Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

”Familjen”-författaren: “Ali Khan ligger lågt”

Kriminella nätverk beskjuter varandra i Göteborg – hör Johanna Bäckström Lerneby
Johanna Bäckström Lerneby.
Foto: Jessica Gow / TT / TT NYHETSBYRÅN
Hashem Ali Khan.
Foto: YOUTUBE

Ali Khan-släktens överhuvud Hashem Ali Khan är tidigare dömd för mord på en tiobarnsmamma i Libanon, visar en stor granskning i GT/Expressen.

Den prisbelönta journalisten Johanna Bäckström Lerneby har följt familjen Ali Khan i över ett decennium. 

Hon tror att granskningarna de senaste åren påverkat familjens status – och att de därför ligger lägre nu än vad de gjort tidigare. 

– Det var jättespännande att läsa, jag är ju superintresserad av familjen, säger hon. 

I reportageboken ”Familjen” skildrar författaren Johanna Bäckström Lerneby ena sidan av den våldsamma gängkonflikten i Göteborg. 

I 14 år har hon följt familjen Ali Khan och i boken som släpptes i maj förra året målas en bild upp av ett släktnätverk som har stadsdelen Angered i ett järngrepp.

Men i tidigare okända domstolshandlingar från Libanon kunde det också avslöjas att den 64-årige klanledaren Hashem Ali Khan är dömd och efterlyst för flera grova brott. Han har bland annat blivit dömd till dödsstraff för mord på en tiobarnsmamma. 

En bild som är fjärran från den han själv odlat om sig själv, som våldsförnekande imam. Bland annat i Bäckström Lernebys egen bok.  

– Det var jättespännande att läsa, jag är ju superintresserad av familjen. Jag fick höra om mordet på kvinnan i höstas men däremot alla detaljer som kunde läsas i protokollen i Libanon, det hade jag ingen aning om, säger hon. 

Men Bäckström Lerneby tror att familjen vill ligga lågt

I granskningen, som publicerades i helgen, framgår att de tidigare okända domarna hjälpt familjen att bygga upp sin maktbas. Även polisen tror att det har bidragit till familjens status. 

Johanna Bäckström Lerneby, som inte kände till detaljerna kring brotten i Libanon, tror att släktens syn på granskningen är att det var längesedan. Hashem Ali Khan hävdar i granskningen, i några få kommentarer, att han var transparent med allt kring händelserna i sin kontakt med Migrationsverket. 

Även att han var dömd till dödsstraff. 

– De har dödsstraffspappren hos sig, säger han. 

Men Bäckström Lerneby tror att familjen inte lägger så stor vikt vid det i dag: 

– Det är över 40 år sedan och inbördeskrig, så jag gissar på att de (Ali Khan) inte tycker det spelar så stor roll. 

Bilbränder och vägkontroller

”Familjen” blev den mest sålda fackboken som gavs ut 2020, samma år vann Bäckström Lerneby Stora journalistpriset och nominerades till Augustpriset.

– De (Ali Khan) ville inte att jag skulle skriva boken, de ville inte ha någon fokus på familjen. Så utan att ha frågat dem gissar jag att de tänker samma om den här granskningen, säger Bäckström Lerneby. 

Även i GT har man kunnat läsa om de blodiga sammandrabbningarna mellan Ali Khan och Backagänget. Om skottlossningar, bilbränder och vägkontroller och vittnen som räds för att delta i polisutredningar.

Enligt Bäckström Lerneby har uppmärksamheten påverkat familjen. Att de själva känner att de har ögonen på sig. 

– Polis och övriga myndigheter märker att de ligger mycket lägre nu, säger hon. 

Blir tv-serie

Men efter böcker och granskningar kommer historien om Ali Khan även bli tv-serie. 

– Det är fantastiskt roligt. Det kommer bli drama och inte en dokumentär, så vi får se hur det kommer dramatiseras. Jag är otroligt glad över att just produktionsbolaget Yellow Bird ska ta sig an uppdraget. Vi har samma bild på hur man kan berätta historien, säger Johanna Bäckström Lerneby. 


LÄS DEL 1 AV GRANSKNINGEN HÄR

Tidigare okända domstolshandlingar från Libanon visar att klanledaren Hashem Ali Khan är dömd och efterlyst för flera grova brott.