Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Får 8 000 per vecka – för flytt av semestern

Skaraborgs sjukhus i Skövde.
Foto: ROBIN ARON

Förra året tvingades vårdpersonal i många fall skjuta upp en semestervecka på grund av coronapandemin.

I år har vårdpersonalen på Skaraborgs sjukhus beviljats fyra veckor, men erbjuds 8 000 kronor extra per vecka om de frivilligt flyttar semestern, skriver Nya Lidköpings-Tidningen.

Förra sommaren ställde coronapandemin till det för vårdanställdas efterlängtade semesterledighet och återhämtning.

Många fick bara tre veckors sommarsemester.

– Det var lite drygt 200 medlemmar som fick sin redan beviljade semester nerdragen från fyra veckor till tre, sommaren 2020. Denna nerdragning var ofrivillig, säger Lene Lorentzen på Vårdförbundet till NLT.

De som inte fick sin semester under juni till augusti fick 8 000 kronor extra per vecka i ersättning. Även frivillig flytt av sommarsemestern ersattes på samma nivå.

Även i år blir det 8 000 kronor i ersättning. Men nu handlar det inte om att någon blir tvungen att avstå en sommarvecka. 

Fyra veckors sommarledighet inplanerad

Sjukhusdirektör Jörgen Thorn förklarar för NLT att semesterbemanningen är planerad och klar. Personalen har fått sina lagstadgade fyra veckors sommarledighet. 

Han säger till tidningen att det i alla fall än så länge handlar om frivillig flytt av ledighet. Men han konstaterar samtidigt att planeringen fortgår med hänsyn till hur pandemin utvecklar sig.

Den som avstår en semesterdag får 1 600 kronor, och personal som går in och jobbar extrapass ersätts med 160 kronor per timme, skriver NLT.

Enligt tidningen har vårdpersonal på Skaraborgs sjukhus fått samma erbjudande inför somrarna i flera år, eftersom det brukar vara personalbrist under semestrarna. 

Faktorerna som ger skydd mot covid-19