Enligt grekisk polis ska både 19-åringen och Bektasevic ha velat ansluta till Islamiska Staten. Foto: APEnligt grekisk polis ska både 19-åringen och Bektasevic ha velat ansluta till Islamiska Staten. Foto: AP
Enligt grekisk polis ska både 19-åringen och Bektasevic ha velat ansluta till Islamiska Staten. Foto: AP
Männen greps på en busstation i Alexandroupolis, där denna bild togs häromdagen. Foto: Thanassis StavrakisMännen greps på en busstation i Alexandroupolis, där denna bild togs häromdagen. Foto: Thanassis Stavrakis
Männen greps på en busstation i Alexandroupolis, där denna bild togs häromdagen. Foto: Thanassis Stavrakis

Familjen trodde att sonen var i Norge

Publicerad

Den tidigare dömde terroristen Mirsad Bektasevic, 28, greps på söndagen i Grekland – enligt polisen för att han skulle ansluta till en jihadistgrupp i Syrien.

Med sig hade Bektasevic en annan man med svenskt pass: En ostraffad 19-åring som är ny i terrorsammanhang.

– Vi trodde att han befann sig i Norge just nu, säger mannens far som bor i södra Sverige.

Det var grekisk media som först kom med nyheten på söndagen: Två beväpnade män hade gripits av polisen i Grekland, nära gränsen till Turkiet.

Båda männen hade svenska pass och enligt grekiska medier misstänker man att männen var på väg för att ansluta sig till islamistiska jihadistgrupper i Syrien.

Snabbt stod det klart att den ene mannen var Mirsad Bektasevic från Kungälv. Han är sedan tidigare dömd för flera brott och 2005 dömdes han till 15 års fängelse för förberedelse till terrorbrott. Polisen hittade den gången en mängd sprängmedel i hans lägenhet.

Den andre mannen pekas nu ut som en 19-åring som det senaste året varit bosatt i Västsverige. Mannen är ostraffad sedan tidigare och är inte känd för att ha haft några kopplingar till jihadistgrupper tidigare.

När Expressen talar med 19-åringens familj första gången har de ännu inte fått veta att han är gripen.

– Jag fick veta det först genom att ni ringde. Sen dess har vi ringt polisen och pratat med dem och ja, det är min son som de har tagit, bekräftar mannens far.

"Allt vi visste"

Familjen kom från Mellanöstern till Sverige för drygt fem år sedan. Sedan dess har de bott i en stad i södra Sverige – men 19-åringen har enligt familjen lämnat dem sedan länge.

– Han är inget barn längre, han har sitt eget liv. Han skulle lära sig köra truck och gick en kurs i staden där han bor. Vi trodde att han befann sig i Norge just nu, säger pappan och tillägger att sonen för en tid sedan berättade att han skulle börja arbeta där.

– Han sa att han följt med en kille till Norge och att de börjat jobba i något företag. Jag vet inte vem han var eller om de inte kom överens. Det var allt vi visste, säger pappan.

19-åringen har syskon som bor kvar hos föräldrarna i Sydsverige. Att han ska ha haft tankar på att ansluta sig till IS är främmande för familjen.

– Jag kan inte se att det är så. De har tagit honom i Grekland men vi vet inte mer än så.

Har han någonsin uttryckt några extremistiska åsikter för er?

– Nej, aldrig.

"Jag är förvånad"

Enligt grekisk polis ska både 19-åringen och Bektasevic ha velat ansluta till Islamiska Staten. Men Mirsad Bektašević har flera gånger nekat till att han skulle ha någon koppling till IS. Däremot har han erkänt att han stridit i jihad – heligt krig – för en annan jihadistgrupp. Vilken har han inte velat uppge men uppgifter pekar på att det rört sig om den mindre terrorgruppen Khorasan som har kopplingar till al-Qaida.

Hans uppdrag i Syrien ska ha varit att agera "polismästare”.

För 19-åringens familj har tillvaron nu vänts upp och ner.

– Hans syskon kommer att ta stor skada av det här, vi vet varken ut eller in just nu. Det är… Jag vet inte vad jag ska tro om det här. Jag är förvånad, säger pappan.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i GT:s app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER