Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Får tillbaka licens trots kritiserad analmassage

Läkaren är utflyttad men var tidigare bosatt i Västsverige och har under lång tid försökt bota sina patienters åkommor genom analmassage.
Inspektionen för vård och omsorg (IVO) begärde att läkarens legitimation skulle återkallas sedan han förlorat den danska legitimation som den svenska grundades på. Foto: Sanna Wikström

Läkaren är utflyttad men var tidigare bosatt i Västsverige och har under lång tid försökt bota sina patienters åkommor genom analmassage. Men det var först när han stack hål på en lunga, som hans legitimation återkallades.

En legitimation som han nu – på grund av en lagändring – får tillbaka.

Läkaren har under de senaste 20 åren varit verksam i Sverige, Norge och Danmark. SVT rapporterade i höstas att mannen anmälts av både kolleger och patienter för en rad felbehandlingar.

Han har också varnats flera gånger av HSAN och motsvarande myndighet i Norge och Danmark.

I Sverige varnades han första gången 2003 för att ha behandlat en äldre kvinnas huvud- och kroppsvärk med massage i ändtarmen. Läkaren försvarade sig då med att han utfört 600–1 000 liknande behandlingar med "mycket bra resultat" och hänvisade till en lång rad vetenskapliga artiklar om metoden.

HSAN fann dock att behandlingen stred mot "vetenskap och beprövad erfarenhet" och varnade läkaren.

Stack hål på en lunga

När mannen förlorade sin läkarlegitimation i Danmark, efter att ha stuckit hål på en patientens ena lunga då han skulle ge denne en bedövningsspruta vid bröstbenet, agerade svenska myndigheter.

Inspektionen för vård och omsorg (IVO) begärde att läkarens legitimation skulle återkallas sedan han förlorat den danska legitimation som den svenska grundades på.

I början av 2016 bilföll HSAN IVO:s begäran och återkallade mannens läkarlegitimation.

Läkaren överklagade dock beslutet till förvaltningsrätten, och i torsdags kom rättens avgörande: legitimationen ska inte återkallas.

Lagändring bakom beslutet

Anledningen är en ändring i patientsäkerhetslagen, som trädde i kraft den 15 april 2016, och som upphävde den paragraf som IVO hänvisade till i sin begäran.

Redan när läkaren överklagande ärendet till förvaltningsrätten meddelade IVO – med tanke på den kommande lagändringen – att återkallelsen av legitimationen i stället borde grunda sig på att läkaren varit grovt oskicklig i sin yrkesutövning.

Men eftersom HSAN inte har tagit ställning i den frågan, återremitteras ärendet dit.

I sin överklagan krävde läkaren ersättning för sina rättegångskostnader, ett krav som Förvaltningsrätten avslog.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!