Familjen Hjörnes uppgång och fall

”Det är historiskt. Men jag är inte ledsen utan stolt och det är en dag vi kan blicka framåt och känna att vi är i goda händer. Vi är fortsatt med på resan och bidrar med det vi kan”, säger Peter Hjörne till GP angående att Stampen får nya majoritetsägare.
Foto: MARIA GREDESKOG
Peter Hjörne vid presskonferensen 23 maj 2016, i samband med att Stampen begärde rekonstruktion av bolaget.
Martin Ahlsander, styrelseordförande Stampen Media, vid fredagens pressträff om det nya konsortium som blir storägare i bolaget.
Foto: BJÖRN LARSSON ROSVALL/TT
På fredagen blev det klart att Göteborgs-Posten och Stampen Media får nya storägare. Norska börsbolaget Polaris Media går in i bolaget tillsammans med svenska NWT Gruppen AB och VK - Media AB.
Foto: BJÖRN LARSSON ROSVALL/TT

Premium: Tre generationer Hjörne har varit storägare på den västsvenska tidningsmarknaden i nästan 100 år.

När deras koncern Stampen, med flaggskeppet Göteborgs-Posten, nu får nya norska majoritetsägare är Hjörnes ägarandel nere i knappt 15 procent.

– De nya ägarna kommer att ta över ledningen och familjen kommer inte att ha något dominerande inflytande längre över sin utgivning, säger Stefan Melesko, docent i medieekonomi.

Expressen Premium

Supererbjudande! Testa Premium – läs gratis året ut

Med det här erbjudandet läser du Expressen Premium gratis t.o.m 31 december 2021. Premium är en tillsvidareprenumeration. Efter gratisperioden betalar du 79 kr/mån. Ingen bindningstid.

Genom att klicka på “STARTA PREMIUM” godkänner du Bonnier News AB:s (org.nr. 559080-0917) prenumerationsvillkor för Expressen Premium och bekräftar att du tagit del av personuppgiftspolicy.

Så undviker du blodtrycket som kan vara farligt för dig

Premium: Gunilla Hasselgren svarar • Det kan du göra själv – för att minska risken

10 jobb där du blir anställd direkt – och kan få hög lön

Premium: Analytikerns bästa tips • ”Stort behov”

Verkliga händelserna bakom Einárs låtar

Premium: Mordet på vännen • Kidnappningen