Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Familjens kamp för att få hem dödssjuka Marie, 34, från USA

Toppnyheterna för dagen.
Marie Emily, 34, behöver respirator för att andas och även dialys dygnet runt. Familjen vill inget hellre än att hon kommer till Sverige. Foto: Privat / Privat

Marie Emily, 34, bor i USA och insjuknade plötsligt i lunginflammation och njursvikt.

Nu behöver hon dialys och respirator dygnet runt för att överleva – och familjen vill inget hellre än att få hem sin dotter och syster till Borås.

– Min högsta önskan är att hon ska bli lite starkare och att det ändå börjar gå åt rätt håll. Att hon ska överleva, säger mamma Paula Gustafsson, 55.

Boråsaren Marie Emily, 34, ligger på sjukhus i staden Topeka i USA. Hon insjuknade plötsligt i lunginflammation, njursvikt och infektioner i kroppen. Tidigare under året hade hon märkbara magsmärtor, kände sig trött och svullen – men trodde att det var en vanlig influensa. Det visade sig vara något mycket mer akut, något BT tidigare skrivit om.

– Allt gick jättefort. Hon blev fort sämre och hennes man meddelade att hon var väldigt dålig och allvarligt sjuk. Man visste inte hur det skulle gå. Vi fick bråttom ifrån Sverige och åkte till USA, jag och min dotter, säger Paula Gustafsson, 55, mamma till Marie. 

Marie är född och uppvuxen i Borås och har sedan mars i fjol bott i USA och inväntar ett green card och ett permanent uppehållstillstånd. Där lever hon tillsammans med sin amerikanske make Thaddeis och deras fyraåriga dotter Valkyria. 

Familjen består av Marie, Thaddeis och deras fyraåriga dotter Valkyria. Foto: Privat / Privat

”Hon kunde krama min hand”

När Marie insjuknade akut åkte mamma Paula Gustafsson och Maries syster till USA för att förstå hur läget egentligen låg till. Väl på plats förstod de hur illa situationen var.

– När vi kom dit var hon nersövd och man kunde inte ha någon kontakt med henne. Efter ett par dagar nersövd vaknade hon upp och vi kunde prata med henne. Hon kunde inte svara på grund av respiratorn men hon kunde krama min hand, säger Paula.

På sjukhuset behöver hon dialys dygnet runt för att överleva. Hon har även en respirator eftersom hon har svårt att andas själv. Familjen vill desperat få hem Marie så att de kan få vara med henne.

– Man är så orolig och rädd hela tiden för hur detta ska sluta. Samtidigt försöker vi tänka positivt. Känslorna går upp och ner hela tiden. Detta är den värsta mardrömmen jag har varit med om. 

Maries mamma Paula Gustafsson är konstant orolig. ”Det pendlar mellan att bli bättre och att bli sämre”, berättar hon.Foto: Privat / Privat

40 000 kronor per dygn

Marie saknar sjukförsäkring i landet. Hon hade en svensk reseförsäkring som gällde under 45 dagar. Men när den gick ut så var det ingen som tänkte på att förlänga den. 

Paula berättar att ett dygn på akutvården kan nå en kostnad på 40 000 kronor. Räkningarna växer därmed på hög.

– Hon har som sagt ingen försäkring alls eftersom hon inte är medborgare. Även när hon börjar bli bättre och det blir mer planerad vård så kommer det kosta kring 150 000 kronor per vecka, säger hon.

Om Marie återhämtar sig så kommer hon behöva dialys tre gånger i veckan under resten av sitt liv. I USA innebär den vården, utan försäkring, en kostnad på 150 000 kronor i veckan. Kostnaderna är också en anledning till att familjen vill få hem Marie.

– Det pendlar mellan att bli bättre och att bli sämre. Ena dagen är proverna bättre och andra dagen lite sämre. Vi har ju nästan daglig kontakt med sjukhuset eller hennes man och får information regelbundet. 

Marie Emily, 34, insjuknade akut med lunginflammation, njursvikt och inflammationer i kroppen. Foto: Privat / Privat

”Min högsta önskan är att hon ska överleva”

Familjen har varit i kontakt med svenska och internationella myndigheter för att få en uppfattning om vilka åtgärder man kan ta. Och hur man ska kunna få hem Marie.

– Vi har fått beskedet att det finns två alternativ. Det ena är ambulansflyg som kostar runt en miljon kronor. Det andra alternativet är om hon tillfrisknar och kan flyga själv tillsammans med en läkare. Det kostar upp till 200 000 kronor, säger Paula.

Det viktigaste för familjen är att Marie i första hand kan visa förbättring från sin sjukdom och kämpar för att få ihop pengar till att kunna få hem henne till Sverige så snart som det går.

– Min högsta önskan är att hon ska bli lite starkare och att det ändå börjar gå åt rätt håll. Att hon ska överleva, säger mamma Paula Gustafsson.