Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Familjen reser i nio timmar – för att julhandla på Ullared

Danska paret Kim, 52, och Lisbeth Andersen, 52, spenderar en vecka i sommarstugan i Torup för att kunna handla julklappar i Ullared.
Foto: HENRIK JANSSON
"På tv är det mycket mer stress", tycker Cathrine Baastad från Norge om sitt besök på Gekås i Ullared.
Foto: HENRIK JANSSON
Under oktober och november har Gekås sålt julprylar och andra varor för 1,4 miljarder kronor, berättar vd:n Boris Lennerhov.
Foto: HENRIK JANSSON

ULLARED. När andra kokar knäck och har fullt upp med att pynta hemmet satte sig Kim och Lisbeth Andersen i bilen för att avverka 35 mil enkel väg.

Nu, mitt i julförberedelserna, spenderar de en vecka i en hyrd sommarstuga på en av Sveriges blötaste platser.

Anledningen: Ett gult varuhus i Ullared där kunderna shoppat för 1,4 miljarder kronor de två senaste månaderna.

– Ulla, dessa till stugan, ropar mannen och plockar upp ett par tofflor som föreställer en brun kanin och visar upp dem för sin livspartner.

Ulla är inte lika övertygad.

Hon svarar med en butter blick, ett ännu buttrare "nej" och genom att raskt gå därifrån markerar hon att det inte ens är en förhandlingsfråga. Mannen får skynda efter och paret försvinner in i varuhuset.

En bit bort, vid Gekås leksaksavdelning, är stämningen desto bättre.

Även här är det kring en sommarstuga som samtalet kretsar.

– Vi kom i går och åker hem på lördag. Vi har haft vår egen sommarstuga, men den har vi sålt och nu hyr vi ett sommarhus. I Torup, berättar Kim Andersen.

På väg mot Gekås restaurang finns det en parkering för kundvagnarna.
Foto: HENRIK JANSSON
En av alla leksaker som säljs på Gekås i Ullared.
Foto: HENRIK JANSSON
"Den genomsnittliga kunden är en 43-årig kvinna med eller utan barn och bosatt i Götaland. Hon åker till Gekås över dagen och kör 23 mil enkel väg. Hon besöker varuhuset 2-5 gånger om året och spenderar nästan fem timmar i butiken och handlar för 3 300 kronor", skriver Gekås på sin hemsida.
Foto: HENRIK JANSSON

Julshoppar på Gekås i Ullared

Torup är en liten ort som ligger i Hyltebruks kommun öster om Falkenberg och stället är mest känt för en sak:

Regnet.

Torup är en av de platser i landet där det brukar komma allra mest nederbörd och i början av december kan det vara både blött och ruggigt inne i de halländska skogarna.

Men det är inte något som bekymrar Kim Andersen, 52, och hans hustru Lisbeth, 52.

De bryr sig inte om ifall det är så att stugans trädgård mest består av vattenpölar och lera.

De är här för att spendera. 

– Det är därför vi har kommit hit, säger Kim Andersen.


LÄS MER: Gekås nya rekord – sålde för 40,2 miljoner på en dag


Reser 70 mil till Gekås

Egentligen bor han och Lisbeth på Bornholm, ön som ligger mellan Sverige och Polen men som tillhör Danmark. Därifrån tog de färjan till Ystad innan de körde upp till Ullared, berättar Kim.

En tur på omkring 35 mil. 70, om man räknar in att de ska hem igen.

Färjetrippen tar en och en halv timme och sedan tar det ytterligare tre att bila från den skånska sydkusten.

– Vi är här två gånger om året. Det är bra, säger Kim Andersen.

– Något sådant här har vi inte på Bornholm, tillägger Lisbeth.

Fryspåsar och bakplåtspapper är några av Gekås mest populära varor.
Foto: HENRIK JANSSON
"Något sådant här har vi inte på Bornholm", säger Gekås-besökaren Lisbeth Andersen.
Foto: HENRIK JANSSON

De räknar med att handla för omkring 4 000 kronor under måndagsförmiddagen, men med tanke på att vagnen är överfylld av leksaksbilar och lego som barnbarnen ska få i julklapp är det nog ingen vild gissning att slutnotan kan bli ännu högre.

När de handlat klart ska de till stugan och slappa, men innan de återvänder till Danmark kommer fler besök på Gekås att hinnas med.

Åkte till Ullared från Norge

Just sitt andra besök på kort tid på Gekås, är vad två andra internationella gäster är inne på. Inger Marie, 63, och Cathrine Baastad, 40, har rest hit från Norge för att handla inför julen.

När Inger Maries arbetskollega berättade att hon skulle till Ullared blev hon inspirerad och tog med sig sin dotter för att göra detsamma.

– På tv är det mycket mer stress. Det är mycket lugnare här egentligen. Det bästa fyndet? Det är underkläder till barnen som är mycket billigare här jämfört med i Norge, säger Cathrine Baastad.


LÄS MER: Gekås glädjebesked: "Början på något helt nytt"


Det stora racet gjorde de under söndagen. Nu är de bara tillbaka i varuhuset för att titta runt innan hemfärden till Fredrikstad i Norge.

Eller "titta runt".

– Vi handlar mer och gör av med mer pengar än vi ska ... I går handlade vi och i dag skulle vi bara titta. Men det kostar lite över 2 000 att titta, säger Cathrine.

Cathrine Baastad, 40, och mamma Inger Marie Baastad, 63, hade sett "Ullared" på tv, men tycker att det är lugnare inne i varuhuset i verkligheten.
Foto: HENRIK JANSSON
Grannarna Rosa Bothén, 79, och Annika Helgesson, 49, gör mycket saker ihop. Den här dagen shoppar de julklappar till nära och kära på Gekås.
Foto: HENRIK JANSSON

Succéår för Gekås

De danska och de norska familjerna är långtifrån de enda som plockat fram plånboken i Ullared på senare tid. Hösten 2018 har varit succéartad för Gekås.

Vd:n Boris Lennerhov redogör för siffrorna:

Den 10 november slogs nytt försäljningsrekord för en enskild dag när man sålde för 40,2 miljoner – en putsning med 1,6 miljoner av det tidigare rekordet som sattes en månad tidigare.

Helgen vecka 46 var den mest framgångsrika helgen någonsin rent försäljningsmässigt. Total försäljning på fredagen, lördagen och söndagen: 97 miljoner. Det var samtidigt den bästa veckan någonsin för Gekås.

November månad var den mest lyckosamma i företagets historia då man sålde för 730 miljoner. Det är i oktober och november som julshoppingen är som störst på Gekås. Under de två månaderna i år såldes det för 1,4 miljarder.

Gekås vd Boris Lennerhov ser tillbaka på ett succéår i Ullared: "Det har gått jättebra".
Foto: HENRIK JANSSON
"Det gäller att gilla läget" konstaterar Boris Lennerhov för GT:s reporter Jonathan Berntsson.
Foto: HENRIK JANSSON
"Det är klart att någon måste ta besluten", säger Gekås vd Boris Lennerhov.
Foto: HENRIK JANSSON
Gekås har sålt för 1,4 miljarder kronor i november och december.
Foto: HENRIK JANSSON

Boris Lennerhov konstaterar:

– I år har det gått jättebra. Då har vi ändå haft en sommar som verkligen inte var en shoppingsommar, men vi klarade den ändå och i höst har det varit riktigt bra.

Så mycket säljer Gekås på ett år

1,2 miljoner par byxor.

13 miljoner par strumpor.

320 000 påsar "Ahlgrens bilar".

100 miljoner bullformar.

1,7 miljoner flaskor schampo.

4,6 miljoner leksaker.

100 000 fryspåsar (om dagen).


Källa: Gekås hemsida

Boris Lennerhov om Gekås rekord

Han hade egentligen slutat som vd, men när efterträdaren Jan Wallberg och Gekås gick skilda vägar förra hösten återvände han.

Förhoppningen var att en ny vd skulle ha varit på plats vid det här laget, men rekryteringsprocessen har dragit ut på tiden och det senaste budet är att det är först efter årsskiftet som en sådan kan komma att presenteras.

Boris Lennerhov säger att "det gäller att gilla läget".

– Det är många faktorer som spelar roll varför det går bra, så det går inte att peka på en enskild. Men det är klart att någon måste ta besluten. Någon måste se att kundvagnarna är alldeles överfulla och att vi måste satsa på ännu större vagnar och det hade en inverkan när jag bestämde att vi skulle ha öppet till klockan tio på fredagar och lördagar i oktober och november, säger Gekås-vd:n om några av faktorerna till rekordsiffrorna.

– Sedan har vi en ny del i varuhuset som öppnades i höstas. Beslutet att bygga ut den tog vi för fyra år sedan. Sedan är det personalen som gör jobbet och känner man att det är medgång inspirerar det. Dessutom blir det bonus och det är extra roligt. Då eggar man varandra. Det är laget som slår rekord.


LÄS MER: Gekåsägarens strid – lyxhuset kan stoppas