Familjens ilska efter fyndet i Helena-fallet: ”Saknar ord”

Helena Andersson försvann efter en utekväll i Mariestad för drygt 25 år sedan och hon är fortfarande inte återfunnen.
Foto: PRIVAT
Under åren har det då och då kommit upp nya spår om försvunna Helena. Här en bild från ett sökarbete år 2004.
Foto: BJÖRN LARSSON ROSVALL/PRESSENS BILD
Lars Johansson, chef över polisens rotel över grova brott, leder utredningen kring Helena Andersson.
Foto: JOHAN RONGE

Helena Andersson har varit försvunnen i över 25 år – och i somras fick familjen nytt hopp om att få reda på vad det är som hänt henne.

En blodfläck på en sko kan leda dem och polisen närmare gåtans svar.

Nu, åtta månader senare, är systern Ulrika uppgiven.

– Jag saknar ord för den sorg, uppgivenhet och besvikelse vi känner, säger hon.

En juninatt år 1992 var sista gången 22-åriga Helena Andersson syntes till, vid stadshotellet i Mariestad. Sedan dess har hennes mystiska försvinnande engagerat hela Västsverige.

Polis, allmänhet och frivilligorganisationer har letat och letat, men Helena har aldrig gått att hitta. Då och då har det kommit fram nya uppgifter om fallet – och så sent som i somras anhölls en man misstänkt för mord. Han släpptes dock snabbt, även om misstankarna mot honom, som är av den lägre graden, finns kvar.


LÄS MER: DNA-spåret kan lösa Helena Anderssons försvinnande


Det var samtidigt som Pernilla Wadebäck och Mats Öfwerström, som båda deltog på samma fest som Helena Andersson i Töreboda bara timmarna innan hon försvann, gjorde en stor granskning om försvinnandet för P4 Skaraborgs räkning.

– Vi fick sånt hopp när Pernilla och Mats gjorde detta jättearbete så bra. Det fick verkligen fart på allt igen, säger Helenas storasyster Ulrika Andersson.

Helena Anderssons storasyster Ulrika berättar att familjen är frustrerad över att beskedet från NFC dröjer.
Foto: PRIVAT

Blodfläck på skon

I samma veva gick polisen ut med att ett gammalt spår blivit högaktuellt på nytt. På en av Helena Anderssons skor, som hittades i närheten av föräldrahemmet, finns en blodfläck och skon skickades till nationellt forensiskt centrum, NFC, för analys.

– Vid den tiden fanns inte DNA-tester, då fanns blodgruppsgruppering. Jag har bett NFC (polisens nationella forensiska centrum, reds. anm.) att kolla på det och det håller de på med nu, att kolla vad det egentligen är. Och är det så att det bara är en blodgruppsgruppering gör de ett DNA-test. Men man kan bara göra ett prov till på det, i och med att det är så liten mängd, förklarade Lars Johansson, chef över polisens rotel för grova brott i Skaraborg.

Helena Anderssons tillhörigheter hittades i närheten av hennes barndomshem i Mariestad.
Foto: Privat

Tuffa väntan på beskedet

Det har gått drygt åtta månader sedan dess.

Men det har ännu inte kommit något analysbesked.

– Det här är inget prioriterat ämne hos NFC. De har hög belastning och det har blivit så att de tar lång tid på sig, säger Lasse Johansson.


LÄS MER: Okända vittnet: Jag hörde Helena skrika


Och den långa väntan är påfrestande för Helena Anderssons familj. Storasystern Ulrika berättar att de känner en stor frustration över hur det hela hanteras.

– Det känns jobbigt att de bara pratar och lovar och inget levererar. DNA-analysen verkar aldrig bli klar. Man är redan så skör och det gör så ont att man prioriterar bort Helena, säger hon.

På Helena Anderssons högra sko hittades en blodfläck som nu ska DNA-analyseras.
Foto: Mats Öfwerström/Sveriges Radio P4 Skaraborg.

Ulrika Andersson fortsätter:

– Det blir en sådan smärta i mitt bröst när jag vet att det finns människor som kan ta tag i det här och kan gå till botten och reda ut vad det var som hände och ändå inte gör det. Jag saknar ord för den sorg, uppgivenhet och besvikelse vi känner.

Polisens spår

Polischefen Lasse Johansson säger att han ska kontakta Helena Anderssons familj och uppger samtidigt att polisen har flera spår som de håller på att arbeta med i Helena-fallet.

När beskedet från NFC kan komma vet han däremot inte.


LÄS MER: Helena, 22, delade taxi med försvunna mannen


Lasse Johansson har tidigare berättat att de planerar att dra i gång en stor insats för att ta reda på vems DNA det är om det är så att profilen inte matchar Helena Andersson.

– Är det inte Helenas tillhör det någon annan. Då får vi leta vidare och se om det finns någon i våra register. Vill vi till exempel kolla igenom alla som var på festen i stadshuset topsar vi alla och jämför med dem, har han sagt.

Helena Andersson försvann efter en inflyttningsfest hemma hos barndomskompisen Pernilla Wadebäck i Töreboda i juni år 1992.
Foto: Privat

Ulrika Andersson är fast beslutsam om att göra allt hon någonsin kan för att få det svar som hon sökt i två och ett halvt årtionde.

– Jag vet att jag kommer få kraft igen och kämpa för att få fart på utredningen. Att få veta vad som hände Helena den där natten kommer driva mig i resten av mitt liv, säger hon.