Familjens vädjan: Tala om var Helena finns

SNART HAR DET GÅTT 22 ÅR. Familjen pratar fortfarande ofta om Helena. "Helgen innan hon försvann sa hon 'det är så mycket jag vill i mitt liv så jag vet inte hur jag ska hinna allt'", berättar Helenas syster Ulrika för GT.
Foto: Privat
Systern Ulrika Andersson.
Foto: Privat

Det är snart 22 år sedan Helena Andersson försvann spårlöst.

Hennes anhöriga har inte gett upp hoppet om att få svar på vad som hänt henne. Systern Ulrika Andersson vädjar till gärningsmannen:

- Tala bara om var hon finns! Han behöver inte ge sig till känna om han inte kan stå för vad han gjort. Det är Helena som är den viktiga för oss.

Helena Andersson hade varit på fest på Stadshotellet i Mariestad. Men hon kom aldrig hem. Helenas mamma förstod direkt att något var fel och kontaktade polisen.

Dagen efter hittades hennes skor och ringar hundra meter från föräldrarnas hus men där slutar alla spår.

- Jag ville absolut inte förstå att hon inte skulle komma hem. Jag vet inte om jag fortfarande har insett det, säger Ulrika Andersson, syster till Helena.

Om några veckor har det gått 22 år.

- Självklart känns det helt fruktansvärt. Det är hemskt att man inte kan få något svar. Det är något som maler för oss som är kvar, varje dag. Det har gått jättelång tid men är det en dotter eller lillasyster som försvinner så kan du aldrig släppa den personen. Det är en stor sorg som vi bär i våra liv.

Närmar sig årsdagen

Vissa dagar är det särskilt tungt, bland annat när det närmar sig den 14 juni, det datum då Helena senast sågs i livet. Familjen önskar att polisen fortsätter utreda försvinnandet. Ulrika har även kontaktat polisens cold case-grupp och bett dem kolla på fallet.

- För Helenas skull. Jag tycker att hon förtjänar att man går till botten med alla frågetecken.

Kräver inget straff

Det viktiga för familjen är inte att den skyldiga får sitt straff.

- Han behöver inte avslöja sig själv, men på något hemligt sätt berätta var hon finns. Hon har rätt till ett värdigt slut, vilket hon inte fått eftersom han har tagit sig rätten att bestämma att vi inte ens ska få veta var hon är, säger Ulrika och fortsätter.

- Det jävligaste är att vi inte fick ha henne kvar, att hon inte fick ha sitt liv som hon ville. Någon annan tog sig rätten att bestämma över hennes existens.

Men för Ulrika är det svårt att föreställa sig om det hade blivit ett avslut om kroppen hittades.

- Jag får fortfarande inte henne tillbaka och det är saknaden av henne som gör ondast.

Ouppklarade mord i Västsverige år för år

1985 - 3 juli

I serbiska föreningens lokal på Brahegatan i Göteborg hittades en 48-årig man död med skottskador i huvudet.

1987 - 1 mars

En 42-årig kvinna hittades medvetslös på Blåsvädersgatan i Göteborg. Hon hade flera skador på ansikte, hals och överkropp. Hon avled på Sahlgrenska sjukhuset.

1987 - 16 oktober

På Decembergatan i Göteborg hittades en 42-åring knivmördad i en lägenhet.

1987 - 27 oktober

En 35-årig man hittades ihjälskjuten i terrängen bredvid en gångbana vid Kanelgatan i Gårdsten.

1988 - 27 januari

En man hittades knivskuren och död i sin lägenhet på Strömstadsvägen i Uddevalla.

1988 - 13 september

Två män anmäldes försvunna 1988. Polisen har fått fram uppgifter som tyder på att de mördats och att kropparna sedan sänkts i havet. Brottsplatsen tros vara i Ellös på Orust.

1989 - 21 maj

På Norra Krokslättsgatan hittades en 32-åring knivskuren och medvetslös i ett trapphus. Han avled på sjukhus. En person har åtalats men åtalet ogillades.

1989 - 11 juli

I Tidan i Skövde hittades en kvinna död i ett dike vid en allmän väg. En misstänkt dömdes i tingrätten men friades i hovrätten.

1989 - 10 september

Vid tv-masten i Brudaremossen i Delsjön hittades en 29-årig kvinna ihjälslagen. Mordet är ett av de fall som undersöks för eventuella kopplingar till dubbelmördaren Anders Eklund.

1989 - 27 november

På Edsgatan i Vänersborg anträffades en man död i sin bostad. Mannen hade flera svåra stickskador. Två misstänkta friades senare vid en domstolsförhandling.

1989 - 30 december

En man hittades död på Fjädermolnsgatan i Göteborg. Polisen tror att han endera hoppat själv från en balkong eller blivit utslängd av någon okänd gärningsman.

1990 - 13 juli

En 17-årig kille var tillsammans med kompisar i Folkets park i Hunnebostrand när han blev knivhuggen i bröstet. Han fick så svåra skador att han dog. Trots att ett 40-tal vittnen såg mordet har ingen mördare gripits.

1990 - 26 oktober

En man misshandlades till döds med en stekpanna i sin bostad. En misstänkt dömdes för mordet i tingsrätten men friades sedan av hovrätten. En annan person dömdes för skyddande av brottsling.

1992 - 14 juni

22-åriga Helena Andersson kom aldrig hem efter en utekväll på Stadshotellet i Mariestad. Ett skrik hördes i närheten av hennes bostad och en bil ses köra därifrån i samma veva. Dagen efter hittades hennes skor men kroppen har aldrig påträffats.

1992 - 30 december

En 51-årig man hittades skjuten till döds i Skistad i Fjällbacka.

1993 - 22 januari

En företagare hittades död i sin bostad på Stamkullevägen i Trollhättan. Han hade utsatts för kraftigt våld mot kroppen och spår tydde på ett misslyckat rån. En misstänkt har häktats två gånger men släppts.

1993 - 1 mars

På Sandspåret i Angered hittades en 41-årig man död i sin bostad med stickskador i bröstet. En misstänkt person åtalades, men åtalet ogillades av domstolen.

1993 - 7 mars

Polisen beskriver det som ett märkligt ärende. Vittnen hörde en kraftig smäll, som tycktes komma från ett skjutvapen. Efter det såg en person hur en man låg livlös på marken samtidigt som en annan sprang från platsen. Strax därpå kom en bil förbi och någon som drog in den livlösa kroppen i bilen som sedan försvann från platsen. Inga spår kunde säkras. Polisen skriver att det inte är självklart att det rör sig om ett brott och offrets identitet är fortfarande okänt. Händelsen inträffade på Värmlandsgatan i Göteborg.

1993 - 28 maj

Någon hällde brännbar vätska genom brevinkastet till en lägenhet på Zackrissonsgatan. En man dog under dramatiska omständigheter när han försökte ta sig ut fönstervägen. En misstänkt dömdes i tingsrätten, men friades i hovrätten.

1993 - 30 juni

En 38-årig kvinna hittades ihjälslagen i sin säng i bostaden på Hamneskärsgatan i Göteborg. Lägenheten var kraftigt nedblodad och offret hade tecken på flera kraftiga slag mot huvudet.

1993 - 14 augusti

En 35-årig man hittades död utanför herrtoaletten i Kungsparken i Göteborg. Han hade blivit knivskuren i bröstet.

1994 - 24 juli

Kvinnan hittades död på Östra begravningsplatsen i Göteborg. Någon hade gömt hennes kropp bakom en gravsten.

1995 - 7 februari

En kvinna hittades död på marken under sin balkong på sjunde våningen på Molnvädersgatan i Göteborg. Enligt polisen kan det ha handlat om en olycka eller ett självmord.

1995 - 17 augusti

En man hittades avliden till följd av en knivskada i sin sommarstuga i Kolleröd i Lysekil. Polisen bedömer ärendet som svårt då det kan röra sig om ett självmord.

1996 - 16 juli

En 87-årig man hittades knivskuren till döds i sin lägenhet på Redbergsvägen i Göteborg.

1996 - 18 november

En kvinna anmäldes försvunnen av sin före detta make. Uppgifter tyder på att hon mördats men kroppen har aldrig påträffats. Det är oklart varifrån hon försvann, men brottet utreddes av Göteborgspolisen.

1996 - 4 december

På Paprikagatan i Angered hittades en 50-årig man innebränd. Polisen misstänker mordbrand.

1997 - 1 mars

På kriminalvårdsanstalten i Tidaholm hittades en intagen död med stickskador i bröstet. Polisen anser att det är ett svårutrett brott eftersom ingen av de intagna velat samarbeta med polisen.

1997 - 8 mars

På Virginsgatan i Göteborg hittades en 31-årig kvinna död i sin säng i samband med att det brunnit i lägenheten.

1997 - 25 mars

En 29-årig kvinna hittades ihjälslagen på en gångbana vid Merkuriusgatan i Bergsjön. Hon låg inrullad i en matta med skador i huvudet.

1997 - 30 augusti

En 28-årig man knivdödades på gården utanför sin bostad vid Rymdtorget i Bergsjön. En misstänkt person är häktad i sin frånvaro.

1997 - 1 september

En man som var inblandad i ekonomisk brottslighet anmäldes försvunnen. Han hittades i mars året efter nergrävd utanför Marbella i Spanien.

1997 - 4 oktober

I ett industriområde på Kajvägen i Surte hittades en 21-åring ihjälskjuten. Han hade skjutits med 21 skott.

1998 - 1 augusti

Under en parkbänk vid Komettorget i Bergsjön hittades en 51-årig man död. Han hade skador i huvudet och polisen misstänker att han blivit ihjälslagen.

1998 - 11 augusti

En kvinna var på husbilssemester i Sverige tillsammans med sin make. Hon anmäldes försvunnen och hittades efter ungefär ett år vid Kroppefjäll i Färgelanda. Hon hade skjutits till döds.

1999 - 2 maj

I samband med bråk mellan två olika gäng dödades en man på Lantmannavägen i Trollhättan. Flera inblandade döms för andra brott men ingen har kunnat knytas till mordet.

2000 - 9 april

På Decembergatan i Göteborg sköts en man till döds i en lägenhet i samband med någon form av uppgörelse. En misstänkt är häktad i sin frånvaro.

2000 - Juni

En man boende på Keplers gata i Göteborg anmäldes försvunnen. Tre år senare hittades han död på vinden i den fastighet han hade sin bostad. Det har inte gått att kartlägga hur mannen dött men det finns tecken som tyder på att han kan ha bragts om livet.

2000 - 18 juni

På en gård vid S:t Pauligatan i Göteborg hittades en 25-åringen skjuten med ett tiotal skott.

2000 - 16 augusti

Två personer hittades skjutna till döds vid en brinnande bil.

2000 - 4 oktober

En man hittades skjuten i sin bil på Kongahällagatan i Kungälv. Ett par dagar senare avled han på sjukhuset.

2000 - 13 november

En kvinna som hittades död på Nordostpassagen i Göteborg. Hon misstänks ha förgiftats till döds. Hon ska ha varit inblandad i ett ärende som rörde grovt bedrägeri.

2001 - 18 augusti

En 19-åring hittades död i terrängen vid Stjärnbildsgatan/Teleskopgatan. Han hade skjutits till döds. De misstänkta friades i hovrätten.

2001 - November

En man anmäldes försvunnen och mycket tydde på att han mördats. Kroppen har dock aldrig anträffats. Polisen tror att brottsplatsen kan vara i Spanien.

2001 - 18 november

En 44-årig man hittades medvetslös i en ABF-lokal som satts i brand på Näverlundsgatan i Västra Frölunda. Offret hade krosskador i huvudet och han avled senare på sjukhuset.

2001 - 2 december

En 82-årig man hittades död nedanför Ättestupan på Hisingen i Göteborg. Skadorna och döden hade orsakats av yttre våld.

2002 - 25 april

På Sjömansgatan i Göteborg hittades en 40-årig kvinna strypt till döds. En misstänkt person friades i hovrätten.

2002 - 14 maj

En 52-årig man hittades ihjälslagen hemma i sin lägenhet på Vårmånadsgatan i Göteborg. Han hade kraftiga krosskador i huvudet och ett stort antal knivstick på kroppen. En misstänkt friades i hovrätten.

2002 - 5 augusti

En person hittades död och kraftigt bränd på ett parkeringsområde vid Hogsdals Bygdegård i Strömstad. Det har inte kunnat fastställas vem offret är.

2002 - September

Mannen sågs senast i livet den 11 september, därefter är han försvunnen. Uppgifter tyder på att mannen blev mördad i Göteborgstrakten men kroppen har aldrig hittats.

2003 - mars-april

På Bankogatan i Västra Frölunda skedde ett dubbelmord. Först anträffas en 44-årig kvinna knivdödad och några veckor senare hittades en man dödad och nergrävd under balkongen. En person är misstänkt för dubbelmordet och häktad i sin frånvaro.

2003 - Augusti

Personen sågs senast i livet i mitten av augusti 2003. Omständigheter kring försvinnandet tyder på att personen har blivit mördad. Ärendet utreddes i Göteborg.

2004 - 4 januari

På vägbanan vid Frihamnsmotet i Göteborg hittades en man död, knivhuggen i halsen. Omständigheterna tyder på att mordet skett intill offrets bil och att gärningsmannen tagit bilen efteråt och kört den till en plats en bit ifrån mordplatsen.

2004 - 9 april (SE BILD)

Under ett bråk i en föreningslokal på Friggagatan i Göteborg blev en 28-åring nerstucken. En utpekad gärningsman är häktad i sin frånvaro.

2004 - 27 juni

En person som lede ett kriminellt liv försvann under oklara omständigheter. Det sades att han lämnade sin bil för att utföra ett ärende men han kom inte tillbaka. Efter fyra månader hittades han död i Rådasjön i Mölndal. Dödsorsaken har inte kunnat fastställas och polisen är inte säkra på om ett brott ligger bakom.

2005 - 26 augusti

En missbrukare hittades stucken och skuren till döds i sin bostad på Rosmaringatan i Angered. Mannen som misstänks ha utfört dådet är numera avliden.

2005 - 13 oktober (SE BILD)

I en sybehörsaffär på Kyrkogatan i Göteborg mördades en 36-årig kvinna. Polisen tror att hon mördades med ett stickvapen. En kvinna i rosa byxor efterspanas för mordet.

2006 - 31 januari

En man hittades mördad i trappuppgången till sin bostad på Prytzgatan i Mölndal. Han sköts till döds och polisen tror att det rör sig om en släktfejd som pågått länge. Flera år tidigare hade offrets fru dödats.

2006 - 31 maj

En man hittades död i trappuppgången till sin bostad på Chapmanstorg i Göteborg. Han hade stickskador.

2006 - 10 oktober

Två personer hittades skjutna till döds i en lägenhet på Bredfjällsgatan i Angered. Utredningen pekade på att det var en del av en maffiauppgörelse. Flera personer är dömda i ärendet men en person är häktad i sin frånvaro och internationellt efterlyst.

Källa: Polisen

Vittne hörde skrik och såg en bil

Helena Andersson var bara 22 år när hon försvann den 14 juni 1992.

Efter en förfest gick hon till Stadshotellet i Mariestad. Vid tvåtiden på natten gick hon från hotellet. En timma senare hörde ett vittne ett kvinnoskrik i närheten av Helenas hem. Vittnet såg också hur en bil lämnade området där skriket kom ifrån.

Dagen efter hittades hennes skor och ringar bara en liten bit från föräldrarnas hem men Helena är sedan dess spårlöst försvunnen.

Cold case-gruppens lösta mord

Omar Hassan Burhan
Lyckades hålla sig undan i 15 år

I december 1996 hördes ett kraftigt oväsen från en lägenhet på Räntmästargatan i Göteborg. Kort därpå såg några hur en blodig man kom springande utan skor och ytterkläder. När polisen kom in i lägenheten hittade de en 49-årig död man.

Redan efter en vecka lyckades polisen identifiera mördaren Omar Hassan Burhan men han hade hunnit fly landet. Det tog 15 år att hitta honom.

2010 började cold case-gruppen jobba med ärendet. De tog kontakt med Interpol och den misstänkta sattes upp på Rikskriminalpolisens Ikaros-lista. Några månader senare sökte mannen politisk asyl i Kanada. Han kunde då gripas och senare dömas för mordet, mot sitt nekande. Han fick tio års fängelse och livstids utvisning.

Nya uppgifter fick änkan häktad

1995 hittades en man död på en skogsstig i Strömstad. Till en början betraktades dödsfallet som naturligt. Ungefär två år senare inleddes en förundersökning gällande mord efter att änkan ringt ett radioprogram och pratat om händelsen på ett sådant sätt att man började fatta misstankar. Men när det inte fanns några bevis lades utredningen ner.

18 år senare häktades änkan misstänkt för mordet.

- Vi fick in nya uppgifter helt enkelt, nya uppgifter som lät intressanta. Vi spann vidare på dem. När vi gick igenom ärendet så resulterade det i att hon så småningom blev häktad, berättar Thomas Lager om vad som ledde fram till gripandet.

Hon misstänktes för att ha mördat honom med en elpistol.

Tingsrätten valde dock att fria henne från mord.

- Men tingsrätten skriver i domen att det är hon som har förorsakat makens död men de menar att bevisningen inte räcker för att påstå att det är mord, men däremot vållande till annans död skulle hon ha dömts för om ärendet hade varit färskt. Men brottet är från 1995 så för det är brottet preskriberat, så det blir inget straff som det ser ut nu, säger Thomas Lager men ser det även som att de löst de då de kommit fram till att hon dödade sin make.

Fallet har överklagats till hovrätten.