Mannen åtalas för flera sexbrott mot barn. Foto: ROBERT BOMAN / BILDBYRÅN
Mannen åtalas för flera sexbrott mot barn. Foto: ROBERT BOMAN / BILDBYRÅN

Familjehemspappa våldtog ung flicka

Publicerad

En man misstänks ha våldtagit och förgripit sig på en ung flicka vid flera tillfällen i samband med barnpassning.

Fram tills nyligen har han haft familjehemsplaceringar hos sig, men det avbröts i samband med att misstankarna rullades upp.

Nu åtalas mannen för våldtäkt mot barn och grova sexuella övergrepp mot barn.

Händelserna inträffade i Västsverige åren 2010-2013. Offret är en flicka som vid tidpunkten var i tioårsåldern.

Åtalet som nu lämnats in till tingsrätten rör våldtäkt mot barn, sexuellt ofredande och två fall av grovt sexuellt övergrepp mot barn.

Övergreppen skedde dels i mannens hem, dels i flickans hem, enligt kammaråklagare Robert Beckard som åtalar mannen.

 Åklagaren: Våldtog vid barnpassning

– De har skett i hans bostad och och vid ett par tillfällen i flickans hem. Oftast har det varit i samband med barnpassning eller liknande kontakt som den vuxne och barnet har haft, säger Beckard.

 

LÄS OCKSÅ: Kvinna åtalas för våldtäkt mot barn

 

Vilken relation har den misstänkte och offret?

– De har varit närstående. Mer vill jag inte säga med hänsyn till flickan, säger Robert Beckard.

Enligt åklagaren har mannen fram till nyligen haft någon form av familjehemsplacering hos sig. Det avbröts av socialtjänsten när misstankarna uppstod.

– Det har framkommit att det har varit någon slags familjehemsplacering av barn som har skett hemma hos honom. I samband med att detta rullades upp har man flyttat på det barnet.

Misstänkt erkänner delar

Bevisningen består främst av offrets berättelse. Men även viss teknisk bevisning finns, bland annat i form av sms.

Mannen erkänner vissa saker, men förnekar andra.

– Han har erkänt att han gjort vissa saker mot flickan. Men inte våldtäkt mot barn. Det erkänner han inte såvitt jag kan bedöma. De erkännanden han gjort är en del av bevisningen.

Åklagaren Robert Beckard vill ännu inte uttala sig om vilket straff han yrkar på. Men säger samtidigt att kommer yrka på minst två års fängelse, vilket är minimistraff för våldtäkt mot barn.

Mannens försvarsadvokat Malin Wassén Kjellberg vill inte lämna några kommentarer.

 

LÄS OCKSÅ: Kvinna på HVB-hem utreds för våldtäkt på flyktingbarn 

Relaterade ämnen
Erik Göthlin
Erik Göthlin

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i GT:s app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER