Daniela Rogosic, pressansvarig på Ikea Sverige, uppmanar alla som får bluffmejlet att höra av sig till Ikea. Foto: IkeaDaniela Rogosic, pressansvarig på Ikea Sverige, uppmanar alla som får bluffmejlet att höra av sig till Ikea. Foto: Ikea

Daniela Rogosic, pressansvarig på Ikea Sverige, uppmanar alla som får bluffmejlet att höra av sig till Ikea.

 Foto: Ikea
"Mejlen som skickats innehåller en mycket trovärdig orderbekräftelse från IKEA", skriver polisen i sin varning. Foto: Polisen"Mejlen som skickats innehåller en mycket trovärdig orderbekräftelse från IKEA", skriver polisen i sin varning. Foto: Polisen
"Mejlen som skickats innehåller en mycket trovärdig orderbekräftelse från IKEA", skriver polisen i sin varning. Foto: Polisen
Möbeljätten vill nu försöka kartlägga spridningen av bluffmejlet. Foto: Lasse SvenssonMöbeljätten vill nu försöka kartlägga spridningen av bluffmejlet. Foto: Lasse Svensson

Möbeljätten vill nu försöka kartlägga spridningen av bluffmejlet.

 Foto: Lasse Svensson

Farliga Ikea-bluffen på väg till Sverige

Publicerad

Polisen går ut med en varning för ett nytt farligt bluffmejl som befaras vara på väg till Sverige – under falsk Ikea-flagg.

"Mejlen som skickas innehåller en mycket trovärdig orderbekräftelse från IKEA", skriver polisens bedrägerirotel i sin varning.

– Tyvärr är det många som trycker på länkar och öppnar dokument, det är ett stort bekymmer, säger Peter Adlersson, polisens presstalesperson i Region Väst.

– Vi ser jätteallvarligt på att människor luras och att vårt varumärke missbrukas, säger Daniela Rogosic, pressansvarig på Ikea Sverige.

Bluffmejlen som avlöser varandra är ett tecken i tiden – och nu varnar polisen för en ny våg som snart befaras svepa in över Sverige. Den här gången handlar det om det farliga viruset "Dridex Malware" – förklätt till ett utskick från möbelvaruhuset Ikea. Enligt polisen så ger mejlet ett mycket trovärdigt intryck.

Om mottagaren öppnar det dokument som finns bifogat i mejlet så är risken stor att den skadliga koden Dridex kan ta sig in i datorn.

"Programvaran kan utnyttja den infekterade datorn till en mängd saker, men viktigast i detta sammanhang är insamlande av bankuppgifter (användarnamn, lösenord samt kortuppgifter) och andra personliga data. Målet är att överföra pengar - från ditt konto till någon annans", skriver polisen.

"Otroligt många i omlopp"

Peter Adlersson, presstalesperson vid polisen i Region Väst, beskriver bluffmejlen som ett jättebekymmer.

– Det är ju otroligt många sådana här i omlopp och det är väldigt svårt för oss att komma åt. Förövarna kan ju sitta var som helst i världen, säger han.

Men instruktionerna från polisen är tydliga:

– Klicka inte på länkarna och öppna inga dokument – och radera mejlet. Har du gjort en beställning från aktuellt företag så är det bäst att du kontaktar dem vid minsta tveksamhet, säger Adlersson.

Ikea vill kartlägga spridningen

På Ikea ser man mycket allvarligt på fenomenet.

– Vi ser jätteallvarligt på att människor luras och att vårt varumärke missbrukas. Vi beklagar detta, vi vill ju att människor ska kunna känna sig trygga med vårt varumärke, säger Daniela Rogosic, pressansvarig på Ikea Sverige.

Möbeljätten vill nu försöka kartlägga spridningen av bluffmejlet.

– Vi försöker att bevaka om och hur vi kan vidta åtgärder. Vi vill verkligen uppmana alla som får falska e-mail att höra av sig till oss och vår kundservice så att vi får vetskap om hur spridningen ser ut, säger Daniela Rogosic.

Polisen uppmanar drabbade att anmäla bedrägeriet till 114 14.

 

Följ GT på Facebook och Twitter för de senaste västsvenska nyheterna.

Sanna Wikström
Sanna Wikström

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i GT:s app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER