Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Familjens obesvarade frågor om Lisa-mordet

Försvarsadvokaten Inger Rönnbäck.

Foto: Alex Ljungdahl
Nerijus Bilevicius dömdes till livstid för mordet på Lisa Holm. Foto: Adam Ihse/Tt
Lisa Holm blev bara 17 år. Foto: Privat

Varför dog Lisa Holm? Hur var hennes sista minuter i livet? Led hon? Det är frågor som Skövdeflickans familj hade hoppats att livstidsdömde Nerijus Bilevicius, 35, skulle svara på.

Nu riskerar de att aldrig få veta sanningen – hur hemsk den än är.

– Man önskar att han skulle kunna ge svar. Det är ett fortsatt trauma för dem, säger målsägandebiträdet Tore Brandtler, som inte vikt en tum från familjens sida under de uppslitande mordrättegångarna.

I dag meddelar hovrätten sin dom i fallet.

Skövdeadvokaten Tore Brandtler har funnits vid familjen Holms sida under deras uppslitande rättsprocess mot Nerijus Bilevicius.

Han räknar med att även hovrättens dom, som kommer den 8 februari, blir fällande och att Högsta domstolen inte kommer bevilja prövning.

För familjen Holm börjar slutet på domstolsprövningen av deras fruktansvärda förlust att hägra.

– De kan känna att den här delen av sorgearbetet börjar lida mot sitt slut. Det har varit värdefullt för dem i deras bearbetning att få vara med och se att allt har gått rätt till. Att rätt person har dömts, säger Tore Brandtler.

Ingen Blombergsbo kunde ana att den tillbakadragne, erkänt duktige snickraren som satt i trädgården och rökte medan tusentals Missing people-volontärer finkammade åkrarna bar på sanningen bakom försvinnandet.

Lisa Holms föräldrar övertygade

Men efter att åtal väcktes, och de otaliga DNA-träffarna och vittnesmålen mot Bilevicius blev kända, har Tore Brandtler aldrig vacklat i sin övertygelse:

– Föräldrarna är lika övertygade som jag att det är rätt person, säger Brandtler som under tingsrättsdomen fick Nerijus Bilevicius att börja gråta efter att ha pressat honom om dådet.

Under resten av domstolsförhandlingarna skulle den dömde mördaren bara bryta ihop i tårar en gång till: när poliser anklagades för att ha sparkat på den hemlösa katt som familjen Bilevicius hade förbarmat sig över.

Nu berättar Tore Brandtler att han inför sin slutplädering i hovrätten siktade högre än på tårar – genom att vända sig direkt till Nerijus Bilevicius och kalla honom för mördare.

– Det var för att jag lite grann, fåfängt möjligtvis, hoppades på att han skulle reagera. Att han skulle säga någonting, berätta något eller erkänna för familjens skull. Vad hände egentligen? Varför dog hon? Led hon? Frågor som föräldrarna önskar få svar på och som de naturligtvis alltid kommer ha med sig som ett fortsatt trauma – förutom att de saknar sin dotter väldigt mycket.

Förstår pappans ilska

Men Tore Brandtlers förhoppning om en reaktion från mannen mitt emot honom i rättssalen grusades.

– Nej. Han har aldrig mött min blick. Det är inte många som han har tittat på, han har mest tittad ned. Människor är olika och det är svårt att tolka hans beteende. Men det skulle ju inte vara onaturligt att visa känslor eller förtvivlan om han sitter där som oskyldigt utpekad.

Tore Brandtler nämner pappans plötsliga utbrott i rätten som exempel på en naturlig, känslomässig reaktion: "Sluta ljuga", skrek pappan till advokat Inger Rönnbäck när hon höll sin slutplädering till Nerijus Bilevicius försvar.

– Han orkade inte med att höra lögnerna från Inger Rönnbäck, och då reagerade han.

Vad för lögner?

– Att han skulle ha styrt Missing people och bestämt var de skulle leta, det finns inget sådant. Det var en direkt lögn riktad mot honom och jag skulle vilja påstå att det hade varit väldigt onaturligt om han inte hade varit med och letat efter sin egen dotter. Och hela det här upplägget med att militären skulle ha tagit över utredningen. Han är ju militär och det finns inget fog för det påståendet, säger Tore Brandtler.

Åklagaren Lars-Göran Wennerholm har varit förundersökningsledare i fallet sedan lördagsmorgonen den 13 juni då Lisa Holm bekräftades död.

Han berättar att fallet har varit speciellt.

– Det som har varit ovanligt är ju det här stora massmediala intresset. För mig har det varit en stor skillnad mot andra mål som jag har haft, säger Wennerholm.

DNA-spåren stärkte misstankarna

Lars-Göran Wennerholm berättar att han på allvar började förstå att det var Nerijus Bilevicius som låg bakom mordet när DNA-spåren från 35-åringen bekräftades under mitten av sommaren förra året.

– Nu får vi ju vänta på domen, men jag anser ju att det är han som har gjort det här och när vi fick DNA-träffarna stärktes ju misstankarna om att vi hade rätt person.

De tio DNA-träffarna på Lisa Holms kläder från Nerijus Bilevicius är fortfarande Lars-Göran Wennerholms starkaste bevisning.

– Så är det ju även om jag menar att det handlar om en helhetsbild där alla andra omständigheter stämmer, men det är klart att utan DNA-bevisningen så hade vi inte kunnat styrka det här, säger Wennerholm.

GT har sökt Inger Rönnbäck för en kommentar.