Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Får bidrag från EU för att bedriva spökfiske

Hummertinor är det vanligaste fiskeredskapet man hittar.Foto: André Maslennikov/TT / © André Maslennikov / IBL Bildbyrå

Sotenäs och Tanum får pengar av EU för att fortsätta sitt spökfiskeprojekt.

Bidraget är på nästan 300 000 kronor, skriver Bohusläningen.

Vid Bohuskusten finns det gamla fiskredskap som slitit sig och som ligger löst i vattnet. Målet med projektet är att rensa kusten på dessa gamla fiskredskap som ingen använder längre.

Nu får de ett välkomnande bidrag från EU på närmare 300 000 kronor. Pengar som gör att de kan fortsätta med sitt projekt mot spökfiske.

– Det känns jätteroligt. Det är så många som söker pengar till behjärtansvärda projekt så det är kul att vi fick plats, säger Per-Olof Samuelsson projektledare på Havsmiljösatsningen till tidningen.

Hittar levande humrar

I Sotenäs har man bara en yrkesfiskare. För några dagar sedan fick fiskaren upp 17 tinor. I Tanum har man däremot tio fiskare som är med och hjälper till. De hittar allt från hummertinor och levande humrar i tinorna, skriver Bohusläningen.

Men det finns ställen där fiskarna inte kommer åt. Därför ska de i år börja använda sig av så kallade ROV-kameror.

– Vi har hittat en väldigt bra metod som går att applicera på hela kusten och inte bara här i Sotenäs och Tanum, det är nog en av anledningarna till att vi fick fortsätta, säger Per-Olof Samuelsson till tidningen.