Rasistiska affischer klistrades upp på ytterdörrar och affärer som tillhör människor med invandrarbakgrund i Torslanda.Rasistiska affischer klistrades upp på ytterdörrar och affärer som tillhör människor med invandrarbakgrund i Torslanda.
Rasistiska affischer klistrades upp på ytterdörrar och affärer som tillhör människor med invandrarbakgrund i Torslanda.
Märken från affischerna finns fortfarande kvar.Märken från affischerna finns fortfarande kvar.
Märken från affischerna finns fortfarande kvar.
En kaféägare hittade en affisch vid ingången till sitt kafé.En kaféägare hittade en affisch vid ingången till sitt kafé.
En kaféägare hittade en affisch vid ingången till sitt kafé.
En 40-årig man, hans tonårsson och sonens kompis åtalas nu för hets mot folkgrupp för att ha satt upp affischer där det stod "Sverige åt svenskarna".En 40-årig man, hans tonårsson och sonens kompis åtalas nu för hets mot folkgrupp för att ha satt upp affischer där det stod "Sverige åt svenskarna".
En 40-årig man, hans tonårsson och sonens kompis åtalas nu för hets mot folkgrupp för att ha satt upp affischer där det stod "Sverige åt svenskarna".
De två killarna har berättat att en vän till pappan gett dem en bunt med affischer som nästan var tio år gamla.De två killarna har berättat att en vän till pappan gett dem en bunt med affischer som nästan var tio år gamla.
De två killarna har berättat att en vän till pappan gett dem en bunt med affischer som nästan var tio år gamla.
"Sverige åt svenskarna" är en paroll med anor från 30-talets naziströrelser."Sverige åt svenskarna" är en paroll med anor från 30-talets naziströrelser.
"Sverige åt svenskarna" är en paroll med anor från 30-talets naziströrelser.
Här tas affischerna bort.Här tas affischerna bort.
Här tas affischerna bort.
En affisch hade till och med satts upp på en vägskylt. På denna stod det "White power".En affisch hade till och med satts upp på en vägskylt. På denna stod det "White power".
En affisch hade till och med satts upp på en vägskylt. På denna stod det "White power".
En kvinna fick sitt kafé tapetserat med rasistiska planscher. Affischerna hade satts upp med sprayklister. Foto: Henrik JanssonEn kvinna fick sitt kafé tapetserat med rasistiska planscher. Affischerna hade satts upp med sprayklister. Foto: Henrik Jansson
En kvinna fick sitt kafé tapetserat med rasistiska planscher. Affischerna hade satts upp med sprayklister. Foto: Henrik Jansson

Far och son åtalas för rasistiska affischer

Publicerad

TORSLANDA. En man i 40-årsåldern och hans tonårsson åtalas efter att en mängd rasistiska affischer klistrats upp på affärer och ytterdörrar till människor med invandrarbakgrund i villaförorten Torslanda.

Med budskapet "Sverige åt svenskarna" – en paroll med anor från 30-talets naziströrelser – ville sonen ge igen, berättar han själv i förhör.

Nu åtalas pappan och sonen för hets mot folkgrupp, ofredande och skadegörelse.

Det var en natt i maj förra året som tre maskerade personer sågs gå runt i ett bostadsområde i Torslanda utanför Göteborg.

Vid adresser där personer med utländsk bakgrund eller annan hudfärg hade sina hem klistrades rasistiska affischer upp på ytterdörrarna.

– Jag blev livrädd. Jag kunde inte sova i början och jag var rädd när jag var ute och gick med min son. Jag vet ju inte om dessa personer har kontakter med vitmaktrörelsen som är farliga. Det hela kom som en chock och jag var så fruktansvärt rädd ett bra tag, säger en kvinna som blev utsatt i ett polisförhör.

"Blev rädd och kränkt"

Affärslokaler som drivs av människor med invandrarbakgrund fick samma behandling.

– Jag blev rädd och kränkt när jag såg affischerna och började gråta. Jag kände mig inte säker och blev rädd att något skulle hända mig, säger en kvinna som äger ett kafé i Amhults centrum.

Utsidan av hennes kafé tapetserades med dessa affischer.

Nu åtalas en man i 40-årsåldern för att ha genomfört attacken tillsammans med sin tonårige son och dennes jämnårige kamrat. De tre åtalas för hets mot folkgrupp, flera fall av ofredande samt skadegörelse.

Valt ut personer med mörkare hy

Enligt kammaråklagare Helena Treiberg Claeson är det uppenbart att de drabbades utländska bakgrund är motivet och den nattliga affischeringen bedöms som hatbrott.

– Det är uppenbart att det är så. Det är utvalda personer med just mörkare hy, säger Helena Treiberg Claeson.

Finns det några exempel på att man gett sig på andra personer?

– De har i så fall inte anmält.

I förhör nekar pappan. Men både hans son och kamraten uppger att den vuxne mannen var med under affischeringsrundan. Killarna uppger också att en vän till pappan gett dem en bunt med affischer som nästan är tio år gamla och en gång utgivna av en numera nedlagd nazistorganisation.

– Jag ville hämnas på de som jag hade bråkat med jag tänkte att det var en kul grej, säger sonen i förhör och uppger att det egentligen bara var en person som han ville ge sig på.

När polisen frågar honom hur den personen kan ha reagerat över att få affischen klistrad på ytterdörren, säger han:

– Jag tror han kände att han inte kände sig välkommen.

Den jämnårige kamraten säger i förhör att han bara höll i påsen med affischer men att det var den äldre mannen och hans son som affischerade. Enligt åklagaren har de utfört handlingen tillsammans.

"Det är ett hatbrott"

Affischernas budskap förstärks också av hur de använts, enligt åklagaren, då de klistats upp på dörrarna till utpekade människors hem.

– Det är ett hatbrott och det är alltid prioriterade och allvarliga brott, säger åklagare Helena Treiberg Claeson.

Områdespolisen Christer Melvinsson berättade vid tiden för det misstänkta hatbrottet att man ser att en ny våg av högerextremism i området.

– Nu har det börjat blossa upp igen, bland annat efter att det kom en artikel om att de ska öppna ett hem för ensamkommande här ute och så är det en familj som har flyttat in som har drabbats mycket, sa han då.

Det var den nazistiska rörelsen Svensk Socialistisk Samling som gjorde parollen Sverige åt svenskarna till sin under andra världskriget. Under efterkrigstiden har parollen tagits upp av en mängd senare rasistiska partier och kampanjorganisationer.

Daniel Olsson
Daniel Olsson
Sandra Divinyi
Sandra Divinyi

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i GT:s app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER