Irene och Sivert Ask är långt ifrån de enda i området som har fått oönskad påhälsning av tjuvar. Irene berättar att det har varit minst fem inbrott på kort tid i Grästorp Foto: Joachim NywallIrene och Sivert Ask är långt ifrån de enda i området som har fått oönskad påhälsning av tjuvar. Irene berättar att det har varit minst fem inbrott på kort tid i Grästorp Foto: Joachim Nywall
Irene och Sivert Ask är långt ifrån de enda i området som har fått oönskad påhälsning av tjuvar. Irene berättar att det har varit minst fem inbrott på kort tid i Grästorp Foto: Joachim Nywall
"De tog en hel del. Bland annat våra vigselringar, och annat som är svårt att ersätta. Man blir förbannad. Varför kan de inte lära sig att skilja på ditt och mitt? frågar sig Irene." Foto: Privat"De tog en hel del. Bland annat våra vigselringar, och annat som är svårt att ersätta. Man blir förbannad. Varför kan de inte lära sig att skilja på ditt och mitt? frågar sig Irene." Foto: Privat
"De tog en hel del. Bland annat våra vigselringar, och annat som är svårt att ersätta. Man blir förbannad. Varför kan de inte lära sig att skilja på ditt och mitt? frågar sig Irene." Foto: Privat
Polisen har ingen teori om vad som kan tänkas ligga bakom det ökade antalet inbrott, men det är inte uteslutet att det rör sig om en liga. Foto: PrivatPolisen har ingen teori om vad som kan tänkas ligga bakom det ökade antalet inbrott, men det är inte uteslutet att det rör sig om en liga. Foto: Privat
Polisen har ingen teori om vad som kan tänkas ligga bakom det ökade antalet inbrott, men det är inte uteslutet att det rör sig om en liga.  Foto: Privat
Familjen Ask från Grästorp möttes av en chock när de kom hem från två veckors semester på Gran Canaria - tjuvar hade länsat deras hem. Foto: PrivatFamiljen Ask från Grästorp möttes av en chock när de kom hem från två veckors semester på Gran Canaria - tjuvar hade länsat deras hem. Foto: Privat
Familjen Ask från Grästorp möttes av en chock när de kom hem från två veckors semester på Gran Canaria - tjuvar hade länsat deras hem.  Foto: Privat

Familjen njöt av solen – då slog tjuvarna till

Publicerad

Familjen Ask från Grästorp tillbringade två härliga semesterveckor på Gran Canaria. Men att komma hem var desto otrevligare – under tiden som de njöt av solen länsade tjuvar deras hem.

– Jag är förbannad. De tog våra vigselringar, säger Irene Ask.

Och i Göteborg varnar polisen för en inbrottsvåg – antalet inbrott har dubblerats.

När Irene Ask steg innanför tröskeln till sitt hem i söndags morse, slogs hon av att det var ovanligt kallt. Och när hon kom in i köket förstod hon varför.

– Glaset på vår altandörr var bortplockat och stod lutat mot husväggen. Det var där de hade tagit sig in, berättar Irene.

Lådorna i huset var utdragna, garderobsdörrarna stod vidöppna och alla skåp hade sökts igenom.

– De tog en hel del. Bland annat våra vigselringar, och annat som är svårt att ersätta. Man blir förbannad. Varför kan de inte lära sig att skilja på ditt och mitt? frågar sig Irene.

Irene och Sivert Ask är långt ifrån de enda i området som har fått oönskad påhälsning av tjuvar. Irene berättar att det har varit minst fem inbrott på kort tid i Grästorp, och i Göteborg varnar polisen nu för en inbrottsvåg.

Polisen varnar

"Vi vill varna för att det just nu är ett oroväckande högt antal bostadsinbrott som begås i vårt område." Så skriver polisen i nordöstra Göteborg på sin Facebooksida. Jämfört med föregående år, vid samma tid, har nästan dubbelt så många inbrott anmälts i området.

– Vi har fått in omkring 20 anmälningar i veckan. I södra Göteborg ligger de också ovanligt högt, och ser man till Storgöteborg så sker det ungefär tio inbrott per dygn, säger Daniel Hjerpe, polis och samordnare för Trygg i Östra Göteborg.

Polisen har ingen teori om vad som kan tänkas ligga bakom det ökade antalet inbrott, men det är inte uteslutet att det rör sig om en liga. Och med sportlovet runt knuten finns det en risk att inbrotten ökar ytterligare.

– Så brukar trenden se ut. När man lämnar sitt hus blir det ju ett mer tillgängligt byte. Och tjuvarna har tricks för sig för att ta reda på om någon är hemma eller inte, säger Daniel Hjerpe.

Mynt- och tejptricket

Bland annat kan semestertjuvarna placera ett mynt på dörrmattan till ett hus, för att sedan komma tillbaka och se om det är orört. Det signalerar att huset är tomt och det är fritt fram för tjuven. Det händer även att inbrottstjuvarna fäster tejpbitar på dörrar, grindar och postlådor för att se om husägaren är hemma eller inte.

Polisen i Göteborg satsar nu på en informationskampanj, för att uppmärksamma allmänheten på den ökade risken för inbrott och för att dela med sig av tips på hur man kan skydda sig från att själv drabbas.

– Bra utomhusbelysning gör det till exempel svårare för inbrottstjuvarna att jobba ostört, säger Daniel Hjerpe.

Ett annat vanligt tips – och som ger bevisat god effekt – är att upprätta någon form av grannsamverkan. Men det är långt ifrån en garant för att slippa inbrott. Det blev Irene och Sivert Ask smärtsamt medvetna om.

– Vi har bra kontakt med våra grannar, och brukar se till att ta in posten och så när någon är borta. Men det var när grannen lånade vår bil för att åka och hämta oss på Landvetter som tjuvarna slog till, berättar Irene.

Ny teknik ger hopp

Främst är det föremål som är lätta att bära med sig och svåra att spåra, som tjuvarna är intresserade av. Sprit, guld och kontanter står högt upp på önskelistan. Pass betingar också ett högt värde på svarta marknaden.

Polisens uppklaringsprocent när det gäller inbrott är försvinnande låg, men ny teknik ger hopp inför framtiden.

– I tre Stockholmskommuner har man gjort ett försök med att dna-märka stöldbegärliga ägodelar. Man satte upp varningsskyltar, för att avskräcka tjuvarna, och man fick ett väldigt gott resultat, säger Daniel Hjerpe.

För att DNA-märka ett föremål penslar man på en vätska. Märkningen blir synlig när man lyser på föremålet med en UV-lampa, och med hjälp av ett mikroskop kan polisen kontrollera vem som äger det.

I de kommuner som deltog i försöket i Stockholm, minskade inbrotten med mellan 25 och 50 procent.

Följ GT på Facebook och Twitter för de senaste västsvenska nyheterna.

Jens Andersson
Jens Andersson

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till GTs startsida

Mest läst i dag

Mest delat just nu
VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER