Fredrik Boltes. Foto: Privat
Fredrik Boltes. Foto: Privat

Får sparken efter nazistkupp i radio

Publicerad

JÖNKÖPING. Fredrik Boltes, 29, fick en lokal SD-politiker att sjunga till musik från en gammal nazistmarsch – inför 70 000 lyssnare.

När kuppen upptäcktes fick han sparken från jobbet på P4 Jönköping. Men själv är han mer än nöjd med sitt beslut.

– Jag kan inte stå bredvid och se på när historien upprepar sig, säger han till GT.

Fredrik Boltes, 29, har under den senaste tiden tillsammans med lokala politiker framfört nyskriva låtar i P4 Jönköping. Den senaste i raden var en representant från Sverigedemokraterna. Men den nyskrivna sången hade en mörk historia.

– Jag hjälper en representant från alla riksdagspartierna med en låt för att den ska passa in i deras politik. Och då tog jag helt enkelt en nazisthymn och bytte bara ut ett par nyckelord. Till exempel Adolf Hitler mot Jimmie Åkesson och N.S.D.A.P mot SDU och sedan var det klart. Så stod hon där och sjöng inför 70 000 lyssnare i livesänd radio, säger Fredrik Boltes till GT.

"Ett reellt samhällsproblem"

Han fortsätter att förklara att beslutet baserades på hans egen moral och var hans egen gräns går.

– Anledningen till att jag gjorde detta, och det som är skrämmande, är att på precis samma sätt som N.S.D.A.P lyckades få folk att tro att allt var judarnas fel lyckas Sverigedemokraterna göra samma sak 2014. Det blir så solklart tydligt nu.

Fredrik Boltes telefon har ringt i princip oavbrutet under hela dagen, men han försvarar sitt beslut om kuppen med rak rygg.

– Ja, jag är anlitad av public service. Men innan jag blev det så blev jag människa. Och jag har större och starkare ansvar mot mina medmänniskor än mina lyssnare. Det här är mer än bara en kul grej. Det är ett reellt samhällsproblem att man i en lågkonjunktur kan fiska bruna röster.

Fick sparken

Hans chefer däremot ser inte med blida ögon mot nazistmarschmusik på bästa sändningstid och Fredrik Boltes är numera inte anställd hos P4 Jönköping.

– Jag är djupt besviken på Fredrik Boltes agerande. Public service har ett stort förtroende och ett särskilt uppdrag när det gäller valbevakningen att vara objektiva och oberoende, säger Lars Bernfalk, kanalchef på P4 Jönköping i ett pressmeddelande.

Han fortsätter med att säga att Fredrik Boltes svikit deras förtroende och lurat sin arbetsgivare.

"Helt oacceptabelt"

Upphovsmannen till kuppen väntade sig också att detta skulle bli hans sista sändning.

– Jag hade räknat med att få sparken. Men ibland måste man göra saker som är farliga, annars är man bara en liten lort.

Anne Karlsson, den politiker som utsattes för nazikuppen, säger till P4 Jönköping att hon är chockad.

– När innebörden går upp för mig är det helt oacceptabelt.

Maya Dahlén Persson
Maya Dahlén Persson

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i GT:s app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER