Får inte avboka resan – trots kaos i Turkiet

Inger Carlson och hennes döttrar har sett fram emot semesterresan hela året, men nu överväger de att ställa in på grund av oroligheterna i Turkiet.
Det är oroligt i Alanya och resebolagen rekommenderar de svenska turisterna att stanna inomhus. Trots det får inte Inger Carlson och hennes två döttrar omboka sin semesterresa till den turkiska charterorten.
Det har varit oroligt i Alanya och Turkiet under de senaste veckorna. Här urartar en demonstration för ungefär en vecka sedan.

Det är oroligt i Alanya och resebolagen rekommenderar de svenska turisterna att stanna inomhus.

Trots det får inte Inger Carlson och hennes två döttrar omboka sin semesterresa till den turkiska charterorten.

– Jag är ingen person som är rädd, men det här är inte okej. Det måste vara bättre att UD tänker lite längre än att bara vänta på att något hemskt ska hända, säger Inger Carlson.

Det är kaos på flera platser i Turkiet. På den populära semesterorten Alanya urartade nyligen en fredlig demonstration när 200 personer angrep det prokurdiska partiet HDP:s lokaler.

Det blev stora sammanstötningar – och tårgas användes. Johanna Ålund från Trollhättan blev vittne till händelserna:

– Människor sprang omkring och skrek och kastade rökbomber, sa hon till GT då.

Har bett om att få byta resmål

För sex månader sedan bokade Inger Carlson och hennes två döttrar en resa till just Alanya. På onsdag bär det av – men Inger känner sig långt ifrån säker efter det som skett.

– Vi har alla tagit ledigt från våra jobb och sett fram hela sommaren mot detta. Jag vill ändå åka och slappna av, kunna njuta och ha det skönt. Fast jag förbereder mig på att det kanske inte blir så, säger Inger Carlson.

Hon har hört av sig totalt fyra gånger till resebolaget Apollo för att få byta resmål. Svaret har blivit att man följer utrikesdepartementets (UD) rekommendationer och inte ombokar utan kostnad så länge det inte finns någon avrådan att resa till det specifika området.

Vilket det – trots tumultet för någon vecka sedan – inte finns. De delar av Turkiet som UD avråder från resor till ligger intill den syriska gränsen, en bit från Alanya.

Inger Carlson är kritisk.

– Personen jag pratade med på UD sa att det inte finns någon avrådan där, men att det råder en förhöjd säkerhetsrisk i Alanya. Att sitta inne på hotellet är inte det som är vitsen med semestern, säger hon.

Slår ifrån sig kritiken

Charlotte Lundqvist, presskommunikatör på UD, har en annan syn på läget.

– En avrådan bygger på en helhetsbedömning av säkerhetsläget i stort i ett land eller i en del av ett land. Vi arbetar förebyggande med reseinformation som bland annat beskriver säkerhetsläget i landet, säger hon, och fortsätter:

– Vi avråder normalt inte från resor på grund av enstaka händelser utan det måste vara en mer genomgående försämring av det allmänna säkerhetsläget, som att det inte går att röra sig i området på grund av påtaglig säkerhetsrisk.

Så det är inte påtaglig risk i Alanya just nu?

– Inte genomgående.

Apollo hänvisar till UD

Apollo har skickat ut sms till sina resenärer i området på grund av oroligheterna. Informationschef Kajsa Moström menar samtidigt att de inte tvingar någon att åka om de inte känner sig säker – och hänvisar till UD:s rekommendationer.

– Vi följer deras reserekommendationer och ger samma råd som dem för hur man ska tänka kring sin egen säkerhet. Är man väldigt, väldigt orolig går det alltid att boka av eller boka om till ett annat resmål men då innebär det en kostnad för en själv. Men vi får mycket mer reaktioner från de som ska resa än från dem som är på plats, för där upplever man inte situationen som lika dramatisk, säger Moström.