Anna Spång-Lygn hittades mystiskt död på en gård i Falkenberg för drygt ett år sedan. Foto: PRIVATAnna Spång-Lygn hittades mystiskt död på en gård i Falkenberg för drygt ett år sedan. Foto: PRIVAT
Anna Spång-Lygn hittades mystiskt död på en gård i Falkenberg för drygt ett år sedan. Foto: PRIVAT
Efter bara några dagar lade polisen ner den första mordutredningen. Foto: HENRIK JANSSONEfter bara några dagar lade polisen ner den första mordutredningen. Foto: HENRIK JANSSON
Efter bara några dagar lade polisen ner den första mordutredningen. Foto: HENRIK JANSSON
Foto: PRIVATFoto: PRIVAT
 Foto: PRIVAT

Familjens mardröm: Varför dog Anna, 32?

Publicerad

Flera gånger har polisen varit på Gits gård i Falkenberg, där Anna Spång-Lyng, 32, hittades mystiskt död för drygt ett år sedan.

För Annas familj är det en tuff väntan på svar i mordutredningen.

– Jag hoppas av hela mitt hjärta att vi får sådana, säger mamman Git Spång.

Anna Spång-Lyngs öde har rönt stor uppmärksamhet i hela landet. Anna dog på gården i Falkenberg i oktober år 2016. Efter bara några dagar lade polisen ner sin utredning.

Men efter en lång kamp från familjen återupptogs den senare – och nu är rubriceringen misstänkt mord. Polisen har flera gånger varit nere på Gits gård, som Annas mamma Git Spång driver, och för Hallands Nyheter berättar förundersökningsledaren Urban Svahn att de hållit förhör med personer som inte hördes förra gången.

 

LÄS MER: Förundersökningen kring Annas död återupptas

 

– Jag har bett om ett antal nya undersökningar som våra tekniker utfört. Men mer än så kan jag inte gå in på, säger Svahn till HN.

Anna Spång-Lyng tillsammans med mamma Git Spång.Foto: PRIVAT

Mamma Gits lättnad

Git Spång säger att hon känner en lättnad över att polisen nu jobbat hårt med fallet.

– Det känns jättegott att de gör det, även om det borde ha gjorts från början. Känslan jag har är att de tar det på allvar, säger hon.

Samtidigt är all väntan tärande för henne och alla andra som stod hennes dotter nära.

 

LÄS MER: Anna, 32, hittades död – GW sågar utredningen

 

Analyssvar och liknande tar tid.

– Det är så långa väntetider och jag har ingen aning om när det är klart, säger Git Spång.

Tror du att du någonsin kommer få svar på vad det är som har hänt din dotter?

– Jag hoppas av hela mitt hjärta att vi får sådana.

GRATIS! Ladda ner GT:s nyhetsapp i Iphone & Android

GW:s skarpa kritik

I SVT:s "Veckans brott" har kriminologiprofessorn Leif GW Persson tidigare gått ut och sågat polisens insats vid den första utredningen och kallat den för "oseriöst".

Leif GW Persson sågade polisens första utredning om Anna Spång-Lyng dödFoto: ANDERS WIKLUND/TT

– Om man tycker det är jobbigt att ta sig an en mordutredning som polis så tycker jag att man ska placeras på en lite simplare tjänst. Plocka skräp i en park eller något i den stilen, utvecklade GW Persson sedan.

GT har utan framgång sökt förundersökningsledaren Svahn.

Jonathan Berntsson
Jonathan Berntsson

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till GTs startsida

Mest läst i dag

Mest delat just nu
VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER