Familjehemmet slog larm – innan mordet

Den äldre mannen hittades mördad på en gård i Varberg. Familjehemmet slog larm flera dagar före händelsen och försökte få en av 13-åringarna omplacerad.
Foto: NIKLAS HENRIKCZON
Klockan 8 på morgonen dagen före mordet den 8 juni går pojkarna in i en matbutik och köper lösgodis, en tändare och en skruvmejsel.
Foto: Polisen
Vid sextiden på morgonen den 9 juni, kort efter mordet tar pojkarna bussen till en ort där de sedan kan ta tåget till Göteborg.
Foto: Polisen
Klockan är snart åtta på morgonen och pojkarna köper var sin ungdomsbiljett på Pressbyrån som ska ta dem med tåget till Göteborg.
Foto: Polisen
Klockan är halv sju på morgonen och pojkarna köper sig var sin glass, en korv och en coca cola på Statoil.
Foto: Polisen
Pojkarna kommer till Göteborg central med tåg. Under resan har de bytt jackor med varandra, troligen för att försvåra identifiering.
Foto: Polisen
De två pojkarna, nu 14 år gamla, misstänks alltså för mordet.
Foto: NIKLAS HENRIKCZON
Pojkarna skyller på varandra i frågan om vem som mördade mannen.
Foto: NIKLAS HENRIKCZON
Villan var helt sönderslagen när den mördade mannen hittades.
Foto: NIKLAS HENRIKCZON
1 / 10

I dag faller domen mot de två familjehemsplacerade pojkar som misstänks för mordet i juni på en äldre man i Varberg.

Nu kan GT avslöja att familjehemmet slog larm flera dagar före händelsen och försökte få en av de då 13-åriga pojkarna omplacerad.

Men Göteborgs kommun övertalade familjehemmet att ta hand om pojken en natt till.

Den natten rymde han tillsammans med en kamrat - och de ska enligt åklagaren ha brutit sig in och mördat den äldre mannen.

De nya uppgifterna framkommer i en internutredning från en av de två stadsdelar i Göteborg som placerade pojkarna på familjehemmet i Varberg.

Enligt utredningen ska familjehemmet flera dagar före mordet ha slagit larm om att en av 13-åringarna hade så stora problem att han inte kunde vara kvar. Familjehemspappan ska ha varit orolig för att 13-åringens problem också skulle utsätta den andre jämnåriga pojken för fara och sa därför upp hans plats.

– Vi var på gång att omplacera den här pojken.  Vi gör det så fort vi får en ny godkänd plats, säger Bodil Sandquist, områdeschef vid individ- och familjeomsorgen i Västra Göteborg som ansvarade för omplaceringen av pojken.

Pojkarna rymde

Men inget hände, enligt utredningen som gjordes av stadsdelen Lundby som ansvarade för den andre pojkens placering. Två dagar efter att familjehemmet slagit larm till kommunen, tidigt på morgonen den 8 juni förra året, rymde båda pojkarna första gången.

Men de togs den gången av polisen då de, enligt utredningen, var i färd med att bryta sig in i en bil.

De kördes tillbaka till familjehemmet igen och familjehemspappan ska senare samma dag ha fått besked om att kommunen fortfarande inte lyckats få fatt i något nytt boende för pojken som de sagt upp platsen för. Efter en diskussion, som i utredningen beskrivs som upprörd, ska familjehemmet ha accepterat att ta hand om pojken en natt till.

Skyller på varandra

Och sent samma kväll, den 8 juni förra året, rymde pojkarna för andra gången på samma dygn. De stal två cyklar från familjehemmet och tog sig hem till den äldre mannens villa inte långt därifrån och bröt sig in. Troligtvis ville pojkarna försöka stjäla mannens bil för att med den kunna åka vidare. De skyller på varandra om vem som gjorde vad, men klart är att de lämnade den äldre mannen död, svårt misshandlad, i villan och att de hade med sig tillhörigheter och pengar som var mannens.

Vid lunchtid den 9 juni hittade anhöriga mannen död.

– Utifrån de fakta vi hade vid vår placering så har vi inte kunnat se att vi kunde göra på något annat sätt, sedan är det väldigt olyckligt det som hände, alldeles fruktansvärt, säger Bodil Sandquist, områdeschef vid individ- och familjeomsorgen i Västra Göteborg, och påpekar att deras egen utredning inte visade på några brister.

Familjehemspappan har i en intervju med GT kort efter mordet beskrivit den förtvivlan han kände inför det inträffade.

- Du kan ju förstå att det är en katastrof. Vänd dig in mot dig själv: hela ditt liv slås i spillror, sa han då.

"Olyckligt det som hände"

I utredningen från stadsdelen Lundby skriver Camilla Hesselroth, områdeschef vid familje- och individomsorgen, att de båda stadsdelarna inte hade kännedom om varandras klienter. Lundby placerade den ene 13-åriga pojken genom ett konsultföretag medan Västra Göteborg placerade den andre 13-åringen direkt genom ett abonnemang på jourplatser.

"Ingen av stadsdelarna hade kännedom om varandras klienter", skriver stadsdelen Lundby i sin internutredning och fortsätter:

"Det är och var olyckligt att två pojkar placerades samtidigt i ett och samma familjehem".

– Med facit i hand var det olyckligt, det var det enda vi ville ha sagt med det. Att det skulle bli den här utgången fanns det ingenting som pekade på, säger Camilla Hesselroth.

Undersökning försvann

Hon berättar att hon kom till stadsdelen Lundby först efter händelsen och författade personligen stadsdelens utredning först nio månader efter mordet. Den blev klar dagen före huvidförhandlingen mot de två pojkarna inleddes i Varbergs tingsrätt den 23 mars.

Den första utredningen ska ha försvunnit spårlöst.

– Den förra chefen har uppgett att en utredning gjordes redan tidigare och som diariefördes, men vi hittar inte den i diariet. Vi har gjort en ny utredning, säger Camilla Hesselroth.

Pojkarna kommer inte kunna dömas i egentlig mening för de brott som åklagaren påstår att de har gjort sig skyldiga till. Pojkarna var - och är - under straffmyndighetsåldern på femton år och åklagare har i stället väckt en så kallad bevistalan för att reda ut vem som har gjort vad under natten den 9 juni förra året. Enligt åklagaren har pojkarna tillsammans och i samförstånd gjort sig skyldiga till mord och grov stöld. Domen kommer att avkunnas senare i dag utan att något straff utdöms.

Detta har hänt

9 juni hittas en man i 65-årsåldern mördad i sitt hem utanför Varberg. Hela villan är sönderslagen och misstankarna riktas snart mot två pojkar som nyligen rymt från ett familjehem i närheten.

Samma dag hittas två 13-åringar i Göteborg som tas in till polisen och förhörs om mordet. Det visar sig att pojkarna också tagit med sig den döde mannens tillhörigheter och de misstänks också för grov stöld

9 mars i år väcker åklagare en så kallad bevistalan mot pojkarna, som nu hunnit bli 14 år gamla, vid Varbergs tingsrätt. Det innebär att åklagaren i samråd med sociala myndigheter kommit fram till att en förhandling ska hållas i domstol om vem som gjort vad i villan.

23 mars inleds förhandlingen i Varbergs tingsrätt. Enligt åklagaren kommer mycket vara sig likt en vanlig rättegång med förhör och pläderingar. Men något straff kommer inte utmätas. Pojkarna är fortsatt omhändertagna av sociala myndigheter.

3 maj avkunnas dom i Varbergs tingsrätt.