Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Familjen njöt av solen – då slog tjuvarna till

Irene och Sivert Ask är långt ifrån de enda i området som har fått oönskad påhälsning av tjuvar. Irene berättar att det har varit minst fem inbrott på kort tid i Grästorp Foto: Joachim Nywall
"De tog en hel del. Bland annat våra vigselringar, och annat som är svårt att ersätta. Man blir förbannad. Varför kan de inte lära sig att skilja på ditt och mitt? frågar sig Irene." Foto: Privat
Polisen har ingen teori om vad som kan tänkas ligga bakom det ökade antalet inbrott, men det är inte uteslutet att det rör sig om en liga. Foto: Privat
Familjen Ask från Grästorp möttes av en chock när de kom hem från två veckors semester på Gran Canaria - tjuvar hade länsat deras hem. Foto: Privat

Familjen Ask från Grästorp tillbringade två härliga semesterveckor på Gran Canaria. Men att komma hem var desto otrevligare – under tiden som de njöt av solen länsade tjuvar deras hem.

– Jag är förbannad. De tog våra vigselringar, säger Irene Ask.

Och i Göteborg varnar polisen för en inbrottsvåg – antalet inbrott har dubblerats.

SÅ LURAR TJUVARNA DIG – FEM LISTIGA TRICK

MYNTTRICKET

Tjuven placerar ett mynt på dörrmattan till ett hus för att sedan komma tillbaka och se om det är orört, vilket signalerar att huset är tomt och det är fritt fram för tjuven.

STEGTRICKET

Inbrottstjuven använder sig av en stege för att ta sig in direkt på övervåningen – eftersom det är vanligt att villor enbart är larmade på nedervåning.

TEJPTRICKET

En tejpbit sätts fast på dörrar, grindar och postlådor och fungerar som indikator på om någon befinner sig på den befintliga adressen eller inte.

MAGNETMETODEN

Tjuven öppnar en olåst dörr och sätter en magnet i kanten av metallåset. När dörren stängs hindrar sedan magneten dörren från att gå i lås ordentligt.

IHOPRULLADE MATTOR

Liknande tillvägagångssätt som vid mynt- och tejptricken. Tjuven rullar ihop dörrmattan utanför ytterdörren och väntar och ser om den ligger orörd.

SÅ LURAR DU TJUVEN – 10 BRA TIPS

TÖM BREVLÅDAN

Ordna så att någon tömmer postlådan när du är borta. På så sätt gör man eventuella tjuvar uppmärksamma på att någon håller koll på huset.

SE ÖVER SKALSKYDDET VID EXEMPELVIS ALTANDÖRREN

Man behöver kanske komplettera med ett aluminiumskydd utanför träkarmarna på altandörren. Inbrottstjuvar går ofta in bakvägen.

GRANNSAMVERKAN

Alla som inte har i grannskapet att göra är intressanta, bilar som inte känns normala och så vidare. Och så gäller det att ha bra kontakt med grannarna. Kanske kan de tömma brevlådan eller om någon granne har två bilar kanske han eller hon kan parkera den ena framför er bostad när ni är borta.

TÄND INNEBELYSNINGEN ÄVEN NÄR DU INTE ÄR HEMMA

När man inte tänder upp i huset gör det direkt att det blir ett intressant objekt. Tjuvarna jobbar dygnet runt. De chansar inte.

HA EN TIMER PÅ LAMPORNA

Se till så att det tänds upp om någon går på baksidan. Oftast sker inbrotten på baksidan av huset där insynen är som sämst.

LJUD ÄR BRA

På samma sätt som man kan sätta timer på lampor kan man sätta timer på en radio. Att låta den gå igång med jämna mellanrum gör tjuvarna osäkra på om någon är hemma.

SKRYT INTE FÖR MYCKET

Många vill gärna berätta på sociala medier att de ska iväg på resa – men även inbrottstjuvar finns på internet och kan kontrollera vem som är hemma och inte.

HÅLL KOLL PÅ DINA STEGAR

Förvara stegar och annat som kan användas för att ta sig in i ett hus inomhus eller fastlåsta så de inte kan användas för att nå olåsta eller öppna fönster i ditt eller en grannes hus.

SÄKRA DINA FÖNSTER

Tjuvens favoritväg att ta sig in är genom ett fönster i bottenplanet. Förstärkning av inbrottsskyddet bör därför i första hand inriktas mot fönster och i andra hand mot altan- och balkongdörrar

FÖRVARA VÄRDESAKERNA PÅ UDDA PLATSER

Många av inbrotten sker när tjuvarna klättrar in i sovrummen för där finns ofta smycken och värdesaker. Det kan vara läge att flytta runt dem i hemmen.

Källa: Polisen

När Irene Ask steg innanför tröskeln till sitt hem i söndags morse, slogs hon av att det var ovanligt kallt. Och när hon kom in i köket förstod hon varför.

– Glaset på vår altandörr var bortplockat och stod lutat mot husväggen. Det var där de hade tagit sig in, berättar Irene.

Lådorna i huset var utdragna, garderobsdörrarna stod vidöppna och alla skåp hade sökts igenom.

– De tog en hel del. Bland annat våra vigselringar, och annat som är svårt att ersätta. Man blir förbannad. Varför kan de inte lära sig att skilja på ditt och mitt? frågar sig Irene.

Irene och Sivert Ask är långt ifrån de enda i området som har fått oönskad påhälsning av tjuvar. Irene berättar att det har varit minst fem inbrott på kort tid i Grästorp, och i Göteborg varnar polisen nu för en inbrottsvåg.

Polisen varnar

"Vi vill varna för att det just nu är ett oroväckande högt antal bostadsinbrott som begås i vårt område." Så skriver polisen i nordöstra Göteborg på sin Facebooksida. Jämfört med föregående år, vid samma tid, har nästan dubbelt så många inbrott anmälts i området.

– Vi har fått in omkring 20 anmälningar i veckan. I södra Göteborg ligger de också ovanligt högt, och ser man till Storgöteborg så sker det ungefär tio inbrott per dygn, säger Daniel Hjerpe, polis och samordnare för Trygg i Östra Göteborg.

Polisen har ingen teori om vad som kan tänkas ligga bakom det ökade antalet inbrott, men det är inte uteslutet att det rör sig om en liga. Och med sportlovet runt knuten finns det en risk att inbrotten ökar ytterligare.

– Så brukar trenden se ut. När man lämnar sitt hus blir det ju ett mer tillgängligt byte. Och tjuvarna har tricks för sig för att ta reda på om någon är hemma eller inte, säger Daniel Hjerpe.

Mynt- och tejptricket

Bland annat kan semestertjuvarna placera ett mynt på dörrmattan till ett hus, för att sedan komma tillbaka och se om det är orört. Det signalerar att huset är tomt och det är fritt fram för tjuven. Det händer även att inbrottstjuvarna fäster tejpbitar på dörrar, grindar och postlådor för att se om husägaren är hemma eller inte.

Polisen i Göteborg satsar nu på en informationskampanj, för att uppmärksamma allmänheten på den ökade risken för inbrott och för att dela med sig av tips på hur man kan skydda sig från att själv drabbas.

– Bra utomhusbelysning gör det till exempel svårare för inbrottstjuvarna att jobba ostört, säger Daniel Hjerpe.

Ett annat vanligt tips – och som ger bevisat god effekt – är att upprätta någon form av grannsamverkan. Men det är långt ifrån en garant för att slippa inbrott. Det blev Irene och Sivert Ask smärtsamt medvetna om.

– Vi har bra kontakt med våra grannar, och brukar se till att ta in posten och så när någon är borta. Men det var när grannen lånade vår bil för att åka och hämta oss på Landvetter som tjuvarna slog till, berättar Irene.

Ny teknik ger hopp

Främst är det föremål som är lätta att bära med sig och svåra att spåra, som tjuvarna är intresserade av. Sprit, guld och kontanter står högt upp på önskelistan. Pass betingar också ett högt värde på svarta marknaden.

Polisens uppklaringsprocent när det gäller inbrott är försvinnande låg, men ny teknik ger hopp inför framtiden.

– I tre Stockholmskommuner har man gjort ett försök med att dna-märka stöldbegärliga ägodelar. Man satte upp varningsskyltar, för att avskräcka tjuvarna, och man fick ett väldigt gott resultat, säger Daniel Hjerpe.

För att DNA-märka ett föremål penslar man på en vätska. Märkningen blir synlig när man lyser på föremålet med en UV-lampa, och med hjälp av ett mikroskop kan polisen kontrollera vem som äger det.

I de kommuner som deltog i försöket i Stockholm, minskade inbrotten med mellan 25 och 50 procent.

Följ GT på Facebook och Twitter för de senaste västsvenska nyheterna.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!