Det handlar om färjorna Braheborg och Ebba Brahe som har kolliderat i Visingsös hamn. Här är ett fartyg från Färjerederiet Braheborg. Foto: Kasper Dudzik
Det handlar om färjorna Braheborg och Ebba Brahe som har kolliderat i Visingsös hamn. Här är ett fartyg från Färjerederiet Braheborg. Foto: Kasper Dudzik

Färjor tagna ur drift efter krock på Vättern

Publicerad

Två färjor har kolliderat på Vättern. Det handlar om sträckan mellan Gränna och Visingsö.

– Vi har fått information av Räddningstjänsten. Därefter har vi kontaktat Haverikommissionen, berättar Peter Ström, vakthavande befäl vid polisen i region Öst.

Det handlar om färjorna Braheborg och Ebba Brahe som har kolliderat i Visingsös hamn. 

Kenneth Hermansson, inre befäl på Räddningstjänsten, berättar:

– Det ska vara plåtskador på båda färjorna, men inget utsläpp eller personskador. Men vad jag förstått är båda färjorna tagna ur drift.

P4 Jönköping har talat med Johnny Ödeén, disktrikschef vid färjetrafiken.

– Det är relativt omfattande skador.

– Särskilt Ebba Brahe har rejäla skador. Ena sidans överdäck är intryckt och ventilationssystemet är ur funktion, säger han till P4.

Inställda turer

Kollisionen kommer att få stora konsekvenser med inställda turer eftersom den stora färjan Brahehus behöver repareras. Nu kommer linjen bara att trafikeras av en mindre färja under ett antal dagar. 

Ordinarie Bokningssystem har upphört och turlistan gäller inte. Det innebär att det är den som kommer först i kön också får köra på först.

Varför krocken inträffade vet man inte, men än så länge har man inte hittat något tekniskt fel. Färjorna ska undersökas under dagen.

Visingsö är Vätterns största ö, 14 kilometer lång och som bredast tre kilometer. Ön har en intressant historia och lockar många turister. Här utspelar sig ett antal scener ur filmerna om Arn.

Här finns också ett antal året runt-boende och ännu fler sommarboende.

Låg förtöjd i hamnen

Ulrika Karlsson vid Trafikverkets pressjour berättar:

– Olyckan inträffade runt klockan 08 på söndagsmorgonen. Braheborg låg förtöjd inne i hamnen, när den mindre färjan Ebba Brahe av okänd anledning körde in i den.

Karlsson bekräftar att båda färjorna fått tas ut drift till följd av olyckan.

– Men vi hade en ersättningsfärja på plats i Vättern och det blir den som nu får trafikera sträckan tills de andra färjorna är reparerade.

Ulrika Karlsson uppger också att det inte blev några personskador vid kollisionen.

Mindre ersättningsfärja

Ersättningsfärjan är mindre än ordinarie färjor.

– Den tar tolv bilar medan Braheborg tar 34 bilar.

Man hoppas att Braheborg, som fick mindre skador, tas i bruk igen på tisdag morgon. Däremot kommer det att ta längre tid att reparera Ebba Brahe.

Man vet ännu inte vad som orsakat olyckan.

– Det kommer att göras en utredning så snart som möjligt, säger Ulrika Karlsson.

Dessutom kommer alltså Haverikommissionen att syna olyckan.

– Det lät i alla fall så när vi kontaktade dem, säger Peter Ström vid polisen.

 

Läs GT i vår nyhetsapp. Ladda ner gratis här: Iphone  eller Android. 

Relaterade ämnen
Björn Lindsten
Björn Lindsten

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER