Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Fanny, 20, riskerar att dö – söker en donator akut

Varje år drabbas fler än 61 000 svenskar av cancer.
Fanny, 20, fick tillbaka sin leukemi nästan ett år efter att ha blivit fri från cancern.Foto: Facebook
Fanny Rubin när hon tog studenten 2017.Foto: Facebook

Fanny Rubin, 20, blev plötsligt diagnostiserad med blodcancer och höll på att dö innan hon ens hamnat på sjukhus.

Hon överlevde mot alla odds och skulle fira ett år som cancerfri i sommar.

Men nu har cancern kommit tillbaka – och Fanny är i akut behov av en donator för att överleva.

Sommaren 2017 tog Fanny Rubin från Karlstad studenten och längtade efter att livet skulle börja på riktigt.

– Jag hade planerat in en resa, lite som vem som helst i min ålder, man vill ut och se världen, säger hon.

I augusti började hon känna sig lite hängig och hade inte samma ork som vanligt.

– Jag tänkte att det inte var något speciellt, att det bara var någon svacka.

Fick höra att det var munblåsor

Men månaderna gick och Fanny började känna att något inte stämde. Mot vintern, i november, började hon få sår i munnen som inte ville läka. Hon tog sig till vårdcentralen som skickade vidare henne till tandläkaren.

– De sa att det var någon slags blåsa i munnen. Så jag fick en bedövningssalva och fick åka hem igen. 

Men det gick inte över – utan blev bara värre. 

Tröttheten blev också värre och Fanny hade inte längre orken att träffa sina vänner. 

En natt, den 28 februari 2018, var det som att Fannys kropp inte orkade längre. 

– Jag vaknade på natten och skulle gå för att hämta vatten, men jag kom inte längre än till sovrumsdörren där jag föll ihop. Jag ville inte väcka någon, så jag släpade bara mig resten av biten och la mig sedan igen.

Höll på att dö

Morgonen därpå svimmade Fanny igen men då var hennes mamma där. De åkte till vårdcentralen där man tog blodprover. När personalen såg Fannys blodvärden förändrades allt och hon blev förd till sjukhus med ambulans. 

– Ambulansen körde nog i 120 kilometer i timmen hela vägen för det visade sig att jag kunde ha dött när som helst, mina organ hade kunnat lägga ner eller så hade hjärnan kunnat lägga av på grund av syrebristen. 

Men hon klarade sig. Det var inte förrän dagen därpå som Fanny fick beskedet av sin mamma. Hon hade akut myeloisk leukemi – också benämnt som blodcancer. 

– När hon sa att jag hade leukemi tänkte jag bara att det händer liksom inte. Jag blev så chockad, så jag grät inte ens.

Systern blev donator

Månader senare genomgick hon en benmärgstransplantation där hennes syster var den som donerade stamceller till Fanny.

– Det visade sig som tur var att hon var en matchning. Folk tror att det är en operation, men det är väldigt odramatiskt för den som donerar stamcellerna. Man får i princip bara en nål i armen, och man förlorar inget blod på det.

Förutom en del komplikationer gick transplantationen som den skulle. Fanny var nu fri från cancer.

– Det var allt jag ville, att bli frisk och leva som alla andra.

Den 7 juni i år skulle bli årsdagen för den lyckade transplantationen.

– Jag skulle fira tillsammans med familjen och nära och kära och kände att äntligen är det värsta över. Jag hade sett fram emot det jättemycket.

”Bröt ihop hela tiden”

Men en tid innan årsdagen hade Fanny börjat känna av samma trötthet som innan cancerdiagnosen. Den här gången tog hon det på allvar. Fyra dagar innan årsdagen hade Fanny tre missade samtal från sin läkare.

Cancern var tillbaka. 

– När jag skulle förbereda mig för att åka till sjukhuset tog det mig kanske 40 minuter bara att borsta tänderna eftersom jag bröt ihop hela tiden. Jag förstod inte att det skulle hända igen, jag som precis skulle fira min årsdag.

Nu är Fanny i akut behov av en ny stamcellsdonator för att överleva. För att hitta en donator som matchar henne använder sig Fanny av Tobiasregistret som är det svenska registret för givare av blodbildande stamceller. 

– Det finns miljoner olika så kallade HLA-typer och en donator måste ha samma som jag. Därför är det jätteviktigt att så många som möjligt går med. 

Letar efter ny donator

För några dagar sedan lade Fanny ut ett Facebookinlägg via Tobiasregistret där hon bad folk att anmäla sig till registret – och reaktionerna blev större än hon kunde tro.

– Det är helt otroligt! Senast jag pratade med dem fick jag veta att 2 500 personer hade anmält sig. Jättetack till alla som anmält sig och hört av sig. Det är otroligt viktigt det här – vi kan verkligen rädda liv. 

Nu hoppas Fanny att man snart hittar en matchning till henne.

– Jag är hoppfull! Jag försöker tänka att det ska gå bra. Jag har en oro på grund av tidigare komplikationer, men det är väldigt duktiga läkare. De gör allt de kan för att göra mig frisk, säger hon.

https://www.facebook.com/TobiasRegistret/photos/a.1181768498565244/2953242384751171/

”Jag älskar livet”

Trots allt håller Fanny lågan uppe och fokuserar mycket på sin mentala inställning.

– Jag har ju ingen kontroll på cancern. Det enda jag kan kontrollera är hur jag ser på cancern och hur jag väljer att förhålla mig till den. Jag älskar livet, älskar att träffa människor och göra saker. Det ska inte cancern få ta ifrån mig.