Familjens lycka – får återvända till Sverige

Familjen får nu komma tillbaka till Sverige.
Foto: Privat
Migrationsverkets beslut kom i fredags.
Foto: PETTER ARVIDSON / BILDBYRÅN

Familjen Oraovcanin i Alingsås har bott i Sverige i nio år och har etablerat sig väl med jobb och skola.

Mitt under sommarlovet fick de besked om utvisning och det kändes som allt var på väg att raseras.

Nu ser tillvaron betydligt ljusare ut – familjen har just beviljats uppehållstillstånd på ytterligare två år.

– Vi skriker av glädje, säger Fatmir Oraovcanin.

Glädjen är stor hos Fatmir och Zenaida Oraovcanin, barnen Leila, 16, Amina, 14, och Emin, 9.

I fredags fick de äntligen beskedet att de får bo kvar i Sverige i ytterligare två år. Och de tror att möjligheterna att så småningom få ett permanent uppehållstillstånd nu är stora.

– Vi är jätteglada. Jag vet inte vad jag ska säga. Alla skriker av glädje, säger Fatmir Oraovcanin.

Även Alingsås Tidning har skrivit om familjen och i en rad artiklar beskrivit deras kamp för att få stanna i Sverige. De har bott här sedan 2011.

De lämnade Serbien när Fatmir hade fått arbetstillstånd i Sverige. Familjen fick uppehållstillstånd i två år vilket sedan förlängdes med ytterligare två år.

När de ansökte om permanent uppehållstillstånd avslogs detta eftersom Fatmir inte hade haft en tillräckligt hög inkomst i enlighet med arbetsplatsens kollektivavtal, förklarar familjens advokat Branislav Despotovic.

Åberopade barnens starka anknytning

De överklagade beslutet och åberopade bland annat barnkonventionen och att barnen hade fått en stark anknytning till Sverige.

Till slut beviljade förvaltningsrätten ett uppehållstillstånd i april 2018, vilket sedan överklagades av Migrationsverket. Efter ytterligare turer kom ett beslut i oktober att de skulle utvisas.

Men kampen fortsatte. Familjen tillhör en muslimsk minoritet i Serbien och de kunde därför söka asyl förra hösten. De sökte också arbetstillstånd för mamma Zenaida.

– Mamman arbetade då på samma arbetsplats som tidigare och enligt gällande lag kunde personer som arbetat fyra månader som asylsökande ha rätt till arbetstillstånd. Men handläggningen av ärendet tog lång tid. I mars kom en ny regel som fastställde att endast personer som har fått ett nytt arbete just under tiden som asylsökande kan få arbetstillstånd, förklarar Branislav Despotovic.

Tvungna att lämna landet

Familjen nekades återigen uppehållstillstånd och trots överklagan vann det laga kraft och familjen var tvungen att lämna landet mitt i sommaren. 

Från Serbien sökte Zenaida ännu en gång arbetstillstånd i Sverige och i fredags kom alltså beslutet att familjen får uppehållstillstånd i ytterligare två år.

– Beslutet vilar framför allt på att mamman har arbetat och fått erbjudande om framtida arbete från sin arbetsgivare, säger Branislav Despotovic.

Han säger att Migrationsverket fattade beslutet ovanligt snabbt. Det kom bara två dagar efter att familjens nya ansökan lämnades in.

”Vi har etablerat oss väl i Sverige”

– Ärendet fick förtur främst för att barnen går i svensk skola och ska kunna börja sin skolgång så fort som möjligt. De har bott länge i Sverige och etablerat sig här. De har både rättigheter och förpliktelser. De äger ett hus och betalar huslån, säger Despotovic.

Han bedömer att familjen nu har stora möjligheter att beviljas permanent uppehållstillstånd framöver.

– Vi trivs väldigt bra i Sverige och i Alingsås. Vi har etablerat oss väl i det svenska samhället. Allt funkar bra med både jobb och skola. Vi har massor av vänner. Vi köpte vårt eget hus förra året, säger Zenaida Oraovcanin.