Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Familjedynastins uppgång och fall

En familjeaffär. Alingsås tidnings chefredaktör Bengt Michelsen tillsammans med makan Ninni Michelsen som under många år var tidningens marknadschef.
Foto: LEIF R JANSSON / TT NYHETSBYRÅN

I fem generationer, sedan 1865, har familjen Michelsen drivit Alingsås tidning.

Nu kan historien för familjens tidningsägande, med i dag fyra lokaltidningar som når 92 000 läsare, närma sig ett slut. 

Under onsdagen har de anställda knackat på hemma hos vd:n William Michelsen. De uppger att det är fjärde månaden i rad som de inte fått lön i tid

– Man tror ju inte mer på framtiden när det sker så här varje månad, säger fackklubbens ordförande Marcus Löfström.

I januari 2015 höll Alingsås tidning stor fest på Hotell Grand i Alingsås, för att uppmärksamma att tidningen hade kommit ut med sitt första nummer 150 år tidigare. 

I sitt tal till lokala kändisar, politiker och näringslivsprofiler berättade chefredaktören och ansvarige utgivaren Bengt Michelsen, i dag 91 år, hur hans farfarsfar en gång fått rådet av familjen Bonnier att starta en tidning i potatis- och caféstaden Alingsås.

Den 7 januari 1865 såg Alingsås Weckoblad, som senare fick namnet Alingsås tidning, ljuset. I dag ingår även gratistidningarna Lerums tidning, Partille tidning och Härrydaposten i familjens koncern WM Media. 

Tillsammans når de fyra tidningarna 92 000 läsare.

Familjekoncernen skakar i sina grundvalar

– Vi kanske inte ska ha 150 år till som mål, men vi kan sätta det som en ribba, sade en av de anställda till den egna tidningens reporter under jubileumsfesten.

Men nu skakar den familjeägda mediekoncernen i dess grundvalar. 

Ett år efter jubileumsfesten, i juni 2016, ställde Alingsås tidning in betalningarna. Man följde Göteborgs-Postens ägare Stampen i spåren och ansökte om rekonstruktion med 12 miljoner i skulder.

Då hade Alingsås tidning redovisat mångmiljonförluster under flera år. 

GT:s genomgång av ekonomin i moderbolaget AB William Michelsens Boktryckeri visar att Alingsås tidning med övriga verksamheter redovisat förluster de flesta år sedan 2008. Den sammantagna förlusten fram till 2018 är på 13,6 miljoner kronor.

Skjutit till miljoner

– Det är kostnadssidan som vi inte lyckats parera fullt ut. Vi har vidtagit en lång rad åtgärder men de förväntade effekterna är tyvärr inte riktigt i fas rent tidsmässigt, sa bolagets vd William Michelsen, sonsonsonson till grundaren Janus Daniel Michelsen i samband med rekonstruktionen 2016.

Och tillade:

– Vissa delar borde kanske påbörjats tidigare.

Ägarfamiljen har skjutit till miljoner. Tidningens gamla fastighet har sålts, tryckeriet har sålts, sidorna har blivit färre och utgivningsdagarna ändrats. Men trots en mängd ytterligare besparingar och ett presstöd i år på 2 351 000 har tidningens ledning inte lyckats få ekonomin på rätt köl.

Alingsås tidning sålde den gamla fastigheten där redaktionen ligger för att förbättra den haltande ekonomin.
Foto: LEOTRIM JUSUFI

Anställda på de fyra tidningarna vittnar om flera år av misskötsel, dålig organisation och oförmåga att hänga med i den tekniska utvecklingen. 

Fackklubbens ordförande Marcus Löfström vill själv inte kommentera bakgrunden till de ekonomiska problemen.

– Jag har ingen insyn i det ekonomiska.  Det är väldigt dålig ekonomisk transparens. Dålig information och för sen information. Jag vill inte spekulera offentligt om framtiden över huvudtaget. Men jag hoppas mer än jag tror, säger han och berättar att uppbackningen från läsarna lokalt har varit stor.

180 000 invånare

Alingsås tidning med syskontidningarna Lerums tidning, Partille tidning och Härryda Posten - där de två senare nyligen slagits ihop till en gemensam tidning – täcker ett område med 180 000 invånare.

Men trots förutsättningarna blev 2018 ett nytt förlustår då moderbolaget gick back 2,9 miljoner kronor.

Och i tisdags, den 27 augusti, uteblev lönen för de anställda. Veckan före hade personalen fått besked från tidningsledningen genom vd William Michelsen att bolaget fått problem med likviditeten.

 Och det var fjärde månaden i rad det skedde.

– Man tror inte mer på framtiden då det är så här varje månad. När det händer en gång, fine, men när det händer fyra månader i rad så betyder det att man får en knut i magen mot slutet av varje månad, säger Marcus Löfström.

Han säger att fackklubben så sent som i våras hade en positiv diskussion med tidningsledningen. 

Knackade på hos ägarfamiljen

Under onsdagen försökte anställda få tag i bolagets vd för att få besked om lön och framtid. Det slutade, enligt uppgift, med att anställda gick över till vd:ns bostad, granne med tidningsredaktionen, för att knacka på.

Men utan resultat. 

Det är inget fackklubbens ordförande Marcus Löfström känner igen eller vill kommentera. GT har också sökt representanter för ägarfamiljen, däribland William Michelsen. 

Alingsås tidnings redaktion.
Foto: LEOTRIM JUSUFI

Under tisdagen svarade William Michelsen per mejl på GT:s frågor om de uteblivna lönerna. 

Svaret var en kort motfråga:

”Hur vet ni det? Dagen är inte slut.”

Men någon lön kom aldrig under tisdagen. Först på onsdagseftermiddagen meddelade anställda att de började få in pengar på kontot. 

Ökade kostnader för teknisk utveckling

– Jag hoppas verkligen att tidningarna överlever och att vi kommer på rätt köl igen. Värdet av de här lokala tidningarna är enormt stort, säger Marcus Löfström. 

Stefan Melesko är docent i medieekonomi vid Internationella Handelshögskolan i Jönköping. 

Han säger att han har dålig insyn i Alingsås tidnings affärer, men beskriver en trend där de rent familjeägda tidningarna, som Alingsås tidning, fasats ut i Sverige. 

– Det finns inte så många familjeägda tidningar längre. Rent familjeägda tidningar är inte alls vanligt, säger han. 

– Ett skäl är naturligtvis att teknisk omställning, ökade krav på snabbare reaktioner på marknadsförändringar gör att man behöver en starkare kapitalbas. Det förklarar varför många tidigare familjeägda tidningar gått in i ett koncernsammanhang. Marknadens och andra finansiella krav leder till att man måste samarbeta, bli uppköpta eller gå ihop med andra tidningar.

Tidningarna en familjeaffär

I Alingsås tidnings fall är styrelsen i moderbolaget AB William Michelsens Boktryckeri en ren familjeaffär. Inga utom den inre familjekretsen ingår i styrelsen. 

Och de har uppvaktats av flera större mediekoncerner genom åren som önskat köpa. Men familjen har hittills alltid sagt nej. 

GT har sökt William Michelsen för en intervju om situationen för tidningarna och framtiden, en förfrågan han inte besvarat. GT har också sökt övriga familjemedlemmar men utan resultat.

Till tidningen Journalisten skriver William Michelsen angående den sena löneutbetalningen i augusti: 

”Vi har haft mycket problem med faktureringen – programvara som inte funkar som det ska. Filerna till Pagero, som skickar ut fakturorna, har inte kommit fram som de ska. Vi arbetar på en snar lösning”.