Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Familjens kritik
mot nya bevisen

Lisa Holm skulle åka hem från jobbet i byn Blomberg. Fem dagar senare hittades hon död.
Foto: Anders Ylander
Lisa Holm blev 17 år gammal.

LONDON. Chefsåklagare Anette Olsson säger att teknisk bevisning stärkt misstankarna mot den 35-årige litauer som sitter häktad för mordet på Lisa Holm.

Men familjen i Litauen är fortsatt övertygade om hans oskuld.

Och den 31-årige brodern är beredd att komma och vittna till hans fördel, berättar mamman.

Det har gått två månader sedan den 17-åriga Lisa Holm försvann när hon skulle åka hem med sin moped från jobbet i byn Blomberg i Kinnekulle. Hon hittades död den 12 juni, fem dagar efter att hon försvann.

En 35-årig litauisk byggarbetare sitter häktad, misstänkt för mordet. Även hans lillebror är fortsatt misstänkt men både han och 35-åringens hustru släpptes ur häktet i slutet av juni och har återvänt hem till Litauen.

Tingsrätten i Skaraborg lämnade i veckan in en ansökan om att en personutredning ska göras av 35-åringens bakgrund. Det är dock inget som mamman i Litauen känner till.

"Aldrig hamnat i slagsmål"

– Vad vill de uppnå med denna idé? Kanske det är deras sista utväg? säger hon.

– Min son har under sina 35 år aldrig hamnat i några våldsamma incidenter. Vi kallades till exempel aldrig till samtal i skolan för att han hamnat i slagsmål i skolan. Det hände aldrig. 

Har den svenska åklagarmyndigheten kontaktat er?

– Nej, det har de inte. Vi vet inte om vi kan åka till Sverige för att närvara vid rättegången. Vi talar inte språket, och vet heller inte om vi får tillstånd att närvara vid rättegången.

Åklagarmyndigheten hävdar att de har mer DNA-bevis. Är du fortfarande 100 procent övertygad om din sons oskuld?

– DNA? De kanske besökte cafeterian, men de åt mestadels hemma. De hävdar bestämt att de aldrig har sett den stackars flickan. Jag förstår inte bara varför det måste ta så lång tid att utreda DNA när det i Litauen bara tar det bara ett par dagar? Jag hävdar med det bestämdaste att min son är oskyldig.

Kommer din andra son att vittna för sin storebror vid en rättegång?

– Ja visst, men ingen har frågat. Detta är helt galet.  Gud förbjude, om gärningsmannen är ute i det fria, och ingen söker efter honom. Kan du förstå hur det känns när din son är uthängd överallt som mördaren?

Vad gör din 31-årige son på dagarna? Hur har han blivit bemött i byn efter allt som hänt?

– Han håller på att återhämta sig, fast det tar tid. Alla vi tror att de är oskyldiga, och han får allt stöd i samhället här. De säger att allt kommer att bli bra.

Hur ofta har ni haft kontakt med advokaten? Har ni haft någon kontakt med er 35-årige son?

– Nej, jag har ingen kontakt med min son. Jag har skrivit sex brev till honom men inte fått något svar. Alla möjliga dåliga tankar driver mig ur vettet.

– Han måste ju få ringa åtminstone ett samtal!  Det smärtsammaste i allt detta, det värsta är, ovetskapen.