Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Fängelsedom står fast i miljonhärva hos SD

Foto: HENRIK JANSSON / HENRIK JANSSON GT/EXPRESSEN
Anders Forsberg döms för grov förskingring.
Foto: SVEN LINDWALL

Den tidigare riksdagsledamoten för Sverigedemokraterna, Anders Forsberg, får ingen ny prövning i Högsta domstolen. 

Därmed står domen på ett års fängelse för grov förskingring från det egna partiet fast.

– Jag tycker fortfarande att domen är felaktig, säger Anders Forsberg.

Anders Forsberg var gruppledare i Skara kommun och en av partiets ledande politiker i Västsverige då utredningen mot honom inleddes 2016. 

Han dömdes i tingsrätten och senare också i hovrätten till ett års fängelse för grov förskingring i miljonklassen. Pengarna ska ha förts över från partiets konton till Anders Forsbergs bolag. 

Forsberg själv har hela tiden nekat till brott och menat att ingen tagit skada av överföringarna som enligt honom enbart rört sig om lån. 

Pengar han senare säger att han betalat tillbaka på eget bevåg.


LÄS MER: Förre riksdagsledamoten döms till ett års fängelse 


Foto: SVEN LINDWALL

Arbetar kvar åt partiet

– Jag hade kanske inte jättestora förhoppningar om att HD skulle lyfta det. Det var mer av principiell art. Jag tycker fortfarande att domen är felaktig och att man har dömt alldeles för hårt med tanke på vad som skett. 

I samband med att Anders Forsberg avgick från sina uppdrag, kort före att rättegången i tingsrätten inleddes, meddelade Sverigedemokraterna centralt att han i en överenskommelse med partiet skulle engageras som rådgivare i de frågor han tidigare varit aktiv i. 

Bland annat rör det landsbruks- och jordbruksfrågor.

Enligt Anders Forsberg är det en överenskommelse som fortfarande gäller.

– Jag har jobbat som en stödjande funktion för partiet inom de sakområdena som jag främst jobbat med. Det fortsätter. Domen har inte vunnit laga kraft än och jag får ta ställning till det då den vinner laga kraft. 

"En unik kompetens"

I samband med tingsrättsdomen kommenterade Sverigedemokraternas partisekreterare Mattias Karlsson uppgörelsen, men ville inte gå in i detalj vad den innebar:

"Ja, mot bakgrund av att Anders besitter en unik kompetens och ett unikt nätverk inom landsbygds- och jordbrukssektorn, så har vi en överenskommelse om att vi under den närmaste tiden ska konsultera Anders vid behov och att han skall erhålla viss ersättning för detta", skrev Mattias Karlsson.

Totalt rör det sig om drygt 1,1 miljoner kronor som Anders Forsberg medgett att han fört över från det egna partiets kassor.

– Jag medger de faktiska omständigheterna, säger han.