sig till Ikea.</p>
Foto: Ikea
"Mejlen som skickats innehåller en mycket trovärdig orderbekräftelse från IKEA", skriver polisen i sin varning.
Foto: Polisen
<p>Möbeljätten vill nu försöka kartlägga spridningen av bluffmejlet.</p>
Foto: Lasse Svensson

Polisen går ut med en varning för ett nytt farligt bluffmejl som befaras vara på väg till Sverige – under falsk Ikea-flagg.

"Mejlen som skickas innehåller en mycket trovärdig orderbekräftelse från IKEA", skriver polisens bedrägerirotel i sin varning.

– Tyvärr är det många som trycker på länkar och öppnar dokument, det är ett stort bekymmer, säger Peter Adlersson, polisens presstalesperson i Region Väst.

– Vi ser jätteallvarligt på att människor luras och att vårt varumärke missbrukas, säger Daniela Rogosic, pressansvarig på Ikea Sverige.

Bluffmejlen som avlöser varandra är ett tecken i tiden – och nu varnar polisen för en ny våg som snart befaras svepa in över Sverige. Den här gången handlar det om det farliga viruset "Dridex Malware" – förklätt till ett utskick från möbelvaruhuset Ikea. Enligt polisen så ger mejlet ett mycket trovärdigt intryck.

Om mottagaren öppnar det dokument som finns bifogat i mejlet så är risken stor att den skadliga koden Dridex kan ta sig in i datorn.

"Programvaran kan utnyttja den infekterade datorn till en mängd saker, men viktigast i detta sammanhang är insamlande av bankuppgifter (användarnamn, lösenord samt kortuppgifter) och andra personliga data. Målet är att överföra pengar - från ditt konto till någon annans", skriver polisen.

"Otroligt många i omlopp"

Peter Adlersson, presstalesperson vid polisen i Region Väst, beskriver bluffmejlen som ett jättebekymmer.

– Det är ju otroligt många sådana här i omlopp och det är väldigt svårt för oss att komma åt. Förövarna kan ju sitta var som helst i världen, säger han.

Men instruktionerna från polisen är tydliga:

– Klicka inte på länkarna och öppna inga dokument – och radera mejlet. Har du gjort en beställning från aktuellt företag så är det bäst att du kontaktar dem vid minsta tveksamhet, säger Adlersson.

Ikea vill kartlägga spridningen

På Ikea ser man mycket allvarligt på fenomenet.

– Vi ser jätteallvarligt på att människor luras och att vårt varumärke missbrukas. Vi beklagar detta, vi vill ju att människor ska kunna känna sig trygga med vårt varumärke, säger Daniela Rogosic, pressansvarig på Ikea Sverige.

Möbeljätten vill nu försöka kartlägga spridningen av bluffmejlet.

– Vi försöker att bevaka om och hur vi kan vidta åtgärder. Vi vill verkligen uppmana alla som får falska e-mail att höra av sig till oss och vår kundservice så att vi får vetskap om hur spridningen ser ut, säger Daniela Rogosic.

Polisen uppmanar drabbade att anmäla bedrägeriet till 114 14.


Följ GT på Facebook och Twitter för de senaste västsvenska nyheterna.