Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Familjens chock: Hunden Siri dog förgiftad av alger

Följ senaste nytt i Expressen TV – vi sänder direkt mellan 07 och 23 varje vardag och mellan 11 och 20 på helger.
Border collien Siri var 13 månader när hon dog av algförgiftning.
Foto: Privat

Border collien Siri, 13 månader, kastade sig i vattnet och lekte bland vågorna när familjen var på utflykt till Vänern.

Men den härliga sommardagen förbyttes snabbt i tragedi. Bara 30 minuter efter att Siri kommit upp ur sjön var hon död.

– Vi försökte med hjärt- och lungräddning, men det lyckades inte. Allt gick otroligt fort, säger Sofia Wahlström.

Siri hade drabbats av algförgiftning.

Sofia Wahlström från Trollhättan var med sin sambo och två små barn på besök hos släktingar i Mellerud.

De åt lunch tillsammans på lördagen och tog sedan bilen till Båtestöt badplats som ligger i närheten.

– Vi satte oss vid den lilla stranden. Siri som älskade att bada sprang direkt i väg och kastade sig i vattnet. Hon lekte och försökte fånga vågorna. Vi märkte ingenting konstigt. Det var en jättefin dag, berättar Sofia Wahlström.

Siri var länge i vattnet och när familjen promenerade tillbaka till bilen, en sträcka på cirka 150 meter, lade hon sig ner ”pladask på gräset”.

– Vi tänkte att hon var trött efter att ha varit uppe i varv, säger Sofia.

Efter en kort bilfärd var de tillbaka vid stugan. Då hade Siri svårt att hålla balansen och blicken var ”stirrig”. Hon hade kräkts på pläden i bilen.

”Förlorade medvetandet”

– Vi lade henne på gräset och sedan förlorade hon medvetandet ganska snabbt. Det kändes absolut inte bra och vi behövde snabbt åka till veterinär. Närmsta akutmottagning för djur var på Blå Stjärnan i Göteborg, säger Siri som också berättat om den dramatiska händelsen för Ttela.

Sofia satt med Siri i famnen i bilen och när ingen svarade på akutnumret på djursjukhuset ringde hon en granne som är djursjukvårdare. Samtidigt kände hon att hundens hjärta slutat slå.

– Vi stannade bilen och påbörjade hjärt- och lungräddning. Min granne guidade oss hur vi skulle göra. Men där och då gick det inte längre. Siri dog. Det var knappt 30 minuter efter att hon kommit upp från vattnet. Det gick otroligt fort.

Blå Stjärnans veterinär konstaterade senare att allt tydde på att Siri drabbats av algförgiftning med tanke på förloppet. Sofia skickade också bilder från badet till veterinären.

Även försäkringsbolaget ansåg att dödsorsaken var uppenbar och avstod därför obduktion.

Siri vid Vänerns strandkant, bara någon timme innan hon dog i lördags efter att ha blivit algförgiftad
Foto: Privat
Så här såg vattnet ut på platsen dagen efter att Siri badat där. När familjen var och badade syntes inte algerna.
Foto: Privat

Varnade i sociala medier

– Veterinären bad oss sprida i sociala medier vad som hänt, för att varna andra, så att inte fler skulle drabbas, berättar Sofia.

Dagen efter bad hon sin släkting att gå till badplatsen för att hämta vattenprov och för att ta bilder av hur det såg ut i vattnet.

– Det syntes väldigt tydligt att det var fullt med alger på söndagen. När vi var där dagen innan såg vi inte algerna.

Sofia Wahlström berättar att hon är uppvuxen i området på somrarna men att hon aldrig varit med om något liknande.

Sara Peilot, verksamhetsledare vid Vänerns Vattenvårdsförbund, konstaterar att det är väldigt ovanligt med algblomning i Vänern.

– Men det kan absolut förekomma. Det är en ökad risk om det är varmt och stillastående vatten, som en grund vik där det inte är vattentillströmning från storvänern. Långtifrån alla alger är giftiga, men det går inte att se med blotta ögat om de är giftiga eller inte. Ser man algblomning ska man undvika bad, säger hon.

När det gäller kommunala badplatser är det kommunen som är ansvarig för att ta prover och säkerställa att vattnet är badvänligt.

Matte Sofia Wahlström försökte rädda sin hund Siri med hjärt- och lungräddning, men det lyckades inte.
Foto: Privat

”Svårt att inte ha en hund i sitt liv”

– Förra året var det ingen algblomning rapporterad vid de allmänna Vänerbadplatserna. Men det kan ju finnas i skymda vikar, platser som man inte undersöker, säger Sara Peilot.

Det senaste fallet hon känner till är från 2004 då en hund dog efter att ha badat i en vik vid Vänersnäs i Vänersborgs kommun.

Sofia Wahlström säger att familjen nu behöver få tid att smälta den dramatiska och tragiska händelsen innan de kan tänka på att skaffa en ny hund.

– Men när man väl skaffat en hund är det svårt att inte ha en hund i sitt liv, säger hon.

– Det mest traumatiska var att det gick så fort. Det är jättetråkigt att Siri inte fick uppleva ett längre hundliv. Jag är tacksam över att min dotter sov i bilen när allt detta hände. Det är skönt att hon inte behövde vara med om det.

Algblomning – cyanobakterier

Cyanobakterier har tidigare kallats blågröna alger. Det är mikroskopiska organismer som vid massförekomst, så kallade blomningar, liknar och uppför sig som alger.

Det finns många olika arter och vissa av dem kan bilda gifter, toxiner. Mellan en tredjedel och hälften av blomningar av cyanobakterier är giftiga.

I sjöar och hav kan man se cyanobakterier vid blomning, som en färgskiftning i vattnet eller som klumpar.

De vanligaste toxinerna i sötvatten är mikrocystiner som skadar levern och kan ge diarré, illamående, kräkning och leverinflammation.

Kraftiga förgiftningar som till exempel hundar kan råka ut för kan ge en mycket allvarlig inre blödning i levern.


Källa: Livsmedelsverket

SE FLER NYHETER: Maries hund attackerades av räv – jagade efter in i huset

Marie: ”Stod på sängen och skrek”