När Irene Ask steg innanför tröskeln till sitt hem i söndags morse, slogs hon av att det var ovanligt kallt. Och när hon kom in i köket förstod hon varför.
– Glaset på vår altandörr var bortplockat och stod lutat mot husväggen. Det var där de hade tagit sig in, berättar Irene.
Lådorna i huset var utdragna, garderobsdörrarna stod vidöppna och alla skåp hade sökts igenom.
– De tog en hel del. Bland annat våra vigselringar, och annat som är svårt att ersätta. Man blir förbannad. Varför kan de inte lära sig att skilja på ditt och mitt? frågar sig Irene.
Irene och Sivert Ask är långt ifrån de enda i området som har fått oönskad påhälsning av tjuvar. Irene berättar att det har varit minst fem inbrott på kort tid i Grästorp, och i Göteborg varnar polisen nu för en inbrottsvåg.
Polisen varnar
"Vi vill varna för att det just nu är ett oroväckande högt antal bostadsinbrott som begås i vårt område." Så skriver polisen i nordöstra Göteborg på sin Facebooksida. Jämfört med föregående år, vid samma tid, har nästan dubbelt så många inbrott anmälts i området.
– Vi har fått in omkring 20 anmälningar i veckan. I södra Göteborg ligger de också ovanligt högt, och ser man till Storgöteborg så sker det ungefär tio inbrott per dygn, säger Daniel Hjerpe, polis och samordnare för Trygg i Östra Göteborg.
Polisen har ingen teori om vad som kan tänkas ligga bakom det ökade antalet inbrott, men det är inte uteslutet att det rör sig om en liga. Och med sportlovet runt knuten finns det en risk att inbrotten ökar ytterligare.
– Så brukar trenden se ut. När man lämnar sitt hus blir det ju ett mer tillgängligt byte. Och tjuvarna har tricks för sig för att ta reda på om någon är hemma eller inte, säger Daniel Hjerpe.
Mynt- och tejptricket
Bland annat kan semestertjuvarna placera ett mynt på dörrmattan till ett hus, för att sedan komma tillbaka och se om det är orört. Det signalerar att huset är tomt och det är fritt fram för tjuven. Det händer även att inbrottstjuvarna fäster tejpbitar på dörrar, grindar och postlådor för att se om husägaren är hemma eller inte.
Polisen i Göteborg satsar nu på en informationskampanj, för att uppmärksamma allmänheten på den ökade risken för inbrott och för att dela med sig av tips på hur man kan skydda sig från att själv drabbas.
– Bra utomhusbelysning gör det till exempel svårare för inbrottstjuvarna att jobba ostört, säger Daniel Hjerpe.
Ett annat vanligt tips – och som ger bevisat god effekt – är att upprätta någon form av grannsamverkan. Men det är långt ifrån en garant för att slippa inbrott. Det blev Irene och Sivert Ask smärtsamt medvetna om.
– Vi har bra kontakt med våra grannar, och brukar se till att ta in posten och så när någon är borta. Men det var när grannen lånade vår bil för att åka och hämta oss på Landvetter som tjuvarna slog till, berättar Irene.
Ny teknik ger hopp
Främst är det föremål som är lätta att bära med sig och svåra att spåra, som tjuvarna är intresserade av. Sprit, guld och kontanter står högt upp på önskelistan. Pass betingar också ett högt värde på svarta marknaden.
Polisens uppklaringsprocent när det gäller inbrott är försvinnande låg, men ny teknik ger hopp inför framtiden.
– I tre Stockholmskommuner har man gjort ett försök med att dna-märka stöldbegärliga ägodelar. Man satte upp varningsskyltar, för att avskräcka tjuvarna, och man fick ett väldigt gott resultat, säger Daniel Hjerpe.
För att DNA-märka ett föremål penslar man på en vätska. Märkningen blir synlig när man lyser på föremålet med en UV-lampa, och med hjälp av ett mikroskop kan polisen kontrollera vem som äger det.
I de kommuner som deltog i försöket i Stockholm, minskade inbrotten med mellan 25 och 50 procent.
Följ GT på Facebook och Twitter för de senaste västsvenska nyheterna.