Familjen trodde att sonen var i Norge

Enligt grekisk polis ska både 19-åringen och Bektasevic ha velat ansluta till Islamiska Staten.
Foto: AP
Männen greps på en busstation i Alexandroupolis, där denna bild togs häromdagen.
Foto: Thanassis Stavrakis

Den tidigare dömde terroristen Mirsad Bektasevic, 28, greps på söndagen i Grekland – enligt polisen för att han skulle ansluta till en jihadistgrupp i Syrien.

Med sig hade Bektasevic en annan man med svenskt pass: En ostraffad 19-åring som är ny i terrorsammanhang.

– Vi trodde att han befann sig i Norge just nu, säger mannens far som bor i södra Sverige.

Det var grekisk media som först kom med nyheten på söndagen: Två beväpnade män hade gripits av polisen i Grekland, nära gränsen till Turkiet.

Båda männen hade svenska pass och enligt grekiska medier misstänker man att männen var på väg för att ansluta sig till islamistiska jihadistgrupper i Syrien.

Snabbt stod det klart att den ene mannen var Mirsad Bektasevic från Kungälv. Han är sedan tidigare dömd för flera brott och 2005 dömdes han till 15 års fängelse för förberedelse till terrorbrott. Polisen hittade den gången en mängd sprängmedel i hans lägenhet.

Den andre mannen pekas nu ut som en 19-åring som det senaste året varit bosatt i Västsverige. Mannen är ostraffad sedan tidigare och är inte känd för att ha haft några kopplingar till jihadistgrupper tidigare.

När Expressen talar med 19-åringens familj första gången har de ännu inte fått veta att han är gripen.

– Jag fick veta det först genom att ni ringde. Sen dess har vi ringt polisen och pratat med dem och ja, det är min son som de har tagit, bekräftar mannens far.

"Allt vi visste"

Familjen kom från Mellanöstern till Sverige för drygt fem år sedan. Sedan dess har de bott i en stad i södra Sverige – men 19-åringen har enligt familjen lämnat dem sedan länge.

– Han är inget barn längre, han har sitt eget liv. Han skulle lära sig köra truck och gick en kurs i staden där han bor. Vi trodde att han befann sig i Norge just nu, säger pappan och tillägger att sonen för en tid sedan berättade att han skulle börja arbeta där.

– Han sa att han följt med en kille till Norge och att de börjat jobba i något företag. Jag vet inte vem han var eller om de inte kom överens. Det var allt vi visste, säger pappan.

19-åringen har syskon som bor kvar hos föräldrarna i Sydsverige. Att han ska ha haft tankar på att ansluta sig till IS är främmande för familjen.

– Jag kan inte se att det är så. De har tagit honom i Grekland men vi vet inte mer än så.

Har han någonsin uttryckt några extremistiska åsikter för er?

– Nej, aldrig.

"Jag är förvånad"

Enligt grekisk polis ska både 19-åringen och Bektasevic ha velat ansluta till Islamiska Staten. Men Mirsad Bektašević har flera gånger nekat till att han skulle ha någon koppling till IS. Däremot har han erkänt att han stridit i jihad – heligt krig – för en annan jihadistgrupp. Vilken har han inte velat uppge men uppgifter pekar på att det rört sig om den mindre terrorgruppen Khorasan som har kopplingar till al-Qaida.

Hans uppdrag i Syrien ska ha varit att agera "polismästare”.

För 19-åringens familj har tillvaron nu vänts upp och ner.

– Hans syskon kommer att ta stor skada av det här, vi vet varken ut eller in just nu. Det är… Jag vet inte vad jag ska tro om det här. Jag är förvånad, säger pappan.