Henrik Jonsson från Vänersborg kan nu titulera sig Fantomen-tecknare efter att ha ritat ett helt avsnitt i senaste Fantomen. Foto: Karin KäckHenrik Jonsson från Vänersborg kan nu titulera sig Fantomen-tecknare efter att ha ritat ett helt avsnitt i senaste Fantomen. Foto: Karin Käck

Henrik Jonsson från Vänersborg kan nu titulera sig Fantomen-tecknare efter att ha ritat ett helt avsnitt i senaste Fantomen.

 Foto: Karin Käck
Henrik Jonsson har inte bara ett avsnitt i Fantomen han har dessutom ritat omslaget.Henrik Jonsson har inte bara ett avsnitt i Fantomen han har dessutom ritat omslaget.

Henrik Jonsson har inte bara ett avsnitt i Fantomen han har dessutom ritat omslaget.

Fantomen kommer från.... Vänersborg

Publicerad

Vid 29 års ålder har han nått sina drömmars mål.

Henrik Jonsson kan nämligen stoltsera med att ha gjort ett helt avsnitt och förstasidan på senaste Fantomen.

– Nu drömmer jag om att börja skriva också, säger han.

Det är P4 Väst som tidigare berättat om Henrik Jonsson som har återvänt till barndomsstaden Vänersborg efter tre år i Uddevalla på Sinclair Gymnasiet i Uddevalla och tre år på Kubert School i New Jersey i USA. Direkt efter skolan fick han jobb i USA men flyttade så småningom hem till Sverige och Göteborg.

– Jag jobbar på distans, säger han. Så gjorde jag när jag jobbade i USA, det är därför som inte så många hört talas om mig eftersom sakerna gavs ut där.

Sedan 2013 har han även haft kontakt med författarinnorna Åsa Larsson och Ingela Korsell och tillsammans har de gjort Pax-böckerna för 9-12-åringar.

Lyft karriären

– De har ju blivit populära och de har lyft karriären, berättar Henrik stolt. Det var bra.

Han gjorde även en egen superhjälteserie för Fantomen och hörde av sig till dem för att scouta lite jobb.

– Jag ville väldigt gärna göra Fantomen, för det var en barndomsdröm som jag haft väldigt länge. Det blev som ett litet test för tidningen att visa att man klarade av jobbet och visade att man är samarbetsvillig. De har höga krav.

Det svåra kan vara att man som tecknare är egen och att alla tolkar Fantomen på sitt sätt, därför blir det alltid en personlig touch på teckningarna.

– Som läsare är det kanske roligare att se de här i bland, det är som manusförfattare, man har sina favoriter.

Två moment

Henrik tecknar i två olika moment. Först skissar han på en stor datorskärm med en specialpenna och sedan skriver han ut på ett stort papper där skisslinjerna blir ljusblåa. Sen ritar han med pensel och penna med tusch. Färgläggningen sker på Fantomen-redaktionen. En serie tar ungefär tre månader att göra.

Fantomen-tidning som Henrik Jonssons teckningar nu finns med i finns ute i butikerna nu.

– Om en vecka ska jag till Bokmässan och signera, säger han. Både Pax och Fantomen.

I framtiden vill Henrik fortsätta att teckna Fantomen men även göra egna serier och mer barnböckerna.

– Man har alltid ett mål framåt, att fortsätta att vara hungrig. Jag vill fortsätta utvecklas som tecknare och kanske få chans att skriva mer.

Henrik har svårt att jämföra sig själv med andra Fantomen-tecknare eftersom han bara gjort ett avsnitt.

– Men jag har ju sett upp till dem som har hållit på med det här i 30 år, säger han.

Väldigt

Att Henrik Jonsson kommit så långt i sin karriär beror nog på att han började väldigt tidigt, redan som 5-åring tecknade han scener med cowboys och indianer. Och fortsatte med stora landskap och krigsscener med tefat inblandade.

– Man undrar ju vad jag fick allt ifrån, säger han. Man var väl smått kreativ redan då.

 

 

Ett avsnitt ur Fantomen-äventyret "Biljetten Till Frihet" innan Henrik Jonssons teckningar har färglagts.
När Fantomen rör sig står blixten stilla som det står i legenden om supermannen som med sin häst Hero och hunden Devil rycker ut och rättar till saker som gått snett.
Anette Fredriksson
Anette Fredriksson

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i GT:s app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER