Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Får betala 17 000 – för att få barnen till skolan

Annika får betala över 1750 kronor i månaden för att barnen ska komma till skolan.
Foto: Privat
Totalt kostar alltså busskorten över 17 000 per år.
Foto: SHUTTERSTOCK

Annika Malmquist behövde ett större boende, och bästa alternativet fanns i grannkommunen.

Men flytten innebar en kostnad på över 17 000 per år för barnens busskort för att komma till skolan.
– Det känns väldigt konstigt egentligen. Som jag förstår det ska det vara en kostnadsfri skola, säger Annika Malmquist.

Annika Malmquist, 37, flyttade i augusti till Herrljunga från Borås kommun. 

– Jag har tre barn. Det finns i stort sett inga femrumslägenheter att få tag i Borås om man inte köar i 10 år. Huspriserna i Borås var så dyra så där hade vi inte råd att köpa något hus. Så då var det här det bästa alternativet.

Annika har delad vårdnad om barnen. Barnens pappa bor kvar i Borås kommun och barnen går kvar i skolan i Borås.

"Det var något undantag" 

Avståndet från pappans bostad till skolan var för kort för att barnen skulle kunna få busskort. Hon kontaktade Tekniska förvaltningen på Borås kommun för att ta reda på om hon kunde få hjälp med busskort till barnen de veckor som barnen bor hos henne.  


LÄS MER: Fredrik flyttar tre kilometer – får betala över 10 000 för skolkort


Enligt Annika hade hon fått informationen av kommunen att man tidigare gjort undantag för personer i hennes situation. Kommunen skulle då stå för kostnaden för resvägen inom Borås kommun, och Annika för resterande väg inom Herrljunga kommun.

– Det var något undantag som de hade gjort, så det var inga problem att vi också skulle kunna få det. Men så var det inte.

17 000 om året

Kostnaden för busskorten i ligger på 880 kronor per barn och månad. Om Annika ska köpa månadskort till sina två yngsta barn augusti till juni så landar det på över 17 000 per år.

– Det känns väldigt konstigt egentligen. För det är ju skollag och som jag förstår det ska det vara en kostnadsfri skola. Men det är ju skolplikt, så jag kan ju inte hålla barnen hemma. Så jag är illa tvungen att betala så att de kommer dit.

På kommunens hemsida står det att skolskjuts eller busskort inte anordnas för barn med växelvis boende när en förälder bor i annan kommun.

– Det är det regelverket vi går på om vi får en sådan ansökan, säger Sven-Olof Östberg, enhetschef på skolskjutsenhet i Borås kommun.

Flera föräldrar har frågat

Han känner inte till några specifika fall där barn beviljats skolskjuts från annan kommun. 

– Vi har ju ett antal handläggare som jobbar med detta och det kan ju vara så att man har gjort en felinformation. Vi pratar ju om vanliga människor som kan göra fel. 

Enligt honom så följs de regler kommunen har för att det ska bli så likställt som möjligt. 

– Det är ganska vanligt att vi får frågan kring detta, om man kan få växelvis boende till en annan kommun. Den frågan kommer ganska ofta, men det bifalles inte.