Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Familjens husbil i lågor – helt övertänd

Det var strax efter 14-tiden som polisen larmades till Änghagens köpcentrum i Lidköping. En brinnande husbil hade stannat där – och var snart övertänd. Foto: Läsarbild
Enligt de första uppgifterna från platsen ska bilen ha börjat brinna under färd. Foto: Läsarbild

Medan familjen var inne och handlade – började deras parkerade husbil att brinna.

Totalt övertänd gick ingenting att rädda, men orsaken till branden är ännu okänd. Efter flera husbilsbränder senaste tiden tipsar nu Bosse "Bildoktorn" Andersson om hur man undviker katastrofer.

– Det är samma idioti som med hissarna. Förr i tiden kom någon och besiktigade regelbundet, nu för tiden görs det aldrig, säger han.

FAKTA

Inte första gången en husbil brinner...

Vid åttatiden på lördagskvällen den 4 juli, fick räddningstjänsten larm om en brand vid Prästtomta skjutfält i Östergötland. Släckningsarbetet var intensivt då det fanns gasoltuber inne i husbilen – ingenting exploderade dock den gången. Branden konstaterades ha startat i husbilen.

Även den 6 maj i år brann en husbil, den gången i Halmstad. Räddningstjänsten konstaterade att kylen inne i husbilen hade blivit överhettad och fattat eld. Inga personskador rapporterades från olyckan.

30 juli förra året stod en husbil helt övertänd intill riksväg 44, nära Trollhättan. Den gången hade husbilsföraren upptäckt rök och lågor under motorhuven och stannat.

I Strängnäs brann en husbil i oktober förra året. Den gången upptäcktes bilen av en polispatrull och fordonet stod mycket nära en byggnad. Men någon spridning blev det inte den gången och Eskilstuna-kuriren skrev den gången att brandorsaken var oklar men att det inte fanns någon brottsmisstanke.

2012 fick en husbil i Boden kortslutning i elsystemet. Det slutade med en mindre brand, men kraftig rökutveckling. Husbilen förstördes men klarade sig från någon gasexplosion.

2013 började en husbil brinna intill ett garage i Frölunda. Räddningstjänsten fick rycka ut och släcka branden som konstaterades ha startat inne i husbilen som var tom vid tiden.

På julafton 2014 fick räddningstjänsten rycka ut till en husbilsbrand på riksväg 55. Någon hade upptäckt att det rök ur bagageutrymmet och branden spred sig snabbt till resten av fordonen. Den gången visade det sig att branden hade startat i husbilens kablage och batteri. Lyckligtvis skadade sig ingen.

FAKTA

Bosse Bildoktorns bästa tips:

Anledningen till husbilsbränderna kan vara många. Men enligt Bosse Bildoktorn måste man vara uppmärksam när man mekar själv.

– Det har hänt att det blir fel när man kopplar elektriciteten i båtar, sommarstugor, husbilar och husvagnar. Då är det ofta den glada amatören som vill installera något och det finns hur mycket som helst att köpa på internet. Det är hemskt lätt att köpa hem och tänka sig att det blir bra, men så fort det blir lite för varmt någonstans, någon elanslutning som inte är uppsäkrad – då kan det börja brinna, säger Bosse Andersson och tillägger:

– Detsamma gäller gasolen. Rätt som det är blir det en spricka i någon slang och så blir det katastrof.

Så här skyddar du dig:

* Gå med i en husbils- eller husvagnsförening. Det finns olika typer som passar olika intressen, men ofta får man exempelvis en medlemstidning med tips och råd, tillgång till experter och tips.

– De vet ju vad du har för modell och kan säga "håll koll på detta, för det är lurigt i den bilen.

* Lämna inget åt slumpen. Att beställa hem billiga saker från internet och meka själv kan bli ödesdigert. Besiktiga också gasarrangemanget en gång varje år – missa aldrig.

* Ta hjälp av proffs! Ibland får det kosta lite, det får man tillbaka. Vill man inte att de installerar kan man göra grovjobbet själv, men säkra genom att ringa någon för kontroll.

* Diesel är på ett sätt mer brandfarligt än bensin. Och spolarvätska kan vara väldigt lurigt också. Speciellt när det blir för varmt i de trånga motorrummen. Underhåll kontinuerligt och var noga med val av vätska och dylikt.

Det var strax efter klockan 14 i går som polisen larmades till Änghagens köpcentrum i Lidköping. En parkerad husbil stod där i lågor – och var alldeles övertänd när räddningstjänsten kom dit.

Enligt de initiala uppgifterna till inre befälet hos Lidköpingspolisen skulle branden ha startat medan familjen körde. Men senare förklarade räddningstjänsten att bilen stått stilla när branden började.

Familjen som äger bilen var och handlade.

– Den var helt övertänd när killarna kom dit. På vägen dit trodde de att någon människa eventuellt kunde vara kvar i bilen men det visade sig vara fel. Samma sak med en gasolflaska, men den har jag inte hört något mer om, säger Thomas Lavhammar, räddningschef i beredskap på Lidköpings räddningstjänst.

Hur husbilsbranden har startat var på måndagskvällen fortfarande oklart. Men polisen har en teori.

– Av allt att döma är det ett tekniskt fel. Sedan kan det vara ett bränsleläckage. Det fanns en gasoltub, men den var utplockad och kan inte ligga bakom branden, säger Håkan Fast, inre befäl vid polisen i Lidköping.

Några brottsmisstankar finns det inte och ingen anmälan eller utredning finns.

Bosse Bildoktorn: Vanligt

Husbilsbranden i Lidköping är inte den första den senaste tiden – och enligt bilexperten Bosse Andersson är det mycket sämre kontroll på moderna husbilar.

– Dels så finns det elektricitet som kan ta eld, dels finns det i husbilar gasol. Även om jag inte vet något om den här händelsen slår det mig att det är väldigt dålig koll på gasolutrustningen i husbilar nu för tiden. Det har blivit sämre, säger Bosse Andersson.

Han tror att det delvis beror på att myndigheter inte är lika "hårda" i sin kontroll nu för tiden.

– Det är samma idioti som med hissarna. Förr i tiden kom någon och besiktigade regelbundet, nu för tiden är det upp till fastighetsägarna att se till att någon kommer. Då blir det ofta inte av.

Måste underhållas

Men det finns sätt att underhålla sin husbil och förhindra den här typen av olyckor. Enligt Bosse Bildoktorn bör man gå med i någon husbils- eller husvagnsklubb.

– Det finns lite olika typer av föreningar. De är jätteduktiga och har utbildningar och kan komma med tips som passar just din husbil.

Och regelbunden kontroll är också viktig.

– Man ska besiktiga sitt gasarrangemang varje år och ta hjälp av ett proffs när man gör installationen. Gör man grovjobbet själv är det värt att betala någon för att få det besiktigat. Det är jätteviktigt.

"Inte alls roligt"

Enligt räddningstjänsten var det aldrig någon större spridningsrisk för husbilsbranden i Lidköping. Thomas Lavhammar hos räddningstjänsten betonar dock att det är en mycket tråkig händelse - och att det är tur att ingen skadade sig.

– Det är ju inte alls roligt detta. Men väldigt skönt att ingen skadade sig.