Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Familjens chock – liga slog till mot spektakulära huset

Inbrottstjuvar tog sig in i Liselotte och Tony Rejnäs hem.Foto: Privat

Liselotte och Tony Rejnäs fick en chock när de kom hem till villan i Sävedalen. 

Under natten som de hade varit borta hade tjuvar brutit sig in i deras älskade hem.

– Vi har råkat ut för det vi aldrig trodde skulle hända. Det känns hemskt, säger Liselotte.

Är du orolig för inbrott?

Det hade varit en härlig början på helgen för Liselotte och Tony Rejnäs. Efter en kväll och en övernattning hos goda vänner ute på landet, kände de sig utvilade och glada.

– Vi sa det i bilen, att det var en skön känsla att komma hem och ha en hel lördag tillsammans att se fram emot, säger Liselotte.

Makarna Rejnäs hem – en stor sekelskiftesvilla på en höjd i Sävedalen i Partille – är deras borg. Villan stod öde och tom när de köpte den, men med varsam hand har de skapat ett hem utöver det vanliga.

– Vi har lagt ner själ och hjärta i det. Huset betyder mycket för oss, säger Liselotte.

Chocken blev därför stor när hon och Tony upptäckte att någon hade brutit sig in deras allra heligaste under tiden som de hade varit borta.

– Vi har säkert 50 lampor på utsidan av huset, som går i gång när någon rör sig på tomten. Men på något sätt har de kopplat ur dem och lyckats ta sig in osedda, berättar Liselotte. 

Makarna Rejnäs har lagt ner själ och hjärta i sitt hus.Foto: Privat

Polisen: Proffsliga

Paret Rejnäs ringde polisen, och patrullen som kom till platsen insåg snart att det fanns fler tecken på att det var en proffsliga som hade varit i farten. 

Tjuvarna hade tagit sig in genom att borra loss en låskassett i ett fönster, och även tagit bort ett fönster på övervåningen – enligt polisen för att ha en alternativ flyktväg att ta sig ut genom.

– De har letat igenom våra saker, men utan att göra sönder något. De har gått metodiskt och försiktigt till väga, säger Liselotte.

Mycket har blivit stulet, bland annat flera ägodelar med affektionsvärde, men på söndagen har Liselotte och Tony fortfarande inte hela bilden klar för sig.

Polisens kriminaltekniker har arbetat på platsen under dagen, och paret har ombetts att hålla sig borta tills vidare för att inte kontaminera eventuella spår.

– Nu återstår det att gå igenom allting, för att se vad som är borta. Det är tufft. I går var jag väldigt förbannad, men i dag känner jag mig mest dränerad och ledsen, säger Liselotte, som samtidigt vill rikta ett stort tack till polisen för ett empatiskt och professionellt bemötande.

– De har varit fantastiska, säger hon.

”Känns hemskt”

Området där Liselotte och Tony bor saknar organiserad grannsamverkan, något som Ulla Brehm, polisens presstalesperson i Region väst, vill uppmana så många som möjligt att upprätta.

– Vi kan se att brottsstatistiken går ner med 20 till 25 procent i områden där det finns grannsamverkan. Inbrottstjuvar undviker ställen där många håller ögonen öppna och konfronterar främlingar som rör sig i kvarteret, säger hon.

Oavsett om det finns grannsamverkan eller ej, råder polisen alla som reser bort att meddela det till sina grannar. Be till exempel någon att ta hand om din post, slänga sopor i din tunna eller klippa gräset. Allt för att ge intrycket av att någon är hemma.

Ulla Brehm, polisens presstalesperson.Foto: ANDERS WEJROT

Liselotte och Tony har pratat om vilka åtgärder de ska vidta för att inte bli drabbade av inbrott i framtiden. Kanske galler för fönstren, kanske fler larm.

– Men vi har kommit fram till att vi bara får bestämma oss för att det kommer att bli bra. Vi är inte rädda och jag tror att vi kommer att känna oss trygga i fortsättningen också, säger Liselotte.

– Jag hoppas bara att polisen får tag i de som har gjort det här, så att inte fler drabbas. Vi har råkat ut för det vi aldrig trodde skulle hända. Det känns hemskt.

Så skyddar du dig mot inbrott

Varje år sker tusentals bostadsinbrott i Sverige. Här är några av polisens råd om hur du kan minska risken att själv drabbas.

 

– Brott i bostadsmiljön förebyggs bäst med hjälp av en väl fungerande grannsamverkan. 

– Ha bra lås och förstärk fönster och altan- och balkongdörrar.

– Ha inte skymmande växter nära altandörr och fönster.

– Ha gärna utomhusbelysning som tänds med rörelsevakt.

– Förvara stegar inomhus eller fastlåsta så de inte kan användas för att nå olåsta eller öppna fönster.

– Meddela grannar att du kommer vara bortrest. Be till exempel någon att ta hand om din post, slänga sopor i din tunna eller klippa gräset. 

– Fotografera och märk dina värdefulla föremål. Du kan också märka upp dina värdeföremål med stöldskyddsmärkningen MärkDNA.