De intagna på kvinnoanstalten Sagsjön i Mölndal kräver att få statliga bikinis. (OBS! MONTAGE) Foto: GT, STELLA
De intagna på kvinnoanstalten Sagsjön i Mölndal kräver att få statliga bikinis. (OBS! MONTAGE) Foto: GT, STELLA

Fångarna kräver - "Vi vill sola i bikini"

Publicerad
Uppdaterad
De intagna på kvinnoanstalten Sagsjön i Mölndal kräver att få statliga bikinis.
Nu har de anmält kriminalvården till JO, skriver nyhetsbyrån Sirén.
- Vi vill kunna njuta av sommarsolen som alla andra runt om i Sverige, klagar de soltörstande internerna.
Enligt anmälan har Sagsjön i Mölndal tydliga regler för nakenhet. De kvinnliga internerna får inte träna utomhus i så kallad sporttopp och de får inte solbada i privata bikinis.
Till förtreten hör att anstalten inte har några statliga bikinis att erbjuda i sitt sortiment.
- Vi anser att anstaltens agerande gentemot oss kvinnor i denna fråga är av ren köndiskriminerande karaktär, skriver ordföranden i internernas förtroenderåd i en anmälan till justitieombudsmannen.

Statligt ägda bikinis

Anklagelsen om diskriminering stödjer internerna på påståendet att manliga interner får sola i bar överkropp samt att kvinnorna på Hinseberg har tillgång till statligt ägda bikinis.
- Vi vill kunna njuta av sommarsolen som alla andra runt om i Sverige, inne på anstalt eller ute i samhället. Detta är en mänsklig rättighet som vi anser oss kunna kräva. Hur ska vi kunna sola över huvud taget?, skriver internerna.
Wayne Seretis
Wayne Seretis

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i GT:s app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER