Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Familjen som sätter en hel stadsdel i skräck

Ett beslagtaget automatvapen som hittades i ett förråd i Hammarkullen i samband med oroligheter i vintras ingår i förundersökningen.
Foto: POLISEN

Den stora släkten sprider skräck i nordöstra Göteborg och styr enligt polisens uppfattning den kriminella verksamheten i området.

De handlar om grov brottslighet – nätverket har en stor påverkan på lokalsamhället.

I dag fälldes flera medlemmar efter en rättegång med stort säkerhetspådrag.

– De har ett högt våldskapital och låg impulskontroll emellanåt, säger Erik Nord, chef för polisen i Storgöteborg.

Två medlemmar fälls för grov misshandel. Däremot frias samtliga för grovt övergrepp i rättsak som de stod åtalade för.

I februari i år åtalades flera män för en grov misshandel samt övergrepp i rättssak som utspelade sig i november förra året. Däribland en pappa och hans son i samma släkt som anses ha ett mycket stort inflytande i Angered.

Enligt åklagaren Linda Wiking sökte männen upp sina offer, två unga killar, vid en skola i östra Göteborg. 

Killarna blir sparkade och slagna, även när de faller till marken. En får sparkar och slag mot huvud och kropp. Den andre tar männen struptag på. Misshandeln utspelar sig både utanför och inne på skolan. Bakgrunden, menar ett av offren, ska ha varit att han sa till en ung kille som kom fram och började sparka och spottade på fönstren till den restaurang han satt på. Killen ska ha tillkallat sina vänner, vilket ska ha lett till att offren fick fly till skolan där de sedan misshandlades.


LÄS MER: Polisens siffror: Upp till 200 gängkriminella i Göteborg 


Dagen efter händelsen ska ett av offren ha blivit kallad till ett industriområde där de nu misstänkta männen mötte upp honom. Anledningen var att offret inte skulle polisanmäla saken, menar åklagaren.

– De sa, var inte rädd, säger du ingenting till polisen så behöver du inte vara rädd. Men om du berättar något för polisen, då ska du vara rädd, då kommer du bara att försvinna, säger offret själv i förhör.

Domen faller

Enligt åklagaren ska männen dessutom ha haft ett synligt automatvapen med sig till platsen och "anspelat på att besitta ett stort våldskapital".

Tre av männen åtalades för den grova misshandeln samt för grovt övergrepp i rättssak. Det vill säga för det påstådda hotet. Den fjärde åtalades endast för hotet.

Klockan 11.00 på torsdagen föll domen vid Göteborgs tingsrätt. Sonen i familjen och en person som anses tillhöra samma nätverk döms för den grova misshandeln. Däremot frias alla åtalade för det allvarliga brottet grovt övergrepp i rättssak.

En av männen som döms för grov misshandel.
Foto: POLISEN

Åklagaren Linda Wiking hade yrkat på att den äldste mannen, pappan, borde ha dömts till åtminstone två och ett halv års fängelse.

– Förutsatt att tingsrätten bedömer att gärningen är grov, sa Linda Wiking innan domen.

Men nu friades pappan helt.


LÄS MER: 30-tal ungdomar till attack mot polisen


Men sonen och ytterligare en medlem fälls för grov misshandel. 

Sonen får åtta månaders fängelse. Den andre medlemmen döms till ungdomsvård.

Rickard Fagerberg är försvarsadvokat åt den senare.

– Att de friades för övergrepp i rättssak var väntat från min sida, säger han och fortsätter:

– Jag har inte tagit del av domen så jag kan inte se varför de fäller honom för ansvar för grov misshandel. Så det vill jag inte uttala mig om riktigt ännu, men det är överraskande.

Enligt polisens uppfattning tillhör männen ett släktbaserat kriminellt nätverk med bas i Nordöstra Göteborg kring Angered. Åklagaren har under rättegången tagit upp släktens betydelse i området och rättegången har präglats av den hotbild som ansetts finnas.

Målsägandena, offren vid attacken, har fått vittna på videolänk från okänd ort. Enligt domen ska de befinna sig under polisens beskydd och inte ens tolken fick av säkerhetsskäl befinna sig på samma plats som offren då de vittnade. 

Släktbaserat kriminellt nätverk

Erik Nord är polischef i Storgöteborg. Han uttalar sig inte om det specifika fallet men i generella termer om nätverket:

– Vi ser det här nätverket, som funnits i ganska många år, tydligt och det går att koppla till viss form av kriminalitet, säger Erik Nord och forsätter:

– Men jag vill att det framgår tydligt att alla som ingår i den här släkten eller bär det här efternamnet inte är kriminella. Och vi har flera sådana här nätverk i Göteborg. Men det här nätverket är mest uppenbart och tydligt just nu.

Erik Nord, polischef i Storgöteborg.
Foto: ANNA SVANBERG

Polischefen Ulf Merlander, som var sakkunnig under rättegången, säger till GP att personer i nätverket figurerat i utredningar kring grov brottslighet som mord, misshandel och utpressning. 

Enligt Merlander rör det sig om ett hundratal individer. Cirka 60 stycken ska vara straffmyndiga och hälften av dem ska finnas i polisens register.


LÄS MER: Gäng gick till attack mot polisen i Hammarkullen  


Enligt Erik Nord är det familjebaserade kriminella nätverket tätt sammankopplat med vad han beskriver som hederskultur och klansamhällen. Det är nätverk som i en eller annan mån står utanför samhället, där tilltron till polisen ska vara låg och där familjen har stor betydelse och inflytande.

– Man har låg tilltro till samhället överhuvudtaget. Det är därför man har sökt lösningen att man tar hand om sig själva och de sina i klanen.

Jämförs med mc-gäng

Erik Nord menar att "tyngden" i släktnätverkets namn går att likställa med mc-gängens västar.

– Om en medlem nämner släktnamnet fungerar det på samma sätt som att ta på sig en mc-väst. Det gör att andra ryggar undan och blir ängsliga och oroliga för man vill inte stöta sig med grupperingen, säger Erik Nord.


LÄS MER: Polisens bekymmer: Parallella rättsystem


Enligt Erik Nord har nätverket en stor påverkan på lokalsamhället i nordöstra Göteborg.

– Den kraften, den respekten och det hotet de kan utöva får en mycket kraftig påverkan på lokalsamhället. Och på offentliga funktionärer, på poliser och skola.

Ett beslagtaget automatvapen som hittades i ett förråd i Hammarkullen i samband med oroligheter i vintras ingår i förundersökningen.
Foto: POLISEN

Ska man vara rädd som privatperson?

– Nej, det tycker jag inte. Kommer man nätverket tillräckligt nära, oavsett om man är offentlig tjänsteman eller bara förbipasserande, kan man ha otur att svepas in i det. Då kan det bli jobbigt för individen. Men generellt sett behöver man inte gå runt och vara orolig.

Förnekar brott

Enligt åklagaren Linda Wiking ska "andra okända män" ha medverkat vid misshandel. Personerna är inte identifierade och åtalades därmed aldrig.

Enligt vad som framgår i förhören i förundersökningen förnekar samtliga misstänkta brott. Några menar att de i själva verket blivit attackerade av offren. Andra säger att de inte känner till den påstådda misshandeln.

En av männens försvarsadvokater, Edip Samuelsson, har under rättegången kallat polisens uppfattningar som "ryktesspridning", skriver GP.

– Alla de som har samma efternamn här, skulle de automatiskt ha smittats och blivit kriminella, ska Samuelsson ha sagt.

GT har sökt samtliga försvarsadvokater, men har bara lyckats nå Rickard Fagerberg.

Läs GT i vår nyhetsapp. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.