Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Familjens kamp efter mordet på Anna Feldt

Linn Feldt och Johanna Hansdotter Feldt lever med sorgen över att ha förlorat en syster respektive dotter. Foto: DAVID HÅRSETH
Linn Feldt och Johanna Hansdotter Feldt. Foto: DAVID HÅRSETH
Systern Erika Feldt. Foto: ERIK GÖTHLIN
Anna Feldt blev 25 år gammal. Foto: PRIVAT

Anna Feldt, 25, mördades av sin expojkvän som tände eld på hennes lägenhetsdörr och lät henne brinna inne.

Det har gått drygt två år sedan den ödesdigra kvällen, men för familjen finns sorgen efter att ha förlorat en syster och dotter alltid kvar.

– Jag vet att Anna är borta, min hjärna vet det. Men acceptera det? Nej, det gör jag inte. Livet är så jävla orättvist, säger mamma Johanna Hansdotter Feldt.

På kvällen den sjätte juli 2015 började det brinna i en lägenhet i Arvika. Räddningstjänsten lyckades få ut den svårt skadade Anna Feldt ur lägenheten, men hon konstaterades avliden redan vid ankomsten till Arvika sjukhus.

Anna blev bara 25 år.

Hennes expojkvän Alexander Andersson, då 25, dömdes i tingsrätten och hovrätten för mord och grov mordbrand. Straffet: livstids fängelse.

För Erika och Linn Feldt, Annas storasystrar, har det varit en väg lång tillbaka till något sorts vanligt liv. Så också för mamma Johanna Hansdotter Feldt. Sorgen går aldrig över, även om man lär sig att handskas med den.

– Man kan säga att känslorna inte är lika intensiva längre. Jag fungerar ju som människa och kan jobba. Och jag har accepterat att hon är död. Men jag tänker fortfarande på henne många, många gånger varje dag, säger Erika.

– Anna är död och kommer aldrig tillbaka hur mycket jag än ber och kräver. Jag har själv mitt eget liv med tre barn och jag vill inte förstöra mitt eget liv på grund av det här, det vill jag inte unna honom (gärningsmannen, reds. anm), säger Linn.

Anna Feldt blev 25 år gammal. Foto: PRIVAT

Mamman: "Det är så jävla orättvist"

Men mamma Johanna har svårt att acceptera sin dotters död.

– Jag vet att Anna är borta, min hjärna vet det. Men acceptera det? Nej, det gör jag inte. Det är så jävla orättvist, livet är väldigt orättvist.

 

LÄS MER: Anna Feldts sista ord innan hon dog 

 

Anna Feldts och Alexander Anderssons förhållande var kaosartat, enligt Annas familj. Paret gjorde slut många gånger, men blev ihop igen. Anna försökte många gånger ta sig ur förhållandet. Strax innan Anna dog hade hon bestämt sig för att börja ett nytt liv.

– Hon hade bestämt sig för att göra slut med honom, vilket hon gjorde. Det kändes som att det var på riktigt den gången, säger Erika och tillägger:

– Han kände nog av det också.

Linn Feldt och Johanna Hansdotter Feldt. Foto: DAVID HÅRSETH

Systern Linn och mamma Johanna delar den bilden.

– Hon hade äntligen bestämt sig, på riktigt, säger Johanna.

Exet dömd till livstid

Enligt hovrätten hade Alexander Andersson tidigare samma dag som Anna mördades fyllt en damejeanne med 14 liter bensin. Han bar upp den till ytterdörren till hennes lägenhet, hällde ut bensinen och tände på, fastslog rätten. Enligt rättsutlåtandet dog Anna av koloxidförgiftning. De 70-procentiga brännskadorna var en bidragande dödsorsak.

 

LÄS MER: Döms till livstid för mordet på Anna Feldt 

 

Alexander Andersson har hela tiden förnekat brott. Vid rättegångarna sa han att det var en olyckshändelse. Han sa att han bar upp damejeannen och att han råkade hälla ut bensin över sig själv. Han sa vidare att hans kläder antändes när han tände en cigarett och efter att ha slängt av sig tröjan på golvet uppstod branden av misstag.

Anna Feldt mördades av sin expojkvän. Foto: PRIVAT

Men rätten köpte inte den förklaringen. De konstaterade också att han ändrat sin historia under förundersökningens gång. Rätten beskrev brandförloppet som "oerhört snabbt" och att branden i det närmaste var explosiv.

Rätten fastslog också att Alexander Andersson samma dag hade hotat Anna med att bränna ner hennes lägenhet, något som hade betydelse för den fällande domen.

 

LÄS MER: Mördade Anna Feldt – nu vill han gå fri 

 

Systern Linn Feldt pratade med Anna strax innan hon dog. Tidigare samma dag hade hon haft kontakt med Anna som hörde av sig om att hennes plånbok och mobil var borta. Hon trodde att expojkvännen låg bakom det. Linn sa åt Anna att komma över till henne, men Anna ville vara kvar i lägenheten och vakta sina saker.

Anna: "Jag brinner inne"

– Jag sa till henne: "Om han kommer. Ring 112 direkt och skrik så att de kommer och hjälper dig."

Och Anna ringde 112 senare på kvällen.

– Jag brinner inne, jag brinner inne, sa hon bland annat till larmoperatören då elden tagit fart.

Polisen ringde Linn och sa att Annas lägenhet stod i brand. Linn lämnande sina barn till grannarna och kastade sig i en bil till lägenheten. Redan långt innan hon kommit fram såg hon röken.

– Det stod metervis höga lågor från huset. Rökpelarna gick flera meter upp i luften. Jag satt i bilen och tänkte bara nej, nej, nej.

Linn såg hur Anna bars ut från lägenheten av brandmännen som hissat sig upp i en skylift. Hon tänkte "yes", som hon uttrycker det. Hon trodde att Anna levde och fick information om att hon skulle föras till Uppsala sjukhus. Under tiden hade Linn ringt sin mamma.

"Inte min Anna, inte min Anna"

När mamma Johanna satt i en bil, på väg till Arvika, hörde hon ambulanshelikoptern över orten och förstod att Anna aldrig hade förts till Uppsala.

– Jag förstod att Anna inte var i Uppsala och tänkte att det betydde att hon hade dött på vägen.

Linn Feldt och Johanna Hansdotter Feldt talar ut om sorgen. Foto: DAVID HÅRSETH

Linn och Johanna träffades på sjukhuset. Och efter vad som kändes som en oerhört lång väntan kom beskedet: Anna var död.

– "Inte min Anna", "Inte min Anna", var det som Johanna fick fram.

– Mamma kom och skakade på huvudet, då förstod jag att hon var död. Jag ramlade ihop gå golvet, säger Linn.

Beskedet var chockartat, surrealistiskt.

– Det var en så absurd känsla. Man hinner tänka så många orealistiska tankar. Jag tänkte: "Anna kan inte dö, jag ska ju jobba om två dagar". Det är helt sjukt hur man kan tänka, säger Johanna.

Hur var Anna som person?

– Jag har min bild av Anna sedan hon var liten bebis. Hon var en solstråle och nästan alltid glad. Men hon var väldigt bestämd och kunde bli arg när hon inte fick sin vilja igenom, säger Johanna.

 

LÄS MER: Anna Feldts mördare får permission 

 

Anna och storasystrarna var bra kompisar, men inte alltid överens.

– Hon var min lillasyster och vi hade en nära systerrelation. Det hände att vi blev osams och inte pratade med varandra på en månad, ofta hade det med Alex (gärningsmannen, reds. anm) att göra. Men annars pratade vi ofta. Vi hade samma typ av humor, säger Erika med ett förtydligande:

– Hon var bestämd och jag tror att hon var lite svår att ha att göra med. Människor vill ju gärna ta fram bara de fina sidorna av folk som har dött, att det blir perfekta eller ofelbara. Anna var inte perfekt, men hon var som hon var och vi älskade henne för det.

Smärtsam rättsprocess

Såväl Erika och Linn som Johanna minns rättsprocessen som oerhört smärtsam. Att dela rättssal med den man som stod åtalad för att ha mördat deras syster och dotter, samt med kvinnan som stod medåtalad för medhjälp till den anlagda branden, var tungt. Rädslan över att mannen skulle bli frikänd fanns hela tiden i tankarna.

– Vi var så himla rädda för att han skulle komma undan med det. Jag var också jätterädd för att han bara skulle bli dömd för mordbrand och inte mord. Det skulle kännas så förminskande mot Anna och vad han gjorde mot henne, säger Erika.

– Han gjorde det avsiktligt och han hotade med det innan. Jag är jättetacksam för att han fick livstid men det viktiga för mig var att han dömdes för mord, att det inte blev dråp, säger Linn.

Systern Erika Feldt. Foto: ERIK GÖTHLIN

Familjen känner sig sviken av samhället, av den hanfallenhet från myndigheterna som man upplever präglade hela situationen. Alexander Andersson fick sin dom. Men familjen känner att de hade behövt betydligt mera hjälp än vad de fick under rättsprocessen och vid tiden efter Annas död. Det handlar om flera saker. Bland annat bad Erika via sitt försäkringsbolag om hjälp med krissamtal. Men enligt försäkringsbolaget räknades hon inte som en "nära anhörig", det gör bara föräldrar eller makar/sambor. Och till en början nekades hon hjälp.

– Jag fick tio kuratorsamtal, som vi fick ordna på egen hand. Man får göra allting själv, vilket man egentligen inte har ork med i det läget, säger Erika och fortsätter:

– De tio samtalen ska göra oss till fungerade människor på något sätt. Men efter att ens syster har blivit mördad krävs det mer än tio samtal hos en kurator för att man ska kunna fortsätta med livet.

Familjen engagerar sig

I dag är familjen engagerad i Riksorganisationen för anhöriga till våldsdödade (RAV). Där kan människor med liknande upplevelser få mötas och tala ut på anhörigträffar, utan att det blir en konstig eller uppskruvad känsla. Organisationen håller också i föreläsningar.

– När jag tänker på alla kvinnomord så känner jag så oerhört starkt med de anhöriga. Jag vet vilket helvete de går igenom, vilket helvete de har framför sig, säger Johanna Hansdotter Feldt och avslutar med:

– Vi har fått lära oss den hårda vägen. Jag kommer engagera mig för andra i den mån jag orkar och utifrån vilket behov som finns. Det finns dem som har haft ett jättebra stöd av poliser och andra. Men för mig var det som ett stort skämt.

 

LÄS MER: Mördade Anna Feldts familjs högsta önskan

 

Den kvinna som stod medåtalad för medhjälp till grov mordbrand i samband med mordet på Anna frikändes helt.

MORDET PÅ ANNA FELDT

6 juli 2015

En lägenhet börjar brinna i Arvika. Lägenhetsinnehavaren Anna Feldt, 25, konstateras avliden när hon anländer till sjukhuset. Polisen misstänker tidigt att branden är anlagd och bara timmar senare grips Annas expojkvän Alexander Andersson som misstänkt.

 

14 september 2015

Rättegången startar vid Värmlands tingsrätt. Alexander Andersson står åtalad för mord och grov mordbrand. En kvinna står åtalad för medhjälp till grov mordbrand.

 

29 september 2015

Tingsrätten dömer Alexander Andersson till livstids fängelse för mord och grov mordbrand. Hans advokat meddelar att de kommer överklaga domen efter dem anser att rättegången inte varit objektiv.

Kvinnan som står medåtalad för medhjälp till grov mordbrand frias.

 

13 oktober 2015

Den dömde mördaren vill gå fri och överklagar sitt straff till hovrätten. Enligt advokaten går det inte att utesluta att branden orsakades av oaktsamhet.

 

7 december 2015

Hovrätten fastställer tingsrättens dom om livstids fängelse. Därmed står livstidsstraffet kvar.

 

22 januari 2016

Högsta domstolen meddelar att man inte prövar fallet. Därmed står tingsrättens och hovrättens domar om livstids fängelse för mord och grov mordbrand fast.

 

19 juli 2017

GT berättar att mordbrännaren Alexander Andersson fått permission från fängselset. I Kriminalvårdens dokument framgår att han ville åka till en vacker plats, helst i naturen. Han ville också köpa flera saker under permissionen, däribland en tändare. Händelsen upprör Annas familj.

 

 

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!