Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Familjen berättar: Så är vårt liv när alla jobbar hemifrån

Familjen Kullenberg om livet när alla jobbar hemifrån.
För att slippa störas av föräldrarnas samtal sitter Nellie Kullenberg, som tar studenten i sommar, oftast i köket och pluggar.Foto: Privat
Anders och Jenny Kullenberg på Öckerö tycker att den största fördelen med att jobba hemifrån är att slippa pendlingen till arbetet.Foto: Privat
Familjen Kullenberg bor inte i något av dessa husen, men väl i ett annat på samma ö: Öckerö.Foto: ROBIN ARON

En annorlunda vardag där hela familjen jobbar och studerar hemifrån.

Anders, Jenny och Nellie Kullenberg på Öckerö växlar mellan matsalsbordet, köket och soffan.

Det bästa är att slippa pendlingen till stan – det är alla överens om.

– En nackdel är att jobb och fritid flyter ihop. Det är inga skarpa gränser. Det konstigaste är att vi sitter hemma alla tre tillsammans hela dagarna, säger Jenny Kullenberg, 47.

Att umgås med alla familjemedlemmar dygnet runt i flera veckor och dessutom jobba med några meters avstånd kan tära på relationerna i de bästa familjer. Vardagen blir i alla fall annorlunda.

Hemma hos familjen Kullenberg på Öckerö har alla anpassat sig väl efter den nya situationen under coronakrisen.

– Det funkar bra. Vi har inte blivit arga på varandra. Vi fikar ihop, äter lunch ihop och försöker också sköta allt det vanliga i hemmet. Men att helt plötsligt vara tillsammans 24 timmar om dygnet, det känns knasigt, säger Jenny Kullenberg.

Jenny och hennes make Anders, 46, sitter båda oftast vid matsalsbordet i vardagsrummet och jobbar med sina datorer och telefoner.

– När min man har telefonmöte kan jag gå undan någon annanstans. Vi får pussla så vi inte stör varandra. Ibland åker jag en snabb sväng till jobbet för att skicka i väg fakturor, berättar Jenny som är administratör på Brandskyddsföreningen Väst.

Jenny: ”Svårt att sätta gränser”

Den största nackdelen med hemarbetet är att jobb och fritid flyter ihop tycker hon:

– Man kanske pillar på datorn även om man slutat jobba. Det är svårt att sätta gränser och gå och ta en rast. Kanske sitter man i pyjamas och jobbar. Det är lätt att både bli för engagerad och för slapp.

Anders Kullenberg, som är regional servicemanager på ett IT-företag i Göteborg, säger att han saknar kollegerna, att spontant ta en fika eller sitta och prata. 

– På kontoret finns också riktiga stolar, höj- och sänkbara bord och större skärmar. Hemma har jag sämre sittställning och det börjar märkas av nu. Det känns i kroppen, säger han.

Anders och Jenny Kullenberg på Öckerö jobbar hemifrån under coronakrisen som så många andra. ”Vi får pussla så vi inte stör varandra” säger Jenny.Foto: Privat

Anders: ”Jag tar sovmorgon”

Det bästa är att han slipper pendlingen till stan. Det brukar ta 45 minuter in till jobbet. Det är något även Jenny ser som en stor fördel, liksom dottern Nellie, 19. Det sparar mycket tid som kan användas till annat.

– Jag tar sovmorgon. Så jag får nog lite mer sömn nu på det här sättet. Samtidigt suddar det ut gränserna, vilket inte enbart är positivt. Så nu har jag börjat ställa klockan en halvtimme tidigare. Jag äter frukost ordentligt och sätter inte på datorn förrän jag är klar med morgonrutinen och börjar jobba, säger Anders.

Han konstaterar att det går bra att samsas om utrymmet i huset och att det gäller att vara flexibel: 

– Det blir mycket telefonsamtal och webbmöten och då får vi flytta på oss, speciellt om vi har möten samtidigt. Ibland kan jag ta datorn till sovrummet också.

Nellie Kullenberg går sista året på Hvidtfeldtska gymnasiet i Göteborg, ekonomiprogrammet med inriktning affär. För att slippa störas av föräldrarnas samtal sitter hon oftast i köket och pluggar. Ibland sätter hon sig i soffan med hörlurar.

– Vi följer vårt vanliga schema och har lektionerna samma tid som de brukar vara, men via Google Hangout (kommunikationsplattform med videosamtal, reds anm), berättar hon.

Nellie Kullenberg, 19, tycker att det fungerar bra att plugga hemma och ha lektioner via videosamtal.Foto: Privat

Nellie: ”Kräver mer självdisciplin”

Eftersom hon sparar mycket pendlingstid tycker hon det är lättare att komma i gång och plugga direkt efter att skolan slutat, vilket också innebär att hon är klar tidigare på kvällen.

– Men det kräver mer självdisciplin än att plugga i skolan, säger hon.

– Ibland är jag extra motiverad, och har mer energi. Andra dagar är jag tröttare och då är det lätt att hamna i soffan och kolla på tv. Men vi har väldigt mycket att göra i klassen just nu. Så jag skärper till mig. Jag har flera prov framför mig.

Nellie konstaterar också att det är svårare att genomföra proven, både för lärare och elever:

– De kan inte försäkra oss om att vi inte har materialet med oss, så de har ändrat sitt upplägg lite. Alla lärare gör olika för att förhindra fusk. Häromdagen hade vi prov på ett särskilt program som gör att man inte kan vara ute på internet på datorn samtidigt som man gör provet.

Ett orosmoment är hur det kommer att bli med studenten.

– Det känns jobbigt. Vi vet inte hur det blir med studenten. Det är nog inte många som tror att det blir som vanligt. Men ingen vet något säkert. Elevkåren planerar som vanligt. I maj kommer mer information.

TV: De jobbar hemifrån i stängda Sverige

Svenskarna berättar: Vi jobbar hemifrån

Förra längdstjärnan Anna Jönsson Haag – så tränar du i coronatider

Förra längdstjärnan Anna Jönsson Haag – så tränar du i coronatider.