Familjen Bengtsson är god för miljarder

Publicerad
Uppdaterad
GÖTEBORG. Familjen Bengt Bengtsson från Hovås söder om Göteborg är en av landets rikaste men också skyggaste.
Familjen är sammantaget god för långt över en miljard kronor.
Enbart sonen Fabian, som misstänks vara kidnappad, har en deklarerad förmögenhet på 16 miljoner kronor.
Fabian Bengtsson, som misstänks ha blivit kidnappad, är god för minst 16 miljoner kronor. I Göteborg och Västsverige är Bengtssons visserligen skygga men samtidigt genom hemelektronikkoncernen Siba en känd företagarfamilj. Förmögenheten finns förutom i Siba i fastighetsbolaget Remvassen och finanskoncernen Resurs. – Jag tycker det är roligt att utveckla företag, inte bli sittande på ett berg av pengar, sa den i dag 63-årige Bengt Bengtsson vid Sibas 50-årsjubileum. Han sa också: – Man kan bara ha på sig en kostym åt gången och man kan bara äta sig mätt. Drivkraften är att göra affärer. Men det finns enorma ekonomiska muskler bakom Siba-kungen. Bara i fastighetsbolaget Remvassen ligger ett fastighetsbestånd värt 250 miljoner kronor.

Stort sparkapital

Bengt Bengtsson äger även privat ett antal hyresfastigheter i centrala Göteborg. Dessutom är han delägare i det bolag som äger en stor del av fastigheterna vid Backaplans köpcentrum, ett av Västsveriges största. Det egna kapitalet i Sibakoncernen är drygt 300 miljoner kronor och i finanskoncernen Resurs, som sysslar med försäkringar, avbetalningsköp och annan kundfinansiering, finns över en halv miljard kronor. Remvassen liksom Sibakoncernen är helägda av Bengt Bengtsson och hans fyra barn, där den försvunne Fabian alltså är ett. Några detaljer om ägandet: 4 Remvassen ägs till 90 procent av Bengt, medan barnen äger knappt 49 procent i Siba. 4 Resurs Holding ägs till 45 procent av Siba. Ytterligare 45 procent ägs av Sibakonkurrenten Onoff, bakom vilken familjen Westin står.

Sin fars radiobutik

Familjen är otroligt viktig för Bengt Bengtsson. Han var bara 20 år när pappa Folke plötsligt gick bort, drabbad av hjärnblödning. – I början hade jag ingen familj. Sen gifte jag mig 1968 med Eva och jag hade aldrig klarat mig utan henne. Det är från familjen man hämtar styrka och kraften att leva, har han sagt. 1961 tog han över sin fars radiobutik. I dag har han utvecklat familjeföretaget till en koncern som omsätter miljarder. Familjen Bengtsson har velat behålla full kontroll över sitt imperium, och har därför sagt nej till både börsindroduktion och försäljning. I stället har Bengt Bengtsson valt att utveckla elektronikjätten som en rent familjeföretag. Hans båda söner Martin och Fabian skolades tidigt in företaget. I dag är Fabian Bengtsson vd för Siba, Martin Bengtsson har ansvar för affärsutveckling och det nyförvärvade Computer City. Utåt har familjen dock alltid valt att hålla en låg profil. De bor visserligen i en 500 kvadratmeter stor villa i fashionabla Hovås söder om Göteborg. Den ägs formellt av ett handelsbolag vilket i sin tur innehas av makarna Eva och Bengt. Men Bengtssons har varit sparsamma med att uppträda i offentliga sammanhang. – Har man ett eget företag är det en livsstil som fyller upp dygnets alla timmar, brukar Bengt Bengtsson säga.

Stor förmögenhet

När Bengtssons varit med i medierna har det därför nästan alltid handlat om företaget. Skulle han få någon tid över kan det bli att han spelar en golfrunda, Hovås golfbana ligger inte så långt bort från villan. Bengt Bengtsson senast privata förmögenhet, den han redovisat i sin deklaration och skattar för, är 37 167 517 kronor.
Ingemar Nilsson
Ingemar Nilsson

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i GT:s app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER