Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Familjen utvisas – efter missförstånd

Nu utvisas 22-åriga toppstudenten Phuong Luu till Vietnam på grund av ett missförstånd. Ett missförstånd som också slår sönder hennes dröm om att utbilda sig till samhällsbyggnadsingenjör på Chalmers tekniska högskola där hon skulle ha börjat studera under hösten.
Foto: RICKAR STRID
Migrationsverket ger inte familjen Luu en ny chans att stanna i Sverige då de sökte om förnyat uppehållstillstånd försent. Något familjen och deras advokat menar beror på ett missförstånd.
Foto: Linda Bergh

Trots att familjen Luu uppfyller kraven för att stanna i Sverige måste de nu lämna landet.

För 22-åriga Phuong Luu är framtiden nu oviss då familjens senaste hopp om att få stanna i Sverige nu har släckts.

– Det känns jättehemskt, vi har inget att återvända till, säger Phuong Luu.

I slutet av augusti skrev GT om missförståndet som tvingar familjen Luu från Vietnam, som bott i Göteborg sedan 2010, att lämna landet.

22-åriga toppstudenten Phuong Luu skulle då precis ha börjat studera till samhällsbyggnadsingenjör på Chalmers tekniska högskola i Göteborg.

Drömmar som nu har gått kras då familjens tolk inte sökte något nytt uppehållstillstånd för dem - något som familjen uppfattat att hon lovat dem.

När de själva sökte om förnyat uppehållstillstånd hade tiden gått ut. Något som gör att Migrationsverket vägrar dem en ny chans - trots att de uppfyller alla andra krav för att få stanna i Sverige.

Familjen har sedan beskedet försökt att överklaga beslutet. Efter att familjen fick avslag i Migrationsdomstolen var det sista hoppet att få sitt fall prövat i Migrationsöverdomstolen.

Får ingen ny prövning

Ett hopp som nu har släckts då familjhens begäran om en ny prövning nyligen har avslagits av domstolen.

– Vi måste lämna landet inom tre veckor. Vi har inget annat val än att acceptera det. Det känns jättehemskt. Vi har inget att återvända till, säger Phuong Luu.

Familjens öde har inte bara berört deras vänner, arbetskamrater och skolkamrater. Phuong Luu berättar att främmande människor hört av sig till henne och starkt ifrågasatt Migrationsverkets beslut att utvisa dem då de uppfyller kraven för att få stanna i Sverige.

Familjens advokat Payam Hatami är en av alla som har berörts av att ett enkelt missförstånd får sådana enorma konsekvenser.

– Man blir mörkrädd över att människor ska drabbas så hårt av en sådan här bagatell. I mina ögon borde Migrationsverket i god tid innan ett tillstånd går ut ta kontakt med de berörda och helt enkelt ställa frågan kring vad de har för framtidsplaner och om de har för avsikt att stanna i Sverige, sa Payam Hatami i slutet av augusti.

Hoppas få återvända

För Phoung Luu betyder beskedet att hon inom kort måste boka en resa tillbaka till Vietnam.

Planen är sedan att därifrån söka ett nytt tillstånd för att få komma tillbaka till Sverige.

– Jag hoppas att det kan gå snabbt för mina föräldrar och min bror som studerar på gymnasiet. Vi håller på att ta reda på om han kan få göra inlämningsuppgifter från Vietnam som gör att han inte kommer efter i skolan, säger Phuong Luu.

Då hennes bror är under 21 år kan han få återvända till Sveriges om hans föräldrar får ett nytt arbetstillstånd. Något Phuong Luu hoppas att de får då hennes pappa har ett fast arbete på en restaurang i Göteborg.

För hennes egen del är det svårare. Efter att ha bott i Sverige i fem år, gått ut gymnasiet med toppbetyg och skaffat sig en vardag med vänner och bekanta i landet, ser hon Göteborg som sitt hem.

– Jag hoppas också att få komma tillbaka. Vi kan få bo en kort tid med min farmor som bor med en annan familj i ett hus i Vietnam, men vi har ingenting kvar där. Det enda jag vill är att få komma tillbaka till Sverige och få studera på Chalmers som var min dröm, säger Phuong Luu.

GT har sökt Migrationsverket som tidigare meddelat att de på grund av integritetsskäl inte kan kommentera enskilda fall.