Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Familjen som bor i ett växthus:"Jätteskönt"

Rosemary Solvarm vid vindruvsodlingen.
Foto: Dragan Mitrovic / GT/EXPRESSEN
Familjens Solvarms unika huslösning har inspirerat många både i Sverige och Europa.
Foto: Dragan Mitrovic / GT/EXPRESSEN
Inne i familjens växthus är det Medelhavsvärme stora delar av året.
Foto: Dragan Mitrovic / GT/EXPRESSEN

Familjen Solvarms idé om att bo i ett växthus har väckt stort intresse. Nu har flera andra i Sverige och Europa inspirerats.

– Det ligger i tiden, säger Rosemary Solvarm.

Det var förra hösten som GT berättade om familjen Solvarm i Vänersborg som då byggt färdigt sitt unika hus. I det 150 kvadratmeter stora timmerhuset de bor i ligger i ett växthus och familjen kan stora delar av året odla egna grönsaker och frukter. De renar sitt avloppsvatten och lever i ett kretslopp. Sedan dess har intresset varit stort.

– Från början tyckte folk mest att det var konstigt, men så så småningom blev folk mer intresserade, säger Rosemary Solvarm.

Efter att familjen Solvarm varit med i GT och andra medier hörde många av sig för att komma och titta på huset.

– Vi fick bygga en grind och satte upp en skylt om bokade visningar.

Idén sprider sig

Och med tiden ville besökarna inte bara titta, utan även ha tips och råd på hur de skulle kunna bygga något liknande själva. Nu har Rosemary och Anders Solvarms idé spridit sig både inom Sverige och till Norge, Danmark och Tyskland.

För att möta det stora intresset har ett nytt hus byggts i Uppgränna, strax norr om Gränna.

– Det är ett rekreationshus, spa, kafé och konferenscenter dit man kan åka för att inspireras.

Rosemary Solvarm tror att det här bara är början. I växthuset i Vänersborg har mandelträden precis börjat blomma och snart är aprikos- och persikoträden i full blom.

– Folk upptäcker att man kan ha det jätteskönt redan i januari. Vi har så mörkt stora delar av året, kan man förlänga och ha en femte årstid är det mycket värt. Vi mår mycket bättre när vi får ljus och växter.

Det ökade intresset för ekologiskt och närodlat kan också ha bidragit till att idén blivit så populär.

– Att kunna odla och plocka sin egen frukt är fantastiskt. Om man odlar det själv vet man också att det är obesprutat, säger Rosemary Solvarm.